Bağdat Caddesi’nde ilk bina yıkıldı…

Yazar:

Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Yasa’nın ilk uygulamaları başladı. Bu kapsamda çalışmaların hızla sürdüğü Kadıköy’de, kamu yapılarından sonra özel mülkiyete ait ilk binanın yıkımı yapıldı.

Bağdat Caddesi’nde 50 yıl önce yapılan 5 katlı, 18 daireli Tevfik Paşa Apartmanı, Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında apartman sahiplerinin başvurusuyla, Bakanlık’tan lisans alan firmalardan biri tarafından incelendi. İnceleme sonucunda, 50 yaşındaki binanın deprem açısından büyük risk taşıdığı belirlendi.

Kadıköy Belediyesi, rapor çerçevesinde harekete geçerek, binanın tapusuna şerh koydu ve binaya yıkım ruhsatı verdi. Feneryolu mevkii, numara 130′da yer alan Tevfik Paşa Apartmanı, 19 Aralık Çarşamba sabahı Kadıköy Belediyesi’nin gözetiminde yıkıldı. Yıkımı takip eden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, yıkım alanında Kentsel Dönüşüm Yasası’nın Kadıköy’de uygulanma süreciyle ilgili bilgi verdi.

Öztürk; ”Bugün burada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çıkardığı Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında, depreme dayanıksız olan binaların önce raporlanıp, sonra yıkılmasına dair ilk uygulamanın Kadıköy’deki ilkini gerçekleştiriyoruz. Bunun Bağdat Caddesi’nde olması tamamen tesadüf… Kadıköy’ün her yerindeki binaların durumu birbirinden farklı değil. Bu bina 50 yıl önce, elle karılan betonla yapılmış. Dolayısıyla daha önce bu ve bu gibi binalara ‘yerinde kalabilir’ raporu verilebiliyordu. Ama bu yasayla birlikte, bunun depreme dayanıksız olduğu tespit edilmiş ve yıkımına karar verilmiştir” dedi.

Kadıköy’de benzer durumda şimdilik 5-6 bina olduğunu, ancak önümüzdeki süreçte bu rakamın artacağını vurgulayan Öztürk; ”Kadıköy’deki 30 bin 500 binanın 2 bin 800′ü 1998′den sonra yapıldığına göre, 27 bin binamız risk taşıyor. Bunun 15 bin’inin ise hemen yenilenmesi gerek. Bunun iyi bir başlangıç olmasını diliyorum. Depremin ne zaman olacağını bilmiyoruz, umarız o süre bize tanınır” ifadesini kullandı.

En fazla başvuru Kadıköy’de…

Önümüzdeki sürecin sadece binaların değil, kentin de yenilendiği bir süreç olacağına işaret eden Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:

”Çünkü yeni yapılacak olan binaların tümünün altında otoparklar olacak, bahçe alanlar daha büyük olabilecek. Bazı apartmanlar birleştiği takdirde, imar durumlarında farklılıklar olabilecek. Bu da vatandaşın daha kolay bina yapmasını sağlayabilecek. Tek eksiğimiz, şu an Bakanlık’ın birleşmeler halinde ne kadar imar artışı vereceğine dair bir yönetmeliğinin olmayışı…

Bu da yapılırsa süreç hız kazanacak. Belediye olarak bu konuya destek veriyoruz. Şu anda İstanbul’da en fazla başvuru Kadıköy’de… Zira Kadıköylüler bu konuya çok duyarlı. Yasadan önce bilei yurttaşların binaların yenilenmesi için biraz imar atışı verilmesi konusunda baskıları vardı.”

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın