Mide mukozasındaki iltihaplanma sonucu oluşan: Gastrit

Yazar: Haber Merkezi
GASTRİT NEDİR?

Gastrit, mide astarının iltihaplanmasının neden olduğu bir durumdur. Kronik olarak karakterize edilebilir. Çoğu vaka ciddi değildir ve semptomlar tipik olarak durum tedavi edildikten sonra geçer. Gastrit nasıl bir hastalık olduğunu öğrenmek için her iki türünü de öğrenmek gerekir.

Akut gastrit: Kısa süre boyunca gelip gitme eğilimi gösteren daha ani semptomlarınız varsa, akut gastritiniz var demektir.

Kronik gastrit: Bu gastrit formu yavaş yavaş gelişir ve uzun süreli semptomlara neden olur. Atrofik gastrit aynı zamanda bir kronik gastrit şeklidir. Kronik gastritiniz varsa, mide ülseri, mide polipleri (küçük büyümeler) veya mide tümörleri (bazıları kanserli olabilir) gibi komplikasyonlar geliştirme riski daha yüksek olur.

GASTRİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gastrit, mide astarının iltihaplanmasını içeren çok yaygın bir durumdur. İki durum benzer semptomlara neden olduğu için genellikle hazımsızlık ile karıştırılır. Ancak ara sıra hazımsızlık veya mide rahatsızlığı normal olsa da, aşağıdakiler de dahil olmak üzere kalıcı semptomlardan etkileniyorsanız gastritiniz olabilir;

  • Göğüs kemiğinin hemen altındaki üst karın bölgesinde ağrı ve yanma hissi
  • Şişkinlik, hıçkırık veya geğirme
  • Bulantı, kusma veya öğürme
  • İştah kaybı
  • Yedikten hemen sonra çok doymuş hissetmek
gastrit
GASTRİT NEDENLERİ NELERDİR?

Yediğiniz yiyecekler, yemek borunuzdan midenize geçer. Yiyeceklerinizin sindirilmesine yardımcı olmak ve içerebileceği mikropları öldürmek için mideniz asit üretir. Aynı zamanda, mide astarınızdaki bazı hücreler koruyucu bir bariyer görevi gören mukus üretir. Bu bariyer mide astarınızı aşındıran asidi durdurur ve ayrıca ince bağırsağın (duodenum) üst kısmının kaplamasını da korur. Bununla birlikte, mukus bariyeri zayıfladığında, mide astarı asit tarafından zarar görebilir ve sonuç olarak iltihaplanır.

Gastritin olası nedenleri arasında;

  • Antienflamatuar ilaçların kullanımı
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Safra reflüsü
  • Stres
  • Tütün kullanımı
  • Midede bir bakteri, parazit veya virüs gösterilmektedir.

Gastrit tanısı tipik olarak fizik muayene ve hastanın sağlık geçmişi hakkında sorularla başlar. Bazı gastrit vakaları tanı testi olmadan teşhis edilebilir. Doktor gastrit için bir test yaparsa, muhtemelen bir endoskopi olur. Diğer testler arasında bir kan testi veya dışkı testi veya H. pylori enfeksiyonunu kontrol etmek için bir üre nefes testi bulunur.

Gastrit teşhis testleri şunlardır;

  • Üst gastrointestinal (GI) sistemin endoskopi
  • Biyopsi
  • Kan testi
  • Dışkı testi
  • Üre nefes testi
  • Üst GI serisi
GASTRİT TEDAVİSİ

Gastrit teşhisi konduysa, doktorunuz midenizdeki asidi nötralize etmek için antiasit ilaçlar önerir. Bunlar hafif durumlarda hızlı rahatlama sağlar. Antasitleri denemeye karar verirseniz, onları yiyeceklerle veya yemekten hemen sonra almak en doğrusudur. Bununla birlikte, diğer bazı ilaçların çalışma şeklini etkileyebileceğinden, antasitleri aldıktan sonraki 2 ila 4 saat içinde başka ilaç alınmaması gerekir. Gastrit nasıl geçer sorusunun kesin bir cevabı olmasada uygulanan tedaviler içinde en iyi sonuç vereni ilaç tedavileridir.

Bazı durumlarda, gereken tek tedavi alkol, baharatlı yiyecekler, kahve ve anti-inflamatuarlar gibi mide tahrişine neden olan maddeleri tüketmekten kaçınmaktır. Akut gastrit vakalarında – semptomlar aniden başladığında ve birkaç gün sonra ortadan kalktığında – sıvı yemekler mideyi yatıştırmaya yardımcı olur. Eğer kronikse tedavi antibiyotikler, asit blokerleri veya antasitleri içermektedir.

Sindirimi zor olan besinler gastrit hastalığını olumsuz yönde etkilediğinden bu tip gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Bunun yanı sıra uzun süre aç kalmakta gastirik salgılanmasını artıracağı için uyandıktan sonra çok vakit geçirmeden güne kahvaltı ile başlamakta gastrite iyi gelenler arasındadır. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konuda tüketilen yiyecek ve içeceklerin aşırı soğuk ya da aşırı sıcak olmaması gerektiğidir. İçeriğinde fazla yağ bulunduran besinler gastiriti artırdığından ona göre bir beslenme planı hazırlanmalıdır.

Gastrit rahatsızlığı sırasında uzak durulması gereken besinlerden biri de yüksek asit bulunduran gıdalar ile asitli içeceklerdir. İçerisinde yüksek derecede kafein ve asit bulunduran alkollü gıdalarda mideye zarar verdiğinden dolayı uzak durulması gerekmektedir. Sindirimi zor olarak bilinen rafine gıdalardan beyaz ekmek, makarna ve şeker gibi besinler gastriti artıracağından tüketilmemesi gereken gıdalar listesinin başındadır. İçeriğinde trans yağ bulunduran cipsler, hamur ve patates kızartmaları da hastalığı artıran diğer gıdalar arasındadır.

HAMİLELİKTE GASTRİT

Gebelikte oluşan stres gastrit oluşumuna neden olmaktadır. Bunu yanı sıra hamilelik döneminde salgılanan hormonlarda gastritin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. İlerleyen aylarda büyüyen rahim mideye baskı yapar ve gastritin bir diğer tetikleyicisi de bu durumdur. Gebelik sürecinde aç kalmamak ve küçük öğünlerle sık yemek en doğru tercih olacaktır. Gastriti alevlendiren yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Bu dönemde özellikle sigara kullanılıyorsa kesinlikle bırakılması gerekmektedir. Günlük hayatta vücudu saran sıkı kıyafetler tercih edilmemesi gerekmektedir.

Belirtiler şiddetlendiğinde doktora gitmek en doğru zamandır. Belirtiler hissedilmeye başlandığında hastanenin dahiliye (iç hastalıkları) bölümüne gidilmesi gerekmektedir. Belirtiler şiddetlendiğinde ev çeşitlendiğinde dahiliyenin bir alt dalı olan gastroenteroloji bölümüne yönlendirilir. Gastroentereloji hastaneleri gastrit konusunda ileri seviye hizmet vermektedir.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın