Radyologlar, Esad Feyzi Bey’i andı…

Yazar:

İlk Türk Röntgen Mütehassısı Esad Feyzi Bey, Dünya Radyoloji Günü’nde meslektaşları tarafından anıldı.

8 Kasım Dünya Radyoloji Günü nedeniyle bir basın açıklaması gerçekleştiren Türk Radyoloji Derneği Tarih Komisyonu Üyesi ve Bayındır İçerenköy Hastanesi Radyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çınar Başekim; “8 Kasım Radyoloji Günü nedeniyle Türk Radyoloji Derneği tarafından Esad Feyzi Bey’in hayatı ve çalışmalarının anlatıldığı bir plaket hazırlanmış ve Karacaahmet Mezarlığı’nda bulunan mezarına yerleştirilmiştir. Ayrıca, 11-15 Kasım 2014 tarihleri arasında yapılacak olan Ulusal Radyoloji Kongresi’nde adına düzenlenecek olan Esad Feyzi Oturumu’nda kendisi anılacaktır” şeklinde konuştu. 

“İNSANLIĞA HİZMETİ BÜYÜK…”

Kadıköy’ün önde gelen isimlerinden, Sonomed Görüntüleme Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayhan Cingi, Kadıköy Life’a gerçekleştirdiği açıklamalarında şunları ifade etti: “Esad Feyzi Bey, insanlığa büyük bir hizmette bulunmuştur. Onu şahsım ve Sonomed Ailesi olarak şükran ve rahmetle anıyorum. Gerek tıp dünyasının, gerekse de tüm insanlığın Esad Feyzi Bey’i hatırlamalarını ve hafızalarına kazımalarını temenni ediyorum.” 

X IŞINLARININ BULUNMASI…

X ışınları, 8 Kasım 1895 tarihinde Alman Fizik Profesörü Wilhelm Conrad Röntgen tarafından bulundu. Bu nedenle 8 Kasım tarihi, bütün dünyada “Radyoloji Günü” olarak kutlanıyor. Laboratuarında karanlık bir ortamda çalışma yapan Prof. Röntgen, bir Crooks tüpüne indüksiyon bobinini bağlayarak, tüpe yüksek gerilim uyguladığında tüpten uzakta, cam bir kavanoz içinde durmakta olan baryumplatinsiyanür kristallerinin parıldadığını gördü. Bu parıltıya neden olan ışınlar, o zamana kadar tanımlanmamış olduğu için bunlara “X ışını” adını verilmiştir. Sonrasında gelişen süreç ise tıp alanında çığır açmıştır.

Esad Feyzi Bey’in Karacaahmet Mezarlığı’nda bulunan mezarında, Türk Radyoloji Derneği (TRD) tarafından yaptırılan tabelanın yerine konması… Prof. Dr. Aslı Özer, Prof. Dr. Hadi Özer (TRD Tarih Komisyonu Üyesi), Füsun Arsan (Esad Feyzi Bey’in akrabası), Ecz. Tülay Arsan (Esad Feyzi Bey’in akrabası) ve Prof. Dr. C. Çınar Başekim (TRD Tarih Komisyonu Üyesi)…
Dr. Esad Feyzi Bey’in kendi çizimleri ile o dönemde X ışınlarını elde etmekte kullanılan elektrik bataryası, Crookes tüpü ve indüksiyon bobini (Röntgen Şu’â’âtı ve Tatbikât-ı Tıbbiye ve Cerrahiyesi kitabından)…
Esad Feyzi Bey’in madalyaları: Nişan-ı Osmani, Sanayi (İftihar) Madalyası ve Yunan Muharebesi Madalyası…
İlm-ül-arz ve’l mâ’âdin (Arazi ve maden ilmi) kitabından görüntüler…
Esad Feyzi Bey tarafından yazılan “Röntgen Şu’â’âtı ve Tatbikât-ı Tıbbiye ve Cerrahiyesi” isimli, 1898 basımı kitabın kapağı ve kitaptan bazı görüntüler…
Servet-i Fünun Dergisi: 1897 Osmanlı-Yunan Harbi (Teselya Harbi) sırasında Yıldız Hastanesi’nde radyolojik tetkiki yapılan yaralı er Boyabatlı Mehmet’in fotoğrafı ve sağ el radyografisi. El bileğinde şarapnel parçasına ait görünüm izlenmekte.
Servet-i Fünun Dergisi: 1897 Osmanlı-Yunan Harbi (Teselya Harbi) sırasında Yıldız Hastanesi’nde radyolojik tetkiki yapılan yaralı er Boyabatlı Mehmet’in fotoğrafı ve sağ el radyografisi… El bileğinde şarapnel parçasına ait görünüm izlenmekte.
 
k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın