Kadıköy’ün asırlık köşkünün son tanığı konuştu

Yazar: Cenay Toprakkaya

Kadıköy Belediyesi’nin restore ederek ilçeye kazandırdığı tarihi köşkler, kent hafızasının yaşamasına vesile oluyor. Hasanpaşa’daki Karikatür Evi, Acıbadem’deki Gençlik Sanat Merkezi ve şimdi de Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi adını alan tarihi köşk, Kadıköy Belediyesi’nin restore ettiği tarihi kültür varlıkları arasında yer alıyor. Peki, bu binalarda daha önce kimler yaşamıştı? Neler yaşamıştı?

Harabe haldeyken belediye tarafından restore edilerek 25 Kasım 2017’de hizmete açılan Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi’nde uzun yıllar yaşayan Gönül Öztürk Kızılağaç, kent hafızasını yaşatan isimlerden biri… Rasimpaşa İskele Sokak’ta yer alan köşkte doğan ve uzun yıllar ailesiyle burada yaşayan Kızılağaç, geçtiğimiz günlerde Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi’ni ziyaret etti. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ile tanışıp sohbet eden Gönül Öztürk Kızılağaç, hem köşkün hem de ailesinin hikayesini anlattı.

Kadıköy'ün asırlık köşkü

BEYRUT’TAN KADIKÖY’E…

Gönül Hanım’ın babası, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti’nde üst düzey memurluk yapan Hikmet Memduh Kızılağaç. Gönül Kızılağaç’ın anlatımlarına göre, 1930’lu yıllarda Darülbedayi müdürlüğü görevinde de bulunan baba Hikmet Memduh Kızılağaç, uzun yıllar o dönem Osmanlı toprakları olan ülkelerde görev yapmış. Beyrut’tan döndükten sonra Kadıköy’e gelerek, Rasimpaşa’daki bu köşkü satın almış. Gönül Öztürk Kızılağaç, iki ablasıyla beraber bu köşkte büyümüş. Kızılağaç, o yılları şöyle anlatıyor:

ÇOK GÜZEL GÜNLER YAŞADIK…

“Esasen burası iki ayrı binadır. Ön taraftaki bin,a Rıhtım Caddesi 168 numaradır, şu an içinde olduğumuz kısım ise İskele Sokak 2 numaraydı. Ben, Rıhtım Caddesi’ndeki köşkte doğdum. Öndeki oda benimdi, çok güzel manzarası vardı. Burada çok güzel günler yaşadık. Kapılar açılıyordu sonuna kadar, güneşin tüm ışıkları içeri doluyordu. Aşağı koridorda büyük bir soba vardı. Bir de bahçede küçük bir havuzumuz vardı. Ablalarımla oyunlar oynardık bu havuzda. Evlendikten sonra Yeniköy’e gittim ama Kadıköylüyüm hala. İlkokulu da Osmangazi İlkokulu’nda okudum.”

ATATÜRK İLE KARŞILAŞMA…

Gönül Öztürk Kızılağaç, bir dönem tramvayların geçtiği Haydarpaşa Köprüsü’nün açıldığı zamanı da hatırlıyor: “Tramvaylar vardı ama köprü çok önceden yapılmıştı. Tramvaylar sonradan geçmeye başladı. Hatta bu köprüden Atatürk de geçti. Afgan Kralı İstanbul’a gelmişti. Biz de çocuğuz tabii, Atatürk’ü karşılamak için elimize çiçekleri verdiler. Camlarında perde olan askeri araçlarla geçtiler. Arka koltukta oturduklarını hatırlıyorum. Hızlıca yanımızdan geçtiler. Ben arkalarından koşturdum ama yetişemedim, sadece çiçeği arkalarından attım.”

AHMET RASİM’İN GEÇİCİ EVİ…

Kızılağaç ailesinin yaşadığı ve Gönül Öztürk Kızılağaç’ın “Beyaz Köşk” dediği bu tarihi binada, ünlü isimler de ikamet etmiş. Kızılağaç’ın anlatımlarına göre, şair Ahmet Rasim ve ilk kadın ressamlardan Bedia Güleryüz bunlardan sadece ikisi. Gönül Hanım, Ahmet Rasim ile ilgili bildiklerini şöyle aktarıyor: “Bizden evvel yazar Ahmet Rasim, bu binada kiracı olarak oturmuş. Akşamcılığı severmiş. Babacığım söylerdi; eşi Ahmet Rasim’e ‘Sakın geç kalma, erken gel’ dermiş. Meşhur o şarkıyı da Ahmet Rasim burada bestelemiş. İlk kadın ressamlarımızdan Bedia Güleryüz de burada kiracı olarak yaşadı. Çok başarılı bir ressamdır, Mehmet Güleryüz’ün de halasıdır.”

KÖŞK, GELİR AMACIYLA FARKLI ŞEKİLLERDE DEĞERLENDİRİLDİ…

Memduh Kızılağaç’ın ölümünden sonra aile gelir elde edebilmek için köşkü farklı şekillerde değerlendirmiş. Gönül Hanım’ın ablası Beria Kızılağaç, köşkü yurtdışından gelen öğrenciler için gençlik oteli yapmış. Beria Kızılağaç için 1960’da yayınlanan bir haberde, gazeteci ve öğretmen olan Beria Kızılağaç’ın Houston’da toplumsal hizmet üzerine çalıştığı bilgilerine yer veriliyor. Yine aynı haberde, Kızılağaç’ın İstanbul’a dönmeden önce iki yıl boyunca Japonya, Hindistan ve İran’da toplumsal hizmet metotları üzerine çalıştığı yazılmış.

Kadıköy'ün asırlık köşkü

VASİYET YERİNE GELMİŞ OLDU…

Gönül Öztürk Kızılağaç, ablası Beria Hanım’ın köşkün toplumsal hizmet için kullanılmasını istediğini söylüyor. Köşkün aslına uygun restore edildiğini ve birçok şeyin değişmediğini söyleyen Kızılağaç, köşkün Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi olarak kullanılmasından duyduğu mutluluğu da şu sözlerle anlatıyor: “İyi ki burayı böyle yaptılar. Çünkü harap bir vaziyette, Kadıköy’ü çirkinleştirmekten başka işi olmayan iki tane binaydı. Hiçbir şey yapamıyorsunuz, ne maddi gücünüz var, ne de beden gücünüz. Bir tek hafızam yerinde, en zengin tarafım o. Ama tabi bazı şeyler uzaklaşıyor benden, buna da şükürler olsun. Bu şekle gelmesi beni çok memnun etti. Ablam da hep müze yapacağım derdi. Kadınlar üzerine çalışmak isterdi, bütün isteği buydu. Burayı bu şekilde kullanmakla bir nevi ablamın vasiyetini yerine getiriyorsunuz.”

Kadıköy'ün asırlık köşkü

Kadıköy'ün asırlık köşkü

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın