Kadıköy’de iz bırakanlar; Erdal Atabek

Yazar: Nusret Karaca

30 Nisan 2021, Cuma… On yedi gün sürecek pandemi dönemi sokak kısıtlamalarının ilk günü… Kim demiş dört duvar kısıtlar özgürlüğü diye. Beden evet, ya düşünceler! Hele kağıt ve kalemle kucaklaşmak ve kitap sayfaları arasında dolaşmak yaşam biçiminiz olduysa… Gün yine kitaplığımın rafları arasında bir şeyler aramakla başladı. Elime geçen fotoğraflar, gazete ve dergilere yazdığım yazılar derken yine bir üretken bilim insanı, yazar Erdal Atabek ile gerçekleştirdiğimiz bir söyleşiden notlar karşıladı beni. Durur muyum! Gün yeni başladı bende…

Yıl 2007, aylardan Eylül… Uzun bir zaman ulaşmayı bekledim Erdal Atabek ‘e. Kendisiyle tanışmadan “Kuşatılmış Gençlik” ve “Gençlik Duvarları Yıkıyor” adlı kitapları ile tanışmıştım ilk kez. Dört aylık bir telefon trafiği sonucunda Kadıköy Kız Lisesi’nde (İstanbul Kadıköy Lisesi) öğrencilerimizle buluşturma imkanı buldum. Okul yöneticileri, öğretmen arkadaşlarım, öğrenciler, aile birliği olarak çok güzel bir organizasyona imza attık birlikte. 300 kişilik salon tıklım tıklım doldu. Konuğumuz Dr. Erdal Atabek ‘in bilgi birikiminden yararlanan liseli gençlerimizin pür dikkat kesilerek konulara odaklandığını görmek öyle güzel ve anlamlıydı ki biz öğretmenler için. İşte benim de o zaman diliminde, söyleşi sırasında hiç kaçırmadan tuttuğum notlarım:

Erdal Atabek
  • “Öğrencilerimize ilk söylemek istediğiniz?” dedim ve arkası kesilmeden geldi: “Gençler hedefinizi belirleyin. Hedefsiz insan olmaz.”
  • “Ben kendimi hayata nasıl hazırlarım?” diye düşünüp, plan yapın.
  • Önce “zeka” gelir. Kendimizi hayata hazırlarken “donanım” gelir. Ardından “akıl”, programlama, yönlendirme, kapasite
  • Fotoğraf makinesini inceleyin. Programlanmış, yönlendiriyor. Kapasitesi belli, fotoğraf çekiyor.
  • Akıl, kendini nasıl yetiştireceğini bilmektir. Öğrenmek ise yetenektir. Öyle sıradan bir şey değildir öğrenmek.
  • Herkes diploma alabilir. Bu başarı değildir. Nice diplomalı arkadaşım ziyan oldu, çünkü kendilerini yönetemediler.
  • Yanlışları savunmayın. Hataları kabul edin. Söyleyin.
  • İrade, zeka ve akıldan sonra gelir. Hedef belirleyip, azimle yürümeliyiz.
  • Bizi güçlü kılan enerjidir. Çalışma zamanı gezmek olmaz.
  • İnsan kendine karşı dürüst değilse kaybeder, sonra ağlar. Hele vaktiyle uyarıldıysa daha kötü.
  • Başkalarının seni bilmesi değil, senin kendini ve yaptıklarını bilmen daha önemlidir.
  • Kitaplar öğretmenlerimdir. Öğretmenler öğretmenlerimdir. Yazarlar öğretmenlerimdir. Socrates de öğretmenim sayılır.
  • Yıllar önce hedefimi belirleyen yeteneklerimi keşfettim. Türkçem iyiydi, yarışmalara katıldım. Konuşmam güzeldi. Hedefim mühendislik olamazdı. Tıp bile.. Ancak hukuk olabilirdi. Ceza avukatlığı bana göre olamazdı. Sonunda psikoloji aklıma yattı.

Bu güzel anlatım dili ile söyleşi sona erdi. Konuğumuzu alkışlar ve çiçeklerle uğurladık. Biz de eğitim ve öğretim içinde hedeflediklerimizden birini daha gerçekleştirmiş olduk. Ve bu anlamlı gün ve zaman diliminin bıraktıkları, işte böyle bir kısıtlama gününde yine ortaya çıktı. Yazdım ve paylaştım. Bu tür projelere imza atmak da benim hedeflerim arasında. Ben de onu gerçekleştiriyorum…

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın