Tekin Gönenç’in ardından… Sen kalplerde yaşayacaksın!

Yazar: Nusret Karaca

Bazı sözcükler vardır, bir anda boğazında düğümlenir insanın; eli kaleme ve kağıda gitmez. İşte öyle bir an benim ki! Zaman şeridi su gibi akar gider gözlerinizin önünden. Sabah “Günaydın” sözünü duyup uyanmak üzereyken, eliniz saate bakmak için telefona gider ve bir üzücü haber karşılar sizi günün ilk aydınlığında. Ve yalnızca bir şiir dökülüverir ansızın dudağınızdan; bir dost, bir güzel insanın ardından. Gözyaşları dizelerde saklar kendini…

Gece gündüzle
Ne zaman kucaklaşır
Ne zaman ayrılır
Yaşam denen an
Araya sıkışan mıdır

(Nusret Karaca)

Tekin Gönenç

İçten, sımsıcak dostluğun ve yıllarca Kadıköy Kız Lisesi’nde (İstanbul Kadıköy Lisesi) etkinliklerimize sürekli katılımınla bizleri onurlandığın, öğrencilerimize katkıların için, her şey için teşekkürler Tekin Gönenç… Kendisiyle 2002 yılı Kasım ayında yaptığım ve Gazete Kadıköy’de yayımlanmış söyleşisinden bazı satır araları:

“Yetiştiğim aile ortamı açısından kendimi şanslı hissediyorum. Annem, Atatürk’ün gençlere ‘Ülkemizin her köşesinde reformları sizler uygulayıp, halkı aydınlatacaksınız’ çağrısına uyarak dilekçe vermiş ve dilekçesine “Beni Anadolu’nun en az gelişmiş yörelerinden birine gönderin’ diye not düşmüş. O güne kadar İstanbul’dan dışarıya adımını atmamış bir genç kızın böyle bir girişimde bulunması bugün bile zordur. Yıldızeli’ne gidiyor ve yetişkinler dahil yöre halkına alfabeyi öğretiyor. Emekli olana kadar da ilçeden ayrılmıyor.”

“Babam da öğrenciliği sırasında TBMM’de Hıfzı Veldet Velidedeoğlu ile birlikte katiplik yapmış. Hukuk Fakültesi’ni bitirip yargıç olduğunda ise, o da annem gibi dilekçesine ‘Beni dilediğiniz yere atayın’ diye not düşmüş. Yıldızeli’ne atanmış, orada annemle evlenmişler.”

Tekin Gönenç

“İlkokulu Yıldızeli, liseyi Sivas Lisesi’nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde okurken, ulusal gazeteler bana belirli sayfalarda yer verdiler. Gençlik sayfaları düzenliyordum, köşe yazıları yazıyordum. Şiir yazmaya o günlerden başladım. İlk şiirim Varlık Dergisi’nde çıktı.”

“Amerika’ya gittim, Michigan Üniversitesi’nde Psikofarmakoloji eğitimi gördüm. Dünyada görmediğim ülke kalmadı diyebilirim. İnsanları tanıdım, ülkelerin yaşamlarına girdim. Bunlar benim için kazanımlardı. Ürettiklerime değişik renkler kattığına inanıyorum. Şiirimde yansımaları mutlaka olmuştur.”

Tekin Gönenç

“Ülkemizde okuma alışkanlığı konusunda benim değişik bir gözlemim var. Okurlardan önce yazarlar okumuyor! Türkiye Yazarlar Sendikası’nın Sanat Edebiyat Dergisi’nde aynı zamanda şiir yazan bir kitap tanıtımcısı, ‘Aşk Konuşur Bütün Dilleri’ adlı kitabım için ‘Toplumsal içerikli şiirler yok’ diyebiliyor. Aslında yarısından fazlası toplumsal çağrışımlar uyandıran şiirler…”

“Çağa ayak uydurmanın bir başka yolu olarak gençlerle kurulacak iletişime çok önem veriyorum. Yetişkinlerin onlardan öğrenecekleri çok şey var. Hele iletişim olanaklarının, teknolojinin inanılmaz geliştiği günümüzde bunlardan yararlanan, kaynaklara kolayca ulaşan gençlerin çoğunun yetişkinlerden daha donanımli olması doğaldır. Üç ayrı şiirimin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ders kitaplarına alınmış olması nedeniyle çok sık lise düzeyindeki okullara konuk oluyorum. Gençlerle çok güzel iletişimler kuruyorum. Bu okullardan özellikle sizin okulunuz, benim adeta yuvam oldu.”

GÖNLÜ GÜVERCİNLİ KADIN
Önce sesin geldi
Aralandı kapılarım
Ardında şaşkın bulutlar çıkmazı
Sonunda sen
Gönlü güvercinli kadın

Köpüren simsiyah saçlarınla
Günler boyu koşuşup durdun
İçimin aykırı ırmaklarında

Gamzelerinde gizlediğin o binlerce yıldızı
Döküp de şimdi üstüme
Söyle nereye artık

Herkes tutsun da elinden kendi şiirinin
Tersinden mi girsin
Ölü kelebekler sokağına

Sen bende daha bitmedin ki
Gönlü güvercinli kadın
(Tekin Gönenç)

AŞK KONUŞUR BÜTÜN DİLLERİ
Doğdu doğacak bir şiiri
Nasıl da kundaklıyor her gidişin
Aşkın bir yarısı yiyip bitirirken öbür yarısını
Ah bir bilebilsem
Neden hala tek senin yalnızınım ben
(Tekin Gönenç)

TEKİN GÖNENÇ (1933-2020) HAKKINDA…
Tekin Gönenç

8 Mart 1933’te Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde doğdu. Orta öğrenimini Sivas Lisesi’nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldu. 1968-1970 yılları arasında Amerika’da University of Michigan‘da Psikofarmakoloji eğitimi gördü. Uzun yıllar yurt dışında değişik ülkelerde çalıştı. Küba Yazarlar Birliği, Makedonya PEN Yazarlar Birliği, Akdeniz Ülkeleri Şairler Şenliği, Türk Dünyası Çağdaş Edebiyat Günleri, Uluslararası Yalova Şiir Günleri, Uluslararası Özgür Yazın Semineri, Akdeniz Ülkeleri Yazarlar Toplantısı, Uluslararası Yazarlar Toplantısı gibi etkinliklere katıldı. PEN, Türkiye Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği, Dil Derneği, Besam ve Mesam üyesiydi.

Şiirleri sürekli olarak Varlık Dergisi’nde, zaman zaman Yeditepe, Yelken, Milliyet Sanat, Kitaplık, E. Dergisi, Edebiyat Eleştiri, Yaşasın Edebiyat, gibi dergilerde yayımlandı. Değişik sanat dergilerinde inceleme, deneme yazılarıyla gezi izlenimleri yayımlandı. “Gönlü Güvercinli Kadın” adlı şiir kitabı, Kocaeli Üniversitesi 1998 Akademik Ödülü’nü aldı. Düzyazı ve anıları, Varlık yayınlarınca 2005 yılında “Gizdüşümler” adlı kitapta bir araya getirildi. Şiirleri İngilizce, Fransızca’ya çevrildi. Üç ayrı şiirim Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ders kitaplarına alındı. “Anne” adlı şiiri, Hürriyet Gazetesi Anneler Günü Şiir Yarışması Ödülü’nü aldı. Varlık Dergisi’nde yayımlanan birkaç şiiri bestelendi.

Yapıtları:
– Gönlü Güvercinli Kadın,
– Aşk Konuşur Bütün Dilleri
– Gizdüşümler
– Babamın Bıyıkları Yoktu

Ödülleri:
– 1998 Kocaeli Üniversitesi Akademik Ödülü / Gönlü Güvercinli Kadın
– Hürriyet Gazetesi Anneler Günü Şiir Yarışması / “Anne” adlı şiiri ile

Tekin Gönenç
k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın