Antik Çağ’dan Bizans’a Kadıköy ve çevresi

Yazar: Filiz Sever

Kadıköy Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras ve Kent Belleği Çalışma Grubu’nun kente ve değerlere farkındalık katan bir etkinliği daha Caddebostan Kültür Merkezi (CKM)’de gerçekleşti. Bizans uzmanı, arkeolog ve mimarlık tarihçisi Dr. Kerim Altuğ ile “Antik Çağ’dan Bizans’a Kadıköy ve Çevresi” konulu bir program içeriğinde tüm bilinmeyenler gün ışığına çıkarken, katılımcılar Kadıköy ve çevresindeki değerlerin farkına varmış oldular.

İstanbul’un geçmişinde Anadolu yakasının önemli katkısı olduğunu belirten Altuğ, Neolitik ve Kalkolitik çağlara ait kazılarla Fikirtepe ve Pendik’te ortaya çıktığı gibi Fikirtepe’nin aynı zamanda İstanbul’un en eski yerleşim merkezlerinden biri olduğunu da vurguladı. “Bakır Ülkesi” anlamına gelen Khalkedon’da Bizans döneminin izlerine çok yerde rastlanmakta olduğunu aktaran Dr. Kerim Altuğ, Osmanağa Camisi’nin arkasında bir sur duvarının varlığının ortaya çıktığını, keza Hasanpaşa’da da mezarlar bulunduğu gibi bütün bu eserlerin İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde sergilendiğini dile getirdi. Altuğ ayrıca, Caddebostan semtinde de Bizans döneminden kalma kalıntıların mevcut bulunduğunu ve bu semtin zengin bir mirasa sahip olduğuna değindi.

Slayt sunum ile yapılan ve soru-cevaplarla interaktif bir şekilde gerçekleşen bu önemli söyleşi yoğun ilgi görürken, Kadıköy’ün tarihi ve kültürel değerlerine verilen önemle birlikte Kadıköylüler için de çok faydalı bir etkinlik oldu.

Dr. Kerim Altuğ
Antik Çağ'dan Bizans’a Kadıköy ve çevresi
Antik Çağ'dan Bizans’a Kadıköy
k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın