Kadıköy, plaj korfbolüne ev sahipliği yaptı…

Yazar:

Kadıköy Belediyesi, sonbahar mevsiminde de etkinliklerini hızla sürdürmeye devam ediyor. Kalamış’ta yer alan, çalışmalarına 2000 yılının Aralık ayında başlayan Kadıköy Gençlik Merkezi, 14 Eylül Pazar günü saat 10.00’da sporseverleri Plaj Korfbolü Turnuvası’na davet etti.

Turnuva sonunda şampiyonluğu elde eden “Skörtıl” takımı, kupalarını Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’ndan aldı. Şampiyon takımın kadrosu ise Cansu Derindere, Simge Eğretli, Aktuğ Karabay, Hilal Karaş,  Eren Haşhaş ve İnanç Demirel’den oluşuyor. “Kocaeli Beyazlar” takımı turnuva sonucunda ikinci olurken, üçüncülüğü elde eden “Amipler” takımı kupalarını Başkan Yardımcısı Ebru Peştereli’den aldılar.

Geçtiğimiz yıllarda ön çalışmalarının temelini atan İstanbul Kadıköy Lisesi Korfbol Şubesi, Haydarpaşa Spor Kulübü’ne verdiği oyuncularla gurur duymuş, bu kulübün 2013 yılında Türkiye Şampiyonu olmasında büyük katkı sağlamıştı.

KORFBOL NEDİR?

Korfbol, kadın ve erkeklerin aynı takımda yer aldığı dünyanın tek takım sporudur. Amaç, rakip takımın potasına (korf) topu atarak sayı elde etmektir. Korfbol, takım çalışması gerektirir. Topla koşmaya veya top sürmeye izin verilmez. Bir takım 4 kadın ve 4 erkek olmak üzere 8 sporcudan oluşur. Oyun sahası, 40 metre x 20 metre uzunluğundadır; hücum ve defans bölgesi olmak üzere ikiye ayrılır. Bir takımdan her bir bölgede 2 erkek ve 2 bayan oyuncu yer alır. Her iki sayıdan sonra takımlar bölge değiştirirler ve defans oyuncuları hücuma, hücum oyuncuları ise defansa geçerler. Devre arasında ise saha değişimi yapılır. Korfbol sporunda bir erkek bir erkeğe, bir bayan bir bayana savunma yapabilir ve bir kişiye karşı iki kişi savunma yapamaz. Pota yüksekliği 3,5 metredir.

OYUNUN ÖZELLİKLERİ…

Korfbol sporunun diğer sporlardan farklı bazı temel özellikleri vardır. Sadece bayanlardan veya erkeklerden oluşan bir takımla oynanmaz. “Korf”un (Ppta) etrafında 360 derecelik açıdan atış yapma imkanı vardır ve potanın arkasından da oyun devam eder. Kolektif oynamak zorunludur. Topa sahip olan oyuncunun topla koşmasına veya topu sürmesine izin verilmez. Her oyuncunun belirli bir rakibi vardır. Oyunun özelliğinden dolayı korfbol oyuncusu rakibini gölge gibi takip etmelidir. Defans yapılırken atış yapmaya izin verilmez. Fakat defans oyuncusu potaya hücum oyuncusundan daha yakın olmalıdır. Ayrıca bir kol mesafesinde olmalı, yüzü hücum oyuncusuna dönük olmalı ve gerçekten topa blok yapmaya çalışmalıdır. Korfbol, hem hücumun hem de defansın önemli olduğu bir spordur. Bir oyuncu, bu iki başlıca görevin birinden kaçınamaz. Çünkü oyuncular her iki sayıdan sonra bölge ve görev değiştirirler. Bu nedenle her oyuncu, hem hücum hem de savunma becerilerini geliştirmelidir. Fiziksel temasa izin verilmez. Rakip oyuncuyu tutmaya, itmeye veya çekmeye izin verilmez. Arkadaşlık ve yardımlaşma ön plandadır.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın