Yeditepeli öğrencilerden hidrojenle çalışan araba…

Yazar:

Geçen yıl, kendi tasarladıkları ve ürettikleri hidrojen yakıtıyla çalışan “Hydro7” adlı araçlarıyla İzmir’de düzenlenen “Tübitak Hidromobil” yarışına katılan Yeditepe Üniversitesi öğrencileri, Almanya’da “Shell Eco Marathon 2010” ve Türkiye’de “Tübitak Hidromobil” yarışına hazırlanıyorlar.

24 ülkenin katıldığı 220 takımla birlikte, 6-7 Mayıs tarihleri arasında Almanya’da yarışacak olan “Hydro7” grubu, geçen yıl bir arkadaşlarının TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisinden gördüğü ilandan sonra okula afişler asmış ve böylece takımdakiler hidromobil projesinden haberdar olarak bir araya gelmişler.

Hydro7 adlı grubu oluşturan Can Işıl, Nurettin Bağrıyanık, Efe Arıca, Derya Arıkök, Bilge Can Okumuş, Emre Cömert, Anıl Özdemirli, Cem Tutcu, Uğur Ersen, Onurcan Türkan, Batuhan Baturalp ve Çağrı Şen, uzun çalışmalar sonrasında İzmir’deki “TÜBİTAK Hidromobil 2009” yarışına katılarak yarış deneyimi kazandılar. Bu yıl da internette gördükleri ilanla yola çıkan grup, katılacakları “Shell Eco Marathon” ve “TÜBİTAK Hidromobil” yarışlarına hazırlanıyorlar.

Yeni araçlarının gövde tasarımı Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi Uğur Ersen; mekanik tasarımı Makine Bölümü öğrencileri Cem Tutcu, Efe Arıca, Bilge Can Okumuş, Emre Cömert, Şükrü Erikli; elektronik tasarımı ise Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Can Işıl, Nurettin Bağrıyanık ve Anıl Özdemirli tarafından yapıldı.

Yeditepe Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm’nden Yrd. Doç. Dr. Namık Çıblak’ın danışmanlığını üstlendiği grup; Elektrik Elektronik Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Sistem Mühendisliği ve Makine Mühendisliği gibi bölümlerde okuyan toplamda 12 mühendis adayından oluşuyor.

Diğer üniversitelerden katılan takımların çoğunlukla daha kalabalık ekiplerden oluştuğu düşünüldüğünde; iş bölümü, iş gücü ve üretim hızında Hydro7 takımındaki öğrencilerin daha iyi organize olarak, daha çok iş yapmaları gerekiyor. Ekip, özel hayatlarından ve boş vakitlerinden feragat ederek gece gündüz atölyede çalışarak araçlarını zamanında bitirmeyi bu şekilde başardılar.

photo11

Hydro7 ismini verdikleri araç, hidrojen yakıt pili sistemiyle çalışıyor. Bu sistem, yakıt olarak hidrojen kullanıyor ve yüksek basınçlı yakıt tüpünde saklanan hidrojeni, havadaki oksijen ile birleştirerek elektrik enerjisi oluşturuyor. Bu işlem sonucunda dışarı atık olarak yalnızca su buharı çıkıyor. Almanya’da katılacakları “Shell Eco Marathon” yarışının amacı ise, en az yakıt harcayarak belirli bir mesafeyi kat etmek. Yani, alışılagelmiş yarışma biçimlerinin aksine bu yarışmada sürat önemli değil.

ARACI SPONSOR YARDIMIYLA YAPTILAR…

Aracın iç-dış tasarımını, bağlantı parçalarının tasarımını, flaşları, jantları, direksiyonun ve pedalların yapımını kendi çabalarıyla karşılayan grup; motoru, aküyü ve yakıt pilini hazır almak durumunda oldukları için bir sponsora ihtiyaç duydular.

İlk başlarda sponsor bulabilme konusunda sıkıntı çektiklerini belirten grup, Yeditepe Üniversitesi yönetimi sayesinde son anlara kadar projede maddi sıkıntı yaşamadıklarını, son zamanlarda yaşadıkları sıkıntıyı da fedakârlık olarak görmek durumunda olduklarını belirtiyorlar. 

 

 

 

 

 

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın