Marmara Tıp Merkezi’nden Sağlıklı Yaşam Konferansı…

Yazar:

Marmara Tıp Merkezi, Küçükyalı Aydınoğlu Otel’de “Sağlıklı Yaşam Programı’’adı altında bir konferans düzenledi. 

Konuyla ilgili olarak bilgi aldığımız Marmara Tıp Merkezi Halkla İlişkiler Müdürü Anıl Damargüç; “Öncelikle kronik hastalıklarla mücadele için topluma ve sağlık çalışanlarına yönelik farkındalık yaratılması, önleyici-koruyucu önlemlerin alınması, eğitim, sağlık okuryazarlığının kazanılması, erken tanı, tedavi ve rehabilitasyonun geliştirilerek, yaygınlaştırılması gerekiyor. Bizler, Marmara Tıp Merkezi olarak bu konuda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek için, bir süredir erken tanı ve tedavi hizmetlerinin, seminer ve eğitim hizmetleri ile birleştirildiği farklı bir çalışmanın hazırlığını yapıyorduk. Şimdilerde bunu sahip olduğumuz tüm tecrübe ve bilgi birikimi ile ‘Sağlıklı Yaşam Programı’ adı verilen hizmete dönüştürerek, halkımızla buluşturmayı kararlaştırdık” dedi.

Yaşadığımız yüzyılda ölüm nedenlerinin başında kronik hastalıkların geldiğini vurgulayan Marmara Tıp Merkezi uzmanları, “Geçtiğimiz yüzyılda tüm dünyada can kaybına neden olan en önemli hastalıklar, bulaşıcı hastalıklardı. Oysa şimdilerde bu durum kronik hastalıklarla yer değiştirmiş durumda” diyor.

Kronik hastalıklar nedir?

Yavaş ilerleyen, 3 ay ve daha uzun süreli, birden fazla risk faktörünün neden olduğu, genellikle komplike bir seyir gösteren ve kişinin yaşam kalitesini etkileyen hastalıklar olarak tanımlanabiliyor…

1

Kalp hastalıkları (kronik koroner kalp hastalıkları, kalp yetmezliği), hipertansiyon, diyabet, kronik akciğer hastalıkları ve astım, kronik böbrek hastalıkları, inme (felç), kanser, osteoporoz (kemik erimesi), osteoartirit ve diğer bazı romatizmal hastalıkları ve depresyon, kronik hastalıklar içinde yer almakta.

Kronik hastalıkların gelişmesinde değiştirilebilen veya önlenebilen en önemli üç risk faktörü bulunmakta: Tütün kullanımı, fiziksel aktivite azlığı ve sağlıksız beslenme.

Ülkemizde durum nasıl?

Tip 2 diyabet, insülin direnci ile kalp ve damar hastalıkları, dünyada olduğu kadar Türkiye’de de ölümle sonuçlanan hastalıkların başında gelmekte. Diyabet, ilk beş ölüm sebebinden biri, kalp ve damar hastalıları da öyle… Türkiye’de 6 milyon kişide kan kolesterol düzeyi yüksek, 2 milyon kişide ise çok yüksek…

Dünyada her yıl kansere yakalanan insan sayısı İstanbul’un nüfusu kadar. Her yıl 7,6 milyon insan, kanser hastalığı nedeniyle hayatını kaybediyor. Dünya Sağlık Örgütü, hemen harekete geçilmezse 2030 yılına kadar küresel düzeyde kanser ölümlerinin yüzde 80 kadar artacağını tahmin etmekte. İnsan hayatını tehdit eden en tehlikeli hastalıklar arasında yer alan kanserin tedavisi pahalı iken, önlenmesi için yapılan çalışmalar ise çok ucuz…

Sağlıklı beslenme alışkanlığı, ideal vücut ağırlığının korunması, düzenli fiziksel aktivite ve alkol alımının sınırlandırılması, tıpkı kronik hastalıklar gibi  kanser riskini de azaltıyor.

 

3

 

 

 

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın