Kozyatağı Kültür Merkezi’nde kadına şiddet masaya yatırıldı

Yazar: Ceyhun Diribaş

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER) Kadıköy Şubesi ve Karaköy Rotary Kulübü’nün ortaklaşa düzenlediği “Kadına Yönelik Şiddeti Önleme ve Arabuluculuk” başlıklı toplantı, Kozyatağı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Bahar Yalçın, belediye olarak bu tarz etkinlikleri çok yararlı bulduklarını, çıkan sonuçları ve istatistikleri değerlendirdiklerini belirtti.

10 YILDA 2 BİN 337 KADIN ŞİDDET KURBANI…

Yalçın’dan sonra söz alan Uzman Eczacı Belkıs Ünver, aile içi şiddetin dört ana gruptan oluştuğunu; bunları ekonomik, fiziksel, cinsel ve psikolojik olarak ayırdıklarını ifade etti. Kadına yönelik şiddetin sadece Türkiye’de değil, dünyada da önemli bir sorun olduğunun altını çizen Ünver; “Türkiye’de 2017 yılında 400’ün üzerinde kadın cinayete kurban gitti.  2018’in ilk 28 gününde 47 kadın yaşamını yitirdi. Son 10 yılda, 2 bin 337 kadın şiddete kurban gitti” diye konuştu.

ANLAŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR…

Arabulucu Avukat Handan İlağa ise, anlaşmazlıkların çözüm yöntemlerinin özellikle kadınlara anlatılmasının, toplumsal barışa katkı sağlanması açısından çok büyük önem taşıdığını söyledi. İlağa, katılımcıları olası şiddet vakaları karşısında ne gibi önlemler alabilecekleri ve hangi kurumlara başvuracaklarına dair bilgilendirdi. Bir şiddet vakasında yapılacakları sıralayan Av. Handan İlağa, şöyle devam etti:

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ İLE GETİRİLEN KOLAYLIKLAR…

“İstanbul Sözleşmesi, kadınların en büyük koruyucusu durumda. Eskiden bir şiddet vakasında birçok belge talep edilirdi, olmayınca da dava açılamaz, mecburen mahkemeye yansımazdı. İstanbul Sözleşmesi sonrası bunlara gerek kalmadan, ilgili mercilere doğrudan belgesiz başvurabiliyorsunuz. Devletten sığınak talep edebilirsiniz; geçici koruma, evden uzaklaştırma, silahı varsa teslim etmek zorunluluğu gibi birtakım maddeler var. Ayrıca tedbir nafakası, geçici ödeme, oturulan konuta aile konutu şerhi konması gibi bazı yasal düzenlemeler yapıldı. Şiddete uğrayan kadınlar, ifade tutanağına mutlaka yaşadıkları her şeyi yazdırmak zorundalar. Yazılmadığı durumda imzalamak durumda değiller.”

KADIN İŞE ALIMLARINDA YÜZDE 50’LİK DİLİM…

Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Keriman Nalbant da Kadıköy Belediyesi’nde 7 kişilik encümenin 6’sının kadınlardan oluştuğunu  paylaşarak, Kadıköy Belediyesi’nin insan kaynakları olarak işe alımlarda yüzde 50’lik bir dilimi kadın personele ayırdığını söyledi. Toplantıda son olarak söz alan Karaköy Rotary Başkanı Osman Nizamoğlu, 50 yıllık bir erkek derneğinin bu toplantıyı düzenlemesinin çok anlamlı olduğunu kaydederek, katılımcılara teşekkür etti. Kozyatağı Kültür Merkezi‘ndeki toplantı sonunda katılımcılara plaketleri verildi ve hatıra fotoğrafı çektirildi.

Kozyatağı Kültür Merkezi

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın