Kadıköy-Kartal Metrosu’nda vagonlar hazırlanıyor…

Yazar:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy-Kartal Metrosu’nda kullanılacak 120 adet vagon için BNP Baribas Fortis Bank ile 138 milyon Euro’luk kredi anlaşması imzaladı. Kartal-Kadıköy arasını 29 dakikaya indirecek projenin 2011’e yetişmesi için hummalı bir çalışma yürüttüklerini belirten Başkan Topbaş; “Bu anlaşma, İBB borç batağında diyenlere ithaf olunur” dedi.

“Hazine garantisiz kredi alabilen bir belediyeyiz…”
İmza töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tüm dünyada çok ciddi bir kriz olduğunu ve kurumların kredi verecekleri kuruluşları büyük bir titizlikle gözden geçirdiğini belirterek; “İstanbul böyle bir ortamda hazine garantisi olmadan kredi alabiliyor. Belediyemizin borç batağında olduğunu, iflas ettiğini söyleyenlere bu anlaşma ithaf olunur. Belediyemizin kredibilitesinin ne kadar yüksek olduğunu vurgulamak istiyorum. Şu an, bizi eleştirenlere en güzel cevabı veren protokol anlaşma masasındayız. Bize bu desteği veren bankaya çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
2006 yılından bu yana imzalanan kredi miktarı 3 milyar 196 milyon dolar…
Kadıköy-Kartal Metro Hattı’na İspanyol firması CAF’tan (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A) 120 adet vagon alımı için BNP Paribas Fortis Bankası ile 138 milyon 739 bin Euro’luk kredi sözleşmesine imza attıklarını ifade eden Başkan Kadir Topbaş, ayrıca şu açıklamalarda bulundu:
“Bu güçlü mali yapımızdan dolayı, son altı yılda Dünya Bankası kredisi hariç, hazine garantisi olmadan borçlandık, borçlanabiliyoruz. Borçlanmalarımızda ucuz maliyetli ve uzun vadeli krediler kullandık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2006’dan bu yana imzaladığı kredi miktarı 3 milyar 196 milyon dolar. Bu rakamın 1 milyar 300 bini kullanıldı. Kredilerimizin, ağırlıklı 2010 yılı olmak üzere, bu dönem içerisinde tamamını kullanacağız. Şu anki borcumuz 2,3 milyar dolardır ve 2028′e kadar süren vadededir. Takdir edersiniz ki, bu rakam yıllık bütçesi 12 milyar dolar olan İBB için sürdürülebilir bir borçlanmadır. Bu tutarın içinde Taksim-Yenikapı, 4. Levent-Ayazağa, Üsküdar-Ümraniye ve Kadıköy-Kartal Metro Projeleri, Metro Araçları, Feribot, Deniz Otobüsü ve İtfaiye Araçları alımları için temin ettiğimiz krediler var.”
Kadıköy-Kartal Metrosu 2011’e yetiştirilmeye çalışılıyor…
Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy, 4. Levent-Ayazağa-Hacı Osman ve Kadıköy-Kartal Metro hatlarının yapımı için 1 milyar 571 milyon Euro’luk kredi aldıklarını, bu anlaşmayla temin edilen kredinin Kadıköy-Kartal Metro hattında çalışacak vagonlar için kullanılacağını anlatan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kadıköy-Kartal arasını 29 dakikaya indirecek, her gün 1 milyon yolcuyu taşıyacak metronun kazı çalışmaları yüzde 96 oranında tamamlandı. Toplam maliyeti 1 milyar 340 milyon dolar olan Kadıköy-Kartal Metrosu’nun 2011’e yetiştirilmesi için, yerin 35-40 metre altında 24 saat esasıyla hummalı bir çalışma sürüyor.
Her gün 150 metreye varan kazı çalışması yapılarak bir dünya rekoruna imza atılıyor. 22 kilometrelik bu hattı, Kaynarca’ya kadar 4,5 kilometre daha uzatıyoruz. Üç istasyon daha eklenen proje ile Kadıköy-Kaynarca arası 26,5 kilometre oldu. Metronun Sabiha Gökçen Havaalanı’na uzatılması için proje çalışmaları devam ediyor. Alacağımız 120 adet vagon en son teknolojiye sahip olacak. Trenler istendiğinde sürücüsüz de kullanılabilecek.
Tüm vagonlar tam otomatik sürüş sağlayan son sistem bilgisayarlara sahip. Yolcuların güvenliği için araçların içi ve dışı kapalı devre kamera sistemi ile izlenecek. Kapı üstlerinde aracın hangi istasyona doğru gittiğini, hattan aldığı on-line bilgi ile yolculara farklı ışıklarla gösteren ‘dinamik yol haritası’ olacak. Her vagonda LCD yolcu bilgilendirme ekranları da bulunacak.”
Kadıköy-Kartal Metrosu’nda kullanılacak araçlar için, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile BNP Baribas Fortis Bank arasında imzalanan 138 milyon Euro’luk kredi anlaşması imza törenine, BNP Paribas İhracat Finansman Başkan Yardımcısı Yasser Henda’nın yanı sıra; İBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Adem Baştürk, Genel Sekreter Yardımcıları Muzaffer Hacımustafaoğlu, Mevlüt Vural, Hüseyin Eren ile BNP Paribas Türkiye Temsilcisi Metin Togan katıldı…
 
 
 
 
 
 
 
k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın