Kadıköy’ün tarihine bir de haritalardan bakın!

Yazar: Pınar Baltacı

“Yüzyıllar Boyunca Türk Kartografların Çizgileri ile İstanbul ve Kadıköy Görünümleri” adlı sergi, Barış Manço Kültür Merkezi’nde ziyarete açıldı. Piri Reis Araştırmacısı, Harita Mühendisi Tümgeneral Cevat Ülkekul’un arşivinden hazırlanan sergide, İstanbul ve Kadıköy’ün tarihine bu kez haritalar üzerinden bakacaksınız.

Erol Türkmen ve Feyyaz Öğütcü’nün destek ve katkılarıyla sanatseverlerin beğenisine sunulan sergide, Piri Reis’in “Bahriye” kitabı da görücüye çıktı. Açılışında yoğun ilginin dikkat çektiği “Yüzyıllar Boyunca Türk Kartografların Çizgileri ile İstanbul ve Kadıköy Görünümleri” sergisi, 26 Ekim 2018 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

PİRİ REİS’İN HARİTALARI…

İnsanoğlunun yakın çevresi, dünya ve evren hakkındaki bilgilerinin yıllar boyunca çeşitli biçimlerde kayıt altına alındığını ifade eden serginin yaratıcısı Cevat Ülkekul; “Kayıt için kullanılan araçların başında harita ve planlar geliyor. Türkler, başlangıçta kırsal ve kentsel yöreleri minyatürlerle dile getirmişler. Bu bağlamda Matrakçı Nasuh tarafından XVI. yüzyıl başlarında yapılan kent minyatürleri ve büyük Türk bilgini, denizci Piri Reis’in ‘Bahriye’ adlı eserinde çizilmiş kent görünümleri bulunuyor. 1990 yılından bu yana Piri Reis çalışmalarımı geliştirdim. Dünyada Piri Reis’in yazılı eseri Bahriye’nin 44 adet kopyası var. Bu kopyalardan 35’e yakını bende” şeklinde konuştu. Ülkekol’un haritacılık tarihine dair kitapları da bulunuyor.

İstanbul çizimlerinde Kadıköy, detaylı olarak yer alıyor…

Harita ayrıntılarında İstanbul’un önemli noktaları yerini almış. Bunlardan bazıları Kız Kulesi, Adalar, Bostancıbaşı Köprüsü ve Kadıköy… 

Kadıköy

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın