Tepe Nautilus AVM, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e ait çok özel eşyaların yanı sıra Atatürk ve Cumhuriyet devrine ait daha önce yayınlanmamış fotoğrafların da yer aldığı özel bir sergiye ev sahipliği yapıyor.

Atatürk Araştırmacısı S. Eriş Ülger’e, Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen ve yaveri Salih Bozok’tan kalan, Ulu Önderin özel eşyalarından ve daha önce yayınlanmamış fotoğraflarından oluşan çok özel “Atatürk Müzesi Sergisi”, Atatürk Haftası etkinlikleri kapsamında 16 Kasım’a kadar Tepe Naitulus’ta ziyaretçilerini bekliyor.

Atatürk Müzesi

İMZALI SAAT, ELMAS MÜHÜR, ARMALI TABANCA, MADALYALAR…

Sergilenen özel eşyalar arasında Atatürk’ün Lozan Antlaşması nedeniyle İsmet Paşa’ya armağan ettiği imzalı saat, Abdülmecit’in armağan ettiği elmas mühür, Kurtuluş Savaşı’nda kullandığı armalı tabancası, madalyalar, cüzdanları, kahve fincanları dikkat çekiyor.

tepe-nautilus-ataturk-muzesi-sergisi-3

S. ERİŞ ÜLGER HAKKINDA…

1938’de Ankara’da doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Ankara’da tamamladı. 10 Kasım 1953’te Atatürk’ün naaşının Etnoğrafya Müzesi’nden Anıtkabir’e nakli sırasında, Türk gençliği adına Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni okudu. İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun olduktan sonra askerlik görevini yapan Ülger, bir süre Türkiye’de mimar olarak çalıştı. 1967’de İsviçre’ye, 1972’de Almanya’ya giderek mimar, danışman ve inşaat amiri olarak görev yaptı. 1998’de Avrupa Atatürkçü Düşünce Derneği’ni kurdu ve ilk başkanlığını yaptı.

Atatürk Müzesi

ATATÜRK İLE İLGİLİ 10’DAN FAZLA KİTABI YAYIMLANDI…

Milliyet Gazetesi’nin düzenlediği Örsan Öymen Yarışması’nda “Atatürk ile Röportaj” isimli eseriyle üçüncülük ödülü aldı. Çeşitli gazete ve dergilerde inceleme yazıları ve makaleler yazdı. Yurt içinde ve yurt dışında Atatürk ve laik Cumhuriyet konularında konferanslar verdi. Avrupa’da Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti ile ilgili arşiv çalışmaları yaptı. Bu çalışmalar, daha sonra Kültür Bakanlığı tarafından iki cilt halinde Almanca olarak yayımlandı. 1993’te “Mustafa Kemal’den Atatürk’e” adlı Türkçe, Fransızca, İngilizce ve Almanca olarak hazırlanmış ve 870 adet hiçbir yerde yayınlanmamış Atatürk fotoğraflarını içeren iki ciltlik kitabı Kültür Bakanlığı tarafından yayımlandı. Türkiye’de üst düzey bürokrat olarak kısa bir süre çalışan Ülger’in Atatürk ile ilgili 10’dan fazla kitabı yayımlandı.

Atatürk Müzesi

Atatürk Müzesi

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın