Kadıköylü yazar Buket Şahin’den Frida’ya özel eser

Yazar: Reha Kadak

Kadıköylü gezgin ve araştırmacı-yazar Buket Şahin’in üçüncü kitabı, Anadolu’nun Yörük kadınlarından Meksika’nın Zapotek kadınlarına adanan “Frida: Meksika’nın Vicdanı” raflarda yerini aldı. Buket Şahin’in popüler kültürden uzak bir gözle kaleme aldığı, devrimci kadın ve sanatçı Frida’nın verdiği gerçek mücadeleye yakından şahit olmak isteyenlerin kitabı temin etmesini tavsiye ederiz.

Librum Kitap’tan çıkan eserinde, Meksika’nın ulusal kadın kahramanlarından Frida Kahlo‘nun yaşamı boyunca ödün vermediği yurtsever, devrimci kişiliğine; tuvaline, 35 defa bıçak altına yatan yaralı bedenine çizer gibi büyüleyici gerçekliğini, acılarını yansıttığı öz portrelerine; popülist, yozlaşmış kültürün moda ikonu haline getirdiği giyitlerindeki Meksika yerlilerinin folklorik imgelerine; “Ben devrimle doğdum” diyen Frida’yı Frida yapan Zapatista köylü devrimine ve 500 yıldır süregelen Meksika aydınlanmasına; Frida’nın Kafka ile örtüşen dönüşümü ve paradoksuna; 20. yüzyılın en büyük sanatçı aşklarından birini yaşayan, birbirini tamamlayan, ötelemeyen, aşk acısı ve aldatılmışlığına rağmen, tüm benliğiyle ve sanat aşkıyla ölene kadar sadık kaldığı eşi Diego Rivera’ya; devrim aşkıyla bağlı olduğu Troçki’ye; mavi evdeki cennet bahçesine, dostlar sofrasına, çiçek ve hayvan sevgisine; B. Traven, Octavio Paz, Eduardo Galeano, Carlos Fuentes gibi Meksika aydınlarının gözünden büyük ressamın gerçeğine yer veren Buket Şahin, Kadıköy Life Dergisi’ne yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

FRIDA’NIN YALIN VE ÖZENTİSİZ DÜNYASINA İTHAFEN…

“Bu kitabı Frida’yı ‘sürrealist’, ‘feminist’, ‘postmodern’ gibi çağdaş bunalım kalıp ve tuzaklarına düşürerek devrimci kişiliğini görmemezlikten gelen, Frida ve Diego’nun karşılıksız aşkını aşağılayanlara inat, aziz hatıralarına bir saygı olarak kaleme aldım. Eserim, Meksika’nın devrimci geleneğinden; Maya, Aztek, Zapotek kültürlerinin süregelen, Chiapas yaylalarında, Oaxaca vadisinde yaşayan adsız kadın kahramanlarından beslenen Frida’nın yalın ve özentisiz dünyasına adanmıştır.”

BUKET ŞAHİN HAKKINDA…

Buket Şahin, Köy Enstitülü öykücü Osman Şahin’in kızı olarak Malatya’da dünyaya geldi. Çocukluk yılları İzmit ve İstanbul’da geçti. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi öğrencilik yıllarında ilk yurtdışı gezilerini staj nedeniyle gittiği Avusturya ve İsviçre’ye yaptı. 1987 yılında Viyana’da tanıştığı Meksikalı Aztek aktivist Xoko Gomora’dan çok etkilendi ve “Azteklerin Gerçek Tarihi” kitabını Almancadan çevirdi. Üç yıl bir Alman şirketin finansman bölümünde çalıştıktan sonra, 1991 yılında New York’a gitti.

Buket Şahin Frida

New York Teknik Üniversitesi’de aldığı MBA eğitiminden sonra uzun yıllar Wall Street’te analist olarak çalıştı. Kızılderi kökenli, tarih öğretmeni Russell ile evlendi. Manhattan’da sanat-kültür vakfı Moon and Stars Project’in yönetim kurulunda görev aldı, öykü atölye çalışmaları yaptı. New York, Baltimore, Las Vegas ve Los Angeles’taki turizm fuarlarında çalıştı. 2006 yılında Guatemala’da düzenlenen Dünya Maya Kongresi’ne davetli olarak katıldı. Bağımsız araştırmacı olarak Orta ve Güney Amerika ülkelerini gezdi. İzlenimlerini “Yaşayan Maya/Güneş Kadınları” başlıkları altında farklı sanat kurumlarında sundu, sergiledi. BBC, Channel4, National Geographic, Travel Channel, MTV, Discovery ve Smithsonian kanalları için Türkiye’yi tanıtan 40’a yakın belgesel çekimlerinde araştırmacı, yapımcı ve mihmandar olarak çalıştı.

Cumhuriyet, Aydınlık gazeteleri ile Atlas, Magma dergilerinde yazı dizileri ve röportajlar yayınladı. Eduardo Galeano, William Engdahl, Noam Chomsky gibi siyaset ve sanat dünyasının önde gelen isimleriyle röportajlar yaptı. 2012 yılında Hürriyet Gazetesi’nde yayınlanan ve tutuklu gazetecilere dikkat çekilen Paul Auster röportajı, ülkemiz ve uluslararası siyasi ve edebiyat çevrelerinde büyük yankılar uyandırdı. 2008 yılında Peru ve Bolivya’da İz TV için “Kayıp İnka Kentlerinin İzinde” adlı bir belgesel çekti. “İstanbul’un Kaybolan Çingene Mahalleleri, Kaybolan Bellek, Kentsel Bölüşüm” adlı foto belgeselini 2009 yılında Helsinki, 2010 yılında Lizbon’da düzenlenen Gypsy Lore Society: Dünya Çingene Sempozyumu’nda ve Romanya’daki “İRAF” festivalinde sundu.

60’a yakın ülke gezdi, kareledi. “Latin Amerika: Yakılan Bellekler” ve “Sınırların Ötesinden” adlı kitapları Kaynak Yayınları tarafından yayınlandı. Sunay Akın, önsözde “Kibele’nin kızı Buket Şahin, Latin Amerika’nın ezilen halklarına süt taşıyor. …Üstelik bilginin sanal ortamda, farenin bulması için labirentin ortasına konulan peynir gibi sunulduğu bir dönemde, duvarları yıkarak yapıyor bunu” diye yazdı. Şahin, “Manhattan Masalları” ve “Anadolu’dan Amazonlara” adlı kitapları üzerine çalışıyor, gezginliğe devam ediyor. New York’ta yaşıyor, yaz ayları Toroslar’daki köyünde araştırmalarına devam ediyor.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın