Moda’daki tarihi köşke Anıtlar Kurulu’ndan onay!

Yazar: Nusret Karaca

19. yüzyıldan günümüze tarihi bir miras Moda’daki Gazi Mahmut Muhtar Paşa Köşkü… 1957’de Kadıköy Kız Lisesi olarak eğitime ve öğretime kapılarını açan, ancak uzun bir süredir harap halde restorasyon bekleyen köşk, çevrede Mermer Konak olarak biliniyor. Şimdilerde aynı bahçedeki ayrı binada İstanbul Kadıköy Lisesi olarak eğitim ve öğretime devam ediliyor.

Görev yapan yöneticilerin bürokratik yazışmalarına rağmen tarihi köşk konusunda somut bir adım atılmadı. O kurumda görev yapan bir eğitimci-yazar ve tarih öğretmeni olarak, çok uzun zamandır bana katkı sağlayan basındaki dostlarım, sivil toplum kuruluşları ve yazar arkadaşlarımla birlikte konuyu hep gündemde tuttuk, peşini bırakmadık. Buna Kadıköy Kız Lisesi ve İstanbul Kadıköy Lisesi Mezunlar Derneği’nde Fatoş Karataş Bağçe’nin inanılmaz koşuşturması ve katkısı, İstanbul Kadıköy Lisesi Müdürü Mustafa Yavuz’un da diğer yöneticiler gibi desteği, Moda sakinlerinin duyarlılığı da eklenince, ilk ve en önemli aşama başarıya ulaştı. Anıtlar Kurulu, restorasyon projesini onayladı.

Mahmut Muhtar Paşa

KÖŞK, EĞİTİM VE KÜLTÜR-SANATIN MERKEZİ OLARAK KALMALI…

Bu çalışmalarda haberlerime Caferağa Mahallesi Muhtarı Zeynep Ayman da sosyal medya sayfalarında yer verdi, mezunlar yine paylaşımlarda bulundu. Sırada artık bürokratik işlerin hızlandırılması var. Bunu da okul yönetimi, ilgili birimlerle gerçekleştirecektir. Bunun sonucunda köşkün yine eğitimin, sanatsal-kültürel ve bilimsel etkinliklerin merkezi olarak kalması önemli. Bu uğraşın amacı, köşkün ranta kurban gitmemesi.

TARİHİ VE KÜLTÜREL BİR MİRAS…

Bu arada İstanbul Kadıköy Lisesi’nin de en kısa sürede daha iyi bir fiziki duruma kavuşturulması gerekiyor. Tarihi başarılarla dolu bu kurum bahçesinde restorasyon sevinci bir kutlamayla doruğa ulaştı. Mezunlar, çalışan ve emekli öğretmenler, projeye imza atan, emek veren mimarlar bir araya geldiler. Mimarlardan Kadir Bilginer; “Böyle bir yapının projesinde çalışmış olmaktan dolayı çok mutluyum. Barker ailesinden günümüze, kullanıcı döneminden izler taşımaktadır. Moda’nın son örneklerinden bir yapı. Özgün halde kalıp gelecek nesillere aktarılması, kültürel anlamda korunması gereken bir değerdir” diyerek, binanın tarihi ve kültürel bir miras olduğuna dikkat çekti.

60 YIL SONRA GELEN ANLAMLI KUTLAMA…

Kutlama toplantısına katılan okulun ilk mezunu Vildan Batır ise; “Okula ilk adım attığım 1957 yılından sonra, bugün böyle bir kutlamaya katılmaktan dolayı son derece mutluyum. Başta size ve Fatoş Hanım’a, bu uğurda emeği geçen herkese teşekkür ederim” diyerek duygularını dile getirdi. İşte, kutlamaya katılan diğer bazı Moda sakinleri ve eski mezunların yorumları:

Selma Er (1974 mezunu): Emekleri geçenlere sonsuz teşekkürler…

Işıl Pekuysal: Çocukluğum, sadece çocukluğum mu? Köklerim, geçmişimden hatırladığım nadide anılarımın mekanı. Temelimin atıldığı yer. Kadıköy Kız Lisesi mezunu olmak, beni her zaman onurlandırmıştır. Ailemin benim için yaptığı en doğru seçim…

Figen Kaynar (1981 mezunu): Köşkümüze tekrar kavuşmak dileğiyle…

Belma Turan Er (1974 mezunu): Bir Kadıköy Lız Lisesi olarak bu güzel gün ve emekleriniz için teşekkürler…

Proje için uzun süredir emek veren isimler Gülin Yılmazhan (Mimar), Özgün Turan Akşan (Firma Yetkilisi Mimar), Kadir Bilginer (Mimar,)Merve Şahin (Mimar), Banu Tanyer (Yönetici Asistanı), Mina Naz Tacettin (İç Mimar), Gökhan Kızıltaş (İnşaat Teknikeri), Mehmet Ali Baydemir (Restorasyon Teknikeri), bir görevi başarmanın ve bu mutluluğu tarihi mekanın bahçesinde paylaşmanın haklı gururunu yaşadılar. ARTLITE Mimarlık da güzel ve anlamlı bir proje içinde bulunmanın…

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın