Stres ile baş etmenin yolu meditasyondan geçiyor

Yazar: Kadir Toprakkaya

Modern toplum hastalığı olarak ifade edilen stres, artık hepimizin hayatının bir parçası. Son yıllarda stresle ilgili çalışmaların yaygınlaşmasına karşılık yapılan birçok araştırma, stresin yaşantımızda hâlâ çok yönlü olarak yer bulduğunu gösteriyor. Fiziksel olarak migren, hipertansiyon, koroner arter gibi çeşitli rahatsızlıkları da tetikleyen stres ile baş etmenin yollarını, İşyeri Hekimi Dr. Tayfun Serin’den dinledik.

“AYDINLANMA VE FARKINDALIK YARATILMALI”

Stresin bireyin iş performansının azalmasına, sigara, alkol ve uyuşturucu madde kullanma alışkanlığına, obsesif davranışlara, gerilim, anksiyete ve depresyona neden olabildiğini ifade eden Serin’e göre, stresle baş edebilmenin temel yolu meditasyon… Meditasyon detaylarını Eğitmen, Yazar, Araştırmacı Efe Elmas’ın anlatımıyla aktaran Dr. Tayfun Serin; “Öncelikle meditasyonda zihni boşaltmayı öğrenmek gerekir. Zihnini boşalttığınızda derin bir huzura ve farkındalığa ulaşırsınız. İşte tam bu anda, tam bu derin öze temas ettiğiniz anda, ruhunuzdan bilincinize bir akış, bir aydınlanma, bir farkındalık akar. Hayata dair bir farkındalık, uyanış ve berrak bir görüş kazanırsınız. Buradaki tefekkür yani derin düşünme, felsefi bir sorgulama değildir” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

YÖNTEMLERİN TEK AMACI ZİHNİ BOŞALTMAK…

“Meditasyon için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemlerin hepsinin tek amacı var, o da zihni boşaltmak. Zihni boşaltmaya yönelik birçok farklı teknik olmasına rağmen ben burada genel kabul görmüş temel tekniklere değinmek istiyorum; zihni serbest bırakma yöntemi, nefes konsantre olmak, bir nesneye odaklanma ve doğa meditasyonları, mandala kullanma, mantra kullanma… En çok tercih edilen ise birinci ve ikinci teknik.”

stres meditasyon
DUYGU VE BEDENİN GÖZLEMLENMESİNE CEVAP; FARKINDALIK…

Dr. Tayfun Serin, sözlerini Mevlana’nın sözleriyle sonlandırırken, “farkındalık” kavramına ilişkin şunları ifade etti: “Şöyle demiş Mevlana; ‘Sen düşünceden ibaretsin. Geri kalan kan ve kemiksin. Gül düşünür, gülistan olursun. Diken düşünür, dikenlik olursun…’ Farkındalık (mindfulness), dikkatin anlık yaşantılara odaklanmasını ve içsel deneyimlerin gözlemlenmesini içeren bir zihin ve beden uygulamasıdır. Başka bir deyişle farkındalık, ‘Şu anda ne yaşıyorum?’ sorusuna kişinin kendi düşüncelerini, duygularını ve bedenini gözlemlenmesi yoluyla verdiği cevaptır.”

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın