Koltukaltı terleyenler…

Yazar:

Birçok neden terleme problemini uyararak, terlemenin normalin çok üzerinde gerçekleşmesine neden olabiliyor. Egzersiz, sıcak ve soğuk ortamlar, alkol, kahve ve çay tüketimi, sigara, acılı ve baharatlı gıdalar, stres, korku, panik ve ani duygusal dalgalanmalar, günün ilerleyen saatlerinde terleme problemlerini artıran nedenlerdir.

Aşırı terleme problemi ister bölgesel, isterse genel hangi türde olursa olsun, aşırı terleyen kişinin iş ve sosyal yaşamında büyük sorun yaratmakta, hatta bu kişiler günlük aktivitelerinde sıkıntıya girebilmekteler. Aşırı terleme probleminde ter koku ihtiva etmez, ancak terin cilt yüzeyinde uzun süre kalması sonucunda bakterilerle buluşup kokuşmasından kötü kokular ortaya çıkabiliyor.

AŞIRI TERLEMEDE TEDAVİ…

Bölgesel terleme problemlerinde tüm tedavilerin başarısız olduğu durumda, yıllardan beri yüzde, ensede, ayaklarda; çocuklarda kas spazmlarında kullanılmakta olan ve cilt içerisine enjekte edilen BOTOX devreye girmekte. Botox; çok ufak dozlarda enjekte edildiğinde, aşırı terlemeye neden olan erkin ter bezlerini uyaran sinirlerin etkilerini yavaşlatarak, aşırı terlemeyi kontrol altına alabilmekte. Botox, sinek ısırığı şeklindeki minik enjeksiyonlarla, anestezi gerektirmeyen ve kişinin sosyal hayatını etkilemeyen birkaç dakikalık tedaviyle gerçekleştiriliyor. Uygulanan miktarın dozu ise terleme probleminin büyüklüğüne göre uygulamayı yapan hekim tarafından ayarlanıyor. Uygulamadan sonra 1-2 hafta içerisinde beklenen etki görülüyor. Elde edilen etkinin yaşam süresi ise 4-8 ay ile sınırlı… Bu süreden sonra etkisi yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlar. Etki ortadan kalktıktan sonra tekrar yapılmaz ise tedavinin etkisinin devamlılığı olmaz ve tedaviden önceki duruma dönülür. Botox, dokunma ve ağrı duyularını olumsuz bir şekilde etkilemez. Genel terleme problemlerinde ise bu hastalıkların tedavisi ile birlikte aşırı terleme ortadan kalkar.

BOTOX’UN YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?

Her tedavinin minimal de olsa küçük oranda yan etkisi olabilir. Botox enjeksiyonlarının sadece cilt altına yapılması, yalnızca ter bezlerini uyaran sinirlerin çalışmasını yavaşlatmakla sınırlı kalır. Klinik çalışmalarda bu uygulamaları yaptıran kişilerin binde 7′sinde, omuzlarda orta derecede kuvvet azalması görülebilmekle birlikte, bu şikâyet oluştuğunda ise uzun sürmemiş ve tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden kaybolmuştur.

TERLEMEDE ÖNLEMLER…

– Sizi serin tutacak giysiler tercih edin.

– Sıcak havalarda açık renkli, pamuklu ve bol giysiler giyin.

– Doğal dokumalar hem sizi serin tutar, ayrıca terin emilmesini sağlar.

– Bunun yanında gün içinde elbiselerinizi değiştirme mantığı ile hareket edin.

– Çalışma ortamınızın serin tutulup havalandırılmış olduğundan emin olun.

– Terlemeyi arttıracak gıda ve içeceklerden uzak durun. Bu, kişiden kişiye değişmektedir.

– Stres, tansiyonlu ortam ve sıkıntı herkes için problem olup, terlemeye yatkın kişilerin bu sıkıntılarla birlikte sorunlarından kurtulması problem olacaktır. Bu nedenle günün stresini nasıl azaltacağınızı düşünün, aktivitenizi dikkatle planlayın ve kendinize rahatlayacağınız saatler bırakın.

– Koku, kişisel hijyenik yaklaşımlarla önlenebilir. En basit ve etkin yaklaşımlardan biri sık duş almak.  

 

Uzm. Dr. Sinan İBİŞ 

[email protected]

 

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın