Kadıköy Kültür Sanat Derneği’nden “Gülme Felsefesi” ve “Şarabın Gizemi” konferansı

Yazar:

Kadıköy Kültür Sanat Derneği, Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlediği etkinlikte Dr. Ufuk Yaltıraklı ve dünyaca ünlü sommelier Ahmet Tosun’u ağırladı. Dr. Ufuk Yaltıraklı “Gülme Felsefesi”, Ahmet Tosun ise “Şarabın Gizemi” konusunda verdikleri konferanslarla katılımcıların büyük beğenisini kazandı.

Konferansın moderatörlüğünü yapan Kadıköy Kültür Sanat Derneği Başkan Yardımcısı Nesibe Müsevitoğlu, açılış konuşmasında “Berlin Felsefe Akşamları” ile tanınan ünlü felsefeci Dr. Ufuk Yaltıraklı ile üç yıl önce Berlin-İstanbul Felsefe Köprüsü’nü oluşturduklarını, Türkiye’den ünlü felsefecilerin Berlin’e giderek, Berlin’den felsefecilerin de İstanbul’a gelerek konferanslar verdiğini söyledi. Konferansın birinci bölümünde Yaltıraklı, beş bin yıl öncesinden, mitolojideki gülen tanrılardan başlayarak, günümüze kadar düşünce tarihi ve dinlerdeki gülme anlayışını ilginç örneklerle sundu. Daha sonra felsefe tarihinde gülme konusuna yaklaşımlar, Orta Çağ’ın gülmeyi yasaklaması, Rönesans’ta Rabelais’in iki devi Gargantua ve Pantagruel’in öyküsündeki mizah ve ironinin gülme yasağını delişindeki anlam hakkında felsefe dünyasında gezintiye çıkıldı. Freud’un gülmenin geri cephesine bakışı da hayli ilgi çekti.

Kadıköy Kültür Sanat Derneği
AHMET TOSUN İLE ŞARABA DAİR HER ŞEY…

İkinci konuşmacı, dünyaca ünlü sommelier ve Uluslararası Şarap Jüri Üyesi Ahmet Tosun, Müsevitoğlu’nun sorduğu “Şarap nedir? Şarabı şarap yapan unsurlar nelerdir? Şaraplık üzümler nerelerde yetişir? Şarap seçiminde dikkat edilmesi gereken unsurlar nelerdir? Şarap ve yemek eşleşmesi neye göre yapılır? Neden şarap sağlıklı deniyor? Türkiye’deki en kaliteli şaraplar hangileridir? Şaraptaki gizem nedir?” gibi sorulara ayrıntılı cevaplar verdi. Ülkemizin ünlü şaraplarına da değinen Tosun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu dönemde faaliyete geçen Doluca, Türkiye’nin en eski ve köklü şarap üreticilerinden biridir. Almanya Geisenheim’deki Şarapçılık Enstitüsü’nde Enoloji ve Vitikültür dallarında eğitim görmek için üç yıl boyunca Almanya’da kalan Nihat Ahmet Kutman, 1926’da yurda dönerek Galata’da Vinikol Şarap Evi’ni kurdu. Bugünkü Doluca’nın temeli olan bu üreticimiz, böylece Türk şarapçılık tarihinin de ilklerinden oldu.”

TÜRK ŞARAPLARINI DÜNYAYA TANITIYOR…

Dünyadaki uluslararası yarışmaların da tartışılmaz ismi olan Ahmet Tosun, yarışmalara katılacak şarapların seçimini yapmakta ve jüri üyesi olarak yer almakta. Ayrıca, Fransa’da şarap bağları da bulunan Tosun, Türk şaraplarının dünyada tanınması için çalışmakta.

ÜNLÜ ŞARAPLAR EŞLİĞİNDE KEYİFLİ SOHBET…

Kalabalık bir izleyici kitlesinin katıldığı keyifli sohbetin sonunda Kadıköy Kültür Sanat Derneği Başkanı İnal Aydınoğlu ve Program Moderatörü, Dernek Başkan Yardımcısı Nesibe Müsevitoğlu, konuşmacılara birer teşekkür plaketi verdiler. Ayrıca, gecenin sonunda izleyicilere ünlü ve kaliteli şaraplarından ikram yapan Vinkara’nın yetkilisi Evren İşeri ve Doluca’dan Aysun Ortaç Pidele’ye desteklerinden dolayı teşekkür ettiler. Etkinlik kapsamında düzenlenen kokteylde konuklara ünlü şaraplardan Vinkara-Narince, Vinkara-Mahzen, Vinkara-Boğazdere, Vinkara Winehouse-Öküzgözü, Doluca-Tuğra Öküzgözü, Doluca-Signium ikram edildi.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın