Tasarımın kraliçesi sonsuzluğa uğurlandı

Yazar:

Geçtiğimiz gün ansızın hayatını kaybeden Prof. Dr. Nazan Erkmen, gözyaşları eşliğinde son yolculuğuna uğurlandı. Yurt içi ve yurt dışında Türkiye’yi başarıyla temsil eden, aldığı ödüllerle ülkemizi gururlandıran değerli sanatçımız için önce dekan olarak görev yapmakta olduğu Doğuş Üniversitesi’nde bir tören düzenlendi. Törene, Kadıköy Belediye Başkanı Aykut Nuhoğlu’nun yanı sıra sanat camiası, meslektaşları ve öğrencilerinden oluşan büyük bir kalabalık katıldı.

Doğuş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Dinçkol’un konuşması ile başlayan tören, Nazan Erkmen’in eşi sanatçı Aydın Erkmen’in konuşması ile sürdü. Daha sonra Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İnci Deniz Ilgın söz alarak, Erkmen’in dünyasını en iyi şekilde anlatan konuşmayı yaptı: “O kadar iyi, o kadar hassas bir insandı ki… Bir gün fakültemiz ile özdeşleşen hayvanlarımızdan Kangal cinsi köpeğimiz yaşlanmış, son günlerini yaşıyordu. Bizi ziyarete geldiğinde bana, ‘Ölecek mi?’ diye İngilizce olarak sordu.”

Nazan Erkmen

YERİ DOLDURULAMAYACAK BİR DEĞER…

Ardından konuşan grafik sanatçısı Süleyman Saim Tekcan ise; “Tasarım dünyası büyük bir kraliçesini kaybetti. Daha iki gün önce konuştuğumuzda ‘Sergi hazırlayalım, çalışmalar yapalım’ diye büyük bir heyecanla önerilerini sıralıyordu. Çok büyük üzüntü içindeyim. Yeri doldurulamayacak bir değerimizi kaybettik” dedi. Konuşmaların ardından Karacaahmet Şakirin Camii İmamı dua okuyarak, helallik aldı. Nazan Erkmen’in cenazesi, Bebek Camii’nde ikindi namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Bebek Aşiyan Mezarlığı’na defnedildi. Kadıköy Life Ailesi olarak merhumeye Allah’tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı ve sabır dileklerimizi iletiyoruz…

PROF. NAZAN ERKMEN HAKKINDA…

Prof. Nazan Erkmen, 1945’de Balıkesir’de doğdu. Lisans, yüksek lisans, doktora eğitimini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde tamamladı. 1994′de doçent ve 1996′da profesör oldu. 2006-2012 yılları arasında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde seçimle gelen ilk kadın dekan olarak görev yaptı. Daha sonra, 2011-2014 yılları arasında Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde dekanlık yaptı. 2017 yılında tekrar Doğuş Üniversitesi’nde dekan olarak görev aldı. Çocuklar ve büyükler için 100’ün üstünde kitap resimledi. Resimlediği önemli kitaplar arasında Gılgamış Efsanesi, Dede Korkut Öyküleri, Ömer Hayyam Şiirleri, Bir Bennu’dur İstanbul bulunmakta. Karıncanın Anıları, Kör Kedi ve Sevdalı Fare, İstanbul Efsaneleri, Mim. Cengiz Bektaş’ın yazdığı “Kuşun Kanadında” kitapları yayımlandı. Bunların yanı sıra sayısız kitap kapağı, afiş, şiir ve öykü resimlemeleri, aktüel ve kültürel dergilerde illüstrasyonları yayımlandı. 1998 ve 2000′de Japonya ve Bratislava “Selected World Illustrators Biennal” (Seçilmiş Dünya İllüstratörleri Bienali)’ne seçildi. Posta Genel Müdürlüğü tarafından “Uluslararası Intercept Pullar-Masalllar ve Efsaneler Serisi”, “Atatürk”, “23 Nisan” başlığı altında pulları basıldı.

YURT DIŞINDAKİ BAŞARILARI İLE GURUR KAYNAĞI…

Ülkemizde olduğu kadar yurt dışındaki başarıları ile tanınan Prof. Nazan Erkmen, Doğu Avrupa İllüstrasyon Bienali’nde aldığı ödül ile “Seçilmiş Dünya İllüstratörleri” arasında yer aldı. 2009 yılında Polonya Resim Bienali ve 2010 yılında Çek Cumhuriyeti, Pilsen IV. Resim Bienali ve 2010 yılında Üsküp Uluslararası Afiş Yarışması’nda, 2011-2012 yıllarında Polonya, Üsküp, Pilsen Çizgi Bienallerinde jüri üyesi olarak görev yaptı. Son olarak, Japon Sanat Merkezi’nin organizasyonuyla 2017’de yedinci kez düzenlenen “ArtTurkey JAPAN” (NİTTOTEN 7) Sergisi’nde “Çığlık” ve “Hüzün” adlı eserleriyle Bungei Özel Ödülü’ne layık görüldü.

(Fotoğraflar: Erol Ünal)

Nazan Erkmen

Nazan Erkmen

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın