Ayten Alpman’ı anıyoruz! Her zaman “bir başka” kalacaksın

Yazar: Kadir Toprakkaya

Türk pop müziğinin efsane isimlerinden Ayten Alpman, ölümünün 8. yılında özlem ve rahmetle anılıyor. Seslendirdiği şarkılar arasında yer alan “Bir Başkadır Benim Memleketim” ile Türkiye tarihinde hiçbir sanatçının ulaşamadığı rekorun sahibi olan sanatçı, 20 Nisan 2012 tarihinde hayatını kaybetmişti.

ERENKÖY KIZ LİSELİLER DERNEĞİ’NDEN MESAJ…

Ayten Alpman’ın mezun olduğu Erenköy Kız Lisesi’nin Mezunlar Derneği, yayınladığı mesajda “Gurur duyduğumuz ve bziler için her zaman bir başka kalacak sanatçımızı aramızdan ayrılışının 8’inci yılında saygıyla anıyoruz” açıklamasında bulundu. Erenköy Kız Liseliler Derneği’nin mesajında şu ifadeler yer aldı: “Değerli EKL’liler, ülkemizin en önemli caz sanatçılarından, Türkiye’de kadın hareketlerinin yeni yeni filizlenmeye başladığı 70’li yıllarda göğsünü gere gere ‘İster sev, ister zorla. Ben böyleyim’ diyen, yatılıda söylediği şarkılarla arkadaşlarını mest eden Erenköy Kız Liseli ünlü sanatçı Ayten Alpman’ı aramızdan ayrılışının 8. yılında saygıyla anıyoruz.”

Ayten Alpman
AYTEN ALPMAN HAKKINDA…

Ayten Alpman, 10 Ekim 1929 tarihinde İstanbul Yeşilköy’de doğdu. Müzikle ilk kez Nişantaşı Kız Lisesi’nde öğrenci iken İlham Gencer sayesinde tanıştı. İlk olarak İngilizce şarkılar söyledi. Daha sonra ailesi onu Erenköy Kız Lisesi’ne gönderdi ve lise eğitimini orada tamamladı. Liseden sonra İlham Gencer’in solistlik teklifi ile İstanbul Radyosu’nda 1949 yılında programa başladı. Radyoda ilk söylediği parça “You Are Always in My Heart” idi. Sahneye de ilk defa Taksim Belediye Gazinosu’nda Tıp Balosu’nda çıktı ve sahnede ilk defa söylediği parça yine “You Are Always in My Heart” oldu.

Daha sonra Arif Mardin ile tanıştı ve onun teşviği ile caz şarkıları söylemeye başladı. 1952’de Yeşilköy Deniz Park Oteli’nde ilk profesyonel sahne çalışmasına başladı. Üç ay çalıştıktan sonra Kervansaray Gece Kulübü, tazminatını ödeyerek transfer etti. 1953 yılında İlham Gencer ile evlendi ve eşinin “Çatı” adlı gece kulübünü kurmasıyla birlikte orada sahne almaya başladı. 1961 yılında boşandılar. 1959 yılında ilk plağı olan “Sayanora / Passion Flower”, taş plak olarak yayınlandı. Bir süre sonra İsmet Sıral Orkestrası ile çalışmaya başladı. 1963 yılında çalışmak için İsveç’e gittiler. İki sene boyunca İsmet Sıral’la, bir sene de bir caz orkestrası ile sahne çalışması yaptı ve daha sonra Türkiye’ye geri döndü.

Ayten Alpman

Dönüşünde Türkiye’de caz şarkıları değil de Türkçe sözlü aranjmanlar modası başladığı için bir süre ısrarla caz söylemeye devam etti. Fecri Ebcioğlu’nun ısrarlarıyla Türkçe söylemeye başladı ve ilk çalışması “İnan Bana / Ayrıldık Yalnızım”, 45’lik plak olarak yayınlandı. Ancak ilk yaptığı 45’lik çalışmalar pek ilgi görmedi. Sezen Cumhur Önal ile birkaç 45lik çalışması yaptı. 1968 yılında Ümit Aksu ile evlendi. 1970’de Fecri Ebcioğlu ile birlikte yaptıkları “Sensiz Olamam” adlı parçası ile ilk büyük çıkışını yaptı.

Ayten Alpman

1972 yılında yaptığı ve sözlerini Fikret Şeneş’in yazdığı “Bir Başkadır Benim Memleketim” plağı pek ilgi görmedi, ancak 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı sırasında TRT’de “Memleketim” çok sık çalınmaya başlayınca, şarkı tekrar 45’lik olarak piyasaya sürüldü ve büyük satış rakamlarına ulaştı. Mireille Mathieu’nun Fransızca seslendirdiği bu şarkı, Fikret Şeneş’in Türkçe sözleriyle adeta Ayten Alpman ile özdeşleşti ve bir milli marş halini aldı. 1974 yılında yaptığı “Bir Başkadır Benim Memleketim” adlı albüm ve 1976’da çıkan “Ben Böyleyim” ile iki adet uzun çalar (LP) çalışması yapan Alpman, son profesyonel sahne çalışmasını 1990 yılında Yeniköy Bilsak Kulübü’nde yaptı.

Ayten Alpman

1995 yılında ses tellerinde oluşan nodüllerden ameliyat oldu. 1999 yılında en sevilen şarkılarından oluşan bir albümü Ada Müzik tarafından yayınlandı. En son 2007 yılında başkalarının sesinden duyduğumuz “Arkadaş”, “Yaz Yağmuru”, “Erkekler Ağlamaz” gibi pop şarkılarını yorumladığı “Bir Başkadır Ayten Alpman” adlı albümüyle müzikseverlerle buluştu. 2008 yılında da Seyhan Müzik, “Bir Başkadır Benim Memleketim” şarkısının değişik versiyonlarını içeren bir single yayınladı. Sahne çalışmalarına profesyonel olarak devam etmeyen Ayten Alpman, nadiren caz konserleri vermeye devam etti. Geçirdiği zatürreden dolayı Şişli Osmanoğlu Hastanesi’ne kaldırılan Alpman, yapılan müdahalelere rağmen 20 Nisan 2012 tarihinde hayatını kaybetti.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın