Validebağ Korusu için imza kampanyası başlatıldı…

Yazar:

İstanbul’un tarihi 1. derece doğal sit alanı Validebağ Korusu’nda gerçekleştirilmesi hedeflenen “Çılgın Proje”ye tepki gösteren sivil toplum kuruluşları harekete geçti.

“Doğal yaşamı yok ediyorsunuz. Burası koru; yapacağınız çocuk parkı, seyir terasları, göletler, açıkhava tiyatroları ve düğün salonlarını içeren park projesi, korunun doğallığını tamamen ortadan kaldıracak” diyen çevreciler, sanal ortamda imza kampanyası başlattı. Gürer Güncan tarafından oluşturulan imza kampanyasında şu açıklamalar yer aldı:

“AKP’nin Üsküdar Belediye Başkan Adayı olarak gösterdiği Hilmi Türkmen’in çılgın projesinin ve buna benzer projelerin, hiçbir seçilmiş başkan veya atanmış bürokrat tarafından hayata geçirilmesini istemiyoruz. Validebağ Korusu’nun koru özelliğini kaybettirip parka dönüştüren, 1.derece sit alanı olma özelliğini kaybettiren projelere hayır diyoruz.

Recep Tayyip Erdoğan’dan destek aldığını söyleyen Üsküdar Belediye Başkan Adayı Hilmi Türkmen, 1. derece doğal sit alanı olan Validebağ Korusu için planladığı, adını ‘Çılgın Proje’ koyduğu projesinde Validebağ Korusu’nu koru olmaktan çıkarıp; içinde çocuk parkı, seyir terasları, göletler, açıkhava tiyatroları ve düğün salonları olan bir park haline getirmek istediğini açıkladı. Bu projeyi kimsenin provoke etmesine izin vermeyeceklerini, burayı kendi çıkarları için kullanan belli bir marjinal grubun tüm engellemelerine karşın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle geniş kapsamlı bir düzenleme yapacaklarını ve tüm halkın kullanımına sunulacağı yönünde açıklamalarda bulunmuştur.

Bu çılgın proje, yeni  değildir. 2009 senesi yerel seçimleri öncesinde yine AKP Üsküdar Belediye Başkan Adayı Mustafa Kara tarafından da dile getirilmiştir. Mülkiyeti Hazine’ye ait olan ve kullanımı Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) tahsis edilen 354 dönümlük Validebağ Korusu için Üsküdar Belediyesi ile MEB, 2006 yılında bir protokol imzaladı. Protokolün amacı temizlik, bakım ve onarım olarak belirtildi. Ancak korunun yapılaşmaya açılacağı ve içinden yol geçirileceği endişesiyle, yöre halkı tarafından buna çok sert tepki gösterildi. İstanbul Valiliği, yoğun tepkiler üzerine bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Protokol ile korunun Üsküdar Belediyesi’ne devir, tahsis ya da kiralanmasının söz konusu olmadığını belirten Valilik, belediyenin koru düzenleme projesini de Koruma Kurulu’na sunacağını kaydetti. Tartışmalar nedeniyle belediye projeyi askıya almak zorunda kaldı, fakat Koru’da güvenlik görevlileri bulundurmaya devam etti.

GEREKÇELERİMİZİ GÖZ ARDI ETMEYİN…

– Validebağ Korusu, İstanbul’da kalmış son yeşil alanlardan biridir. 1. derecede doğal sit alanıdır. Çivi bile çakılırken, ilgili koruma kurulundan izin alınması gerekir.

– Koru, zaten halka açık bir yerdir. Önemli olan Koru’nun korunarak, gelecek kuşaklara bir bütün halinde devredilmesidir. Yapılaşarak kullanıma açılan bu gibi yerlerde ağaç çalı, böcek, kuş gibi doğal yaşam kesinlikle yok olacaktır.

– Validebağ Korusu sadece İstanbul, sadece Türkiye için değil, bütün insanlık için önemlidir. Dünyanın başlıca önemli kuş göç yollarından biri üzerindedir ve doğal yaşamın denge noktalarındandır. Bu denge, ne yazık ki siyasilerin oy ve ticari rant hırsıyla bozulmaktadır.

– Yapılmak istenen bu yapılaşmalar, koruda yuva kuran, üreyen, beslenen, saklanan, sığınan, Koru’nun gerçek sahiplerini, yani böcekleri, memelileri, sürüngenleri ve kuşları yok edecektir. Son 15 yılda yapılan yapılaşmalar yüzünden artık leylekler korumuza gelmemektedir ve göç yollarını değiştirdiler.

– Koruda anıt ağaçlar ve koruma altına alınması gereken birçok türde ağaç bulunmaktadır.

– Koru içinde koruma altına alınan Adile Sultan Kasrı, Abdülaziz Köşkü ve ek olarak Validebağ Sanatoryumu, Mustafa Necati Bey Öğretmen Huzurevi , Çamlı Köşk ve Kuş Evi mevcuttur.

– Koruda çoğunluğu göçmen olmak üzere 100′ün üzerinde kuş türü tespit edilmiştir. Onları her sene görmek istiyorsak, yaşam alanlarına müdahale edilmesini önlememiz gerekiyor. Böğürtlenliklerin, çalıların, sarmaşıkların kesilmemesi, kestirilmemesi gerekiyor. Kuşların evleri, sığınakları ve herşeyleri… İnsan hayatı için tehlike yaratmadıkça kurumuş ağaçlara da dokunmamalıyız. Erkek ağaçkakanlar, üreme taklamalarını bu ağaçlardan yaparlar. Barındırdıkları kurtlar, kuşlara ve böceklere yem oluşturur. Çalılar; karatavuk, çıt kuşu, kızılgerdan için iyi birer sığınaklar. Meşelerden alakargalar besleniyor.

– Besin zincirini bir noktadan kırarsak, Koru’daki ekosistem tamamen bozulur. Korumuzdaki habitat sadece insanlara değil, diğer canlılara da hizmet ediyor.

– Altunizade, Koşuyolu, Acıbadem üçgeninde yaşayanlara nefes aldıran, doğaya kısa süreli ulaşmak için çok az İstanbulluya nasip olan bir şans… Milli Eğitim Müdürlüğü tahsisinde bulunduğu Validebağ Korusu’nu korumak, güvenliği ve temizliğini sağlaması için çağrıda bulunuyoruz.

VALİDEBAĞ KORUSU’NUN  değerini bilip onu, ‘PAMUKLAR’ içinde korumalıyız!..”

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın