Mimar Ahmet Erkurtoğlu: Kadıköy’ün silueti kalmadı!

Yazar: Dilek Karagöz

Kadıköy’de kentsel dönüşüm kapsamında en çok proje gerçekleştiren ve yaklaşık 700 bina yenileyen Mimar Ahmet Erkurtoğlu, Kadıköy Life Dergisi’ne yaptığı açıklamada bir mimar olarak süreçten mutlu olmadığını ifade etti. Yenileme çalışmalarının parsel değil ada bazında yapılması gerektiğini belirten Erkurtoğlu, Kadıköy’ün siluetinin kalmadığını söyledi. Ünlü mimarın vurgu yaptığı en önemli konu ise yaşam kültürünün değişmesi, komşuluk ilişkisinin kalmaması ve insanların birbiriyle diyaloğunun bitmesi… İşte, Ahmet Erkurtoğlu‘nun Kadıköy Life’a özel açıklamaları:

“Sayın Cumhurbaşkanımız, kentsel dönüşüm ile İstanbul’a ihanet edildiğini söyledi. Çok doğru ifade etti. Peşinden ise Çevre ve Şehircilik Bakanımız, sorumluluğu CHP’nin iktidar olduğu dönemlere yükledi. Ardından da Beykoz Belediyesi’nde bir meclis üyesi arkadaşımız, topu Adnan Menderes’e attı. Ben de diyorum ki, kimsenin kabahati yok. Bütün suç Fatih Sultan Mehmet’in! İstanbul’u almasaydı, İstanbul aynen kalırdı. Şu anda Kadıköy’de kentsel dönüşüm kapsamında en çok bina yenileyen şirket biziz. Ama mutlu değiliz, böyle bir kentsel dönüşüm olmaz. Başından beri karşıyım. Çünkü her şeyden önce parsel bazında değil, ada bazında olmalıydı. Parsellerin birleşimi teşvik edilmeliydi. Parseller birleşip ada olmadan, ekstra imar verilmemeliydi.

Ahmet Erkurtoğlu

KADIKÖY BANA GÖRE BİTTİ, YAŞAM KÜLTÜRÜ ÖLDÜ…

Yapılan kentsel dönüşüm değil, sadece bina yenileme hareketidir. Kente katkı yapmayı bırakın, yük bindiriyoruz. İnşaat alanı ve daire sayısı yüzde 30 artıyor. Konut sayısı artarken, yeni bir altyapı çalışması yapılmıyor. Deprem için binalar yenileniyor. Bu doğru ama insanları korumak isterken kenti katlediyoruz. Kadıköy bana göre bitti, yaşam kültürü öldü. Çünkü planlar yapılırken yaşam kültürü hesaba katılmıyor. Burada yaklaşık 700 bina yeniledik. Sosyal hayat düşünülerek yaptığımız tek proje, Vitrin Kozyatağı. Otoparkı, çocuk oyun alanları, spor ve yürüyüş alanları mevcut. Bir site hayatı var. Ancak otel gibi inşa edilen rezidanslarda kimsenin birbirinden haberi yok. Eskiden bir apartman içinde herkes birbirini tanırdı. Komşuluk ilişkisi vardı, artık o kalktı. Kadıköy emekli kentiydi, ama bu binalardan sonra artık emekli kenti olmuyor. Bunun önüne şu anda siteler geçebilir.

BAĞDAT CADDESİ TRAFİĞE KAPATILMALI!..

Artık mimarlıktan keyif almıyorum. Belediyeden hızlı onay alabiliyorsak, ya da mal sahibine fazladan yer kazandırabiliyorsak iyi mimar oluyoruz. İyi mimarlığın kıstasları bu olmamalı. Tabii ki iyi eserler de var. AKM projesi gibi, ama genel olarak yaptığımız günü kurtarmak. İstanbul bitmiş, master planları yeni yapılıyor. Kadıköy’ün silueti kalmadı. Haydarpaşa’yı saymıyorum. Onu da arkasında görünen Akasya mahvetti. Fikirtepe’deki caddenin Bağdat Caddesi’ni geçip geçmeyeceğini düşünebiliyorlar. Böyle bir şey olamaz. Fikirtepe’de bir kent meydanı bile yok. Kaldı ki Bağdat Caddesi de iş merkezlerine dönüştürüldüğü için ivme kaybediyor. Bizden sonraki kuşak, Bağdat Caddesi’ni bizim hatırladığımız gibi hatırlamayacak. Belediye başkanı olsaydım, pazar günleri Bağdat Caddesi’ni trafiğe kapatırdım ya da trafiği yer altına alarak caddeyi tamamen kapatırdım, eğlence merkezi haline getirirdim.”

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın