“Ressam Sofraları” sanal ortamda buluştu

Yazar: Kadir Toprakkaya

Moda Deniz Kulübü’nün büyük ilgi gören etkinliklerinden “Hülya Botasun ile Ressam Sofraları”, bu defa sanal ortamda düzenlendi. Yaşanmakta olan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle 27 Nisan Pazartesi akşamı Instagram’dan canlı yayınlanan program büyük ilgi gördü. Zaman zaman ikinci atölye olarak da kullandığı evindeki çalışma odasından canlı yayın yapan Hülya Botasun, bu kez Avusturyalı ressam Gustav Klimt’i sanatsever takipçileriyle buluşturdu.

Hülya Botasun ile Ressam Sofraları
SEMBOLİZM VE ART NOUVEAU ETKİSİ…

Botasun, Moda Deniz Kulübü üyeleri için hazırladığı sunumda Klimt’in genç yaşlarda sembolizm ve Art Nouveau akımlarından ciddi derecede etkilendiğini dile getirerek, bunun izlerinin çalışmalarında ve hayatında belirgin biçimde hissedildiğini söyledi.

“BENİ RESİMLERİMDEN TANIYIN”

Gustav Klimt’i anlamak için resimlerinin dikkatlice incelenmesi gerektiğine değinen Hülya Botasun; “Zaten kendisi de sık sık ‘Benim hakkımda bilgi almak isterseniz resimlerime bakın’ dermiş” şeklinde konuştu.

SAF ALTIN EŞLİĞİNDE EROTİZM…

Klimt’in birincil resim konusunun kadın bedeni olduğu bilgisini de paylaşan Botasun; “Ben sanat tarihçisi değilim. Bu nedenle sanatçıyı bu tarafından değil de öne çıkan özellikleriyle sizlere aktarmayı tercih ettim. Gustav Klimt’in resimlerinde aşık olduğu bir kadını sık sık model olarak kullandığını görüyoruz. Eserlerinde ince dekoratif süslemelerle beraber zarif bir erotizm de göze çarpıyor. Bazı tablolarında gerçekten saf altın kullandığı da biliniyor” açıklamasında bulundu.

Ressam Sofraları Gustav Klimt
BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ…

Hülya Botasun’un “Ressam Sofraları” kapsamında Instagram canlı yayını ile Avusturyalı ressam Gustav Klimt’i anlatan sunumu büyük ilgi gördü. İlk dakikalarda 300’den fazla kişinin katıldığı yayın yaklaşık 1,5 saat sürdü. Botasun, programı şu sözlerle sonlandırdı: “Sanatçının Viyana Üniversitesi’ndeki bazı tablolarının İkinci Dünya Savaşı’nda Naziler tarafından tahrip edilmiş olmasının, ne yazık ki sanat adına ayrı bir kara leke olduğunu düşünüyorum.” Canlı yayını izleyenler arasında göze çarpan isimler ise şöyleydi: Burcu Mutlugil, İclal Bora, Hüsnü Sağlam, Çiğdem Akalp, Mahinur Bilge, Arzu Soykan, Canan Toprakkaya, Emine Türkoğlu, Sedef Turan, Güneralp Bekiroğlu, Saliha Akmenek, Banu Akyıldız.

Ressam Sofraları Gustav Klimt
GUSTAV KLİMT HAKKINDA…

1862 yılında Viyana, Avusturya’da dünyaya gelen Gustav Klimt, eğitimini sanat üzerine aldı. Mezun olduktan sonra kardeşi Ernst ve arkadaşı Franz Matsch ile beraber duvar resimleri yaparak hayatını kazanmaya başladı. Yaptıkları çalışmalarla beğenilen bu üçlü birçok müzenin, kilise ve devlet binasının süslemeleri ile ilgilenmeye başladılar. 1894’te Viyana Üniversitesi’nin tavanını süslemekle görevlendirildi. Tavan için sunduğu üç çalışma da birçok nedenden uygun bulunmayınca hayal kırıklığına uğrayan Klimt, bir daha devlet işi yapmama kararı aldı. Bu arada 3 çalışmadan 1’i olan “Philosophie – Felsefe”, 1900 Uluslararası Paris Fuarı’nda altın madalya aldı. Üç resim de Naziler tarafından yok edildi.

Ressam Sofraları Gustav Klimt
VİYANA SECESSION GRUBUNU KURDU…

Gustav Klimt, 1897’de birkaç arkadaşı ile birlikte akademik sanat anlayışına karşı çıkan Viyana Secession grubunu kurdu, fakat 1905’te bu gruptan ayrıldı. Daha sonra birçok ülkede sergi ve bienale katıldı. 1911’de “Ölüm ve Yaşam” isimli tablosuyla Roma Dünya Fuarı’nda birincilik ödülü aldı. 1909-1911 yılları arasında mimar arkadaşı Josef Hoffman için “Stocklet Palais” isimli villanın duvar süslemelerini gerçekleştirdi. “Tree of Life – Hayat Ağacı” isimli 3 parçadan oluşan resmi burası için yaptı.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın