Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaat sektörünün talebini olumlu karşıladı ve plan tadili yapmadan riskli binaların dönüşümüne imkan veren yönetmeliğin 30 Haziran 2017 tarihine kadar uzatılmasına karar verdi.

Kararı değerlendiren İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’a bağlı olarak “plan tadili yapmadan ve emsal artışı zorlaması olmadan” yerinde dönüşüme imkan veren 1 Haziran 2013 tarihli yönetmelik şartlarının 30 Haziran 2017’ye kadar uzatılmasının, stresli günler geçiren birçok inşaat firması için sevindirici ve rahatlatıcı bir haber olduğunu söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

1 OCAK 2017’DE SONA ERİYORDU…

Nazmi Durbakayım, riskli bina sahipleri ile yapı müteahhitlerinin aralarında yaptıkları arsa karşılığı inşaat yapım sözleşmelerinin çoğunlukla 01.06.2013 tarihinde yürürlükte olan ve “Haziran % 25 Yönetmeliği” olarak adlandırılan “Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği” olduğunu hatırlattı.  Mevcut riskli binaların imar haklarının tamamı kullanılmış olmasından dolayı Büyükşehir/Belediye İmar Yönetmeliği’ne göre yapılan söz konusu yönetmelik devreye girmiş ve özellikle yoğun yerleşim bölgelerinde uygulanmaya başlamıştı. Birçok yapı müteahhidi, bu yönetmeliğe göre sözleşme imzalayarak maddi ve manevi taahhütte bulundu. Ancak yönetmelik kapsamında imzalanan sözleşmelerin ruhsat alma süresi, 1 Ocak 2017 tarihinde sona eriyordu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

FARKLI YORUMLAMA VE PROSEDÜRLER…

Sözleşme imzalayan firmaların her türlü hazırlığı yaparak ruhsat için başvurduklarını ifade eden Durbakayım, belediyelerdeki uygulama farklılıklarından dolayı son noktayı koyamayan yüzlerce firma olduğunu belirtti. Belediyelerdeki farklı uygulamaların sona ermesi ve geciken ruhsatların yetişebilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaat ettiklerini ifade eden Başkan Durbakayım; “Sektörden gelen talepleri dikkate alarak Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin 30 Haziran 2017 tarihine kadar yürürlükte kalmasını uygun gören Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, halen neticelenmemiş projelerde riskli bina sahipleri ile yapımcı firmaların uğrayacakları ciddi mağduriyetlerin önüne geçmiştir. Son günü beklemeden böyle bir kararın alınması, ilgili tüm tarafları memnun etmiştir. Deprem riskinin her gün daha fazla yaklaştığı gerçeği ile karşı karşıya olduğumuz bugünlerde plan tadili yapmadan, inşaat emsal katsayısını artırmadan, devletimize yük olmadan riskli binaların dönüşmesine olanak sağlayan bu yönetmelik maddesinin geliştirilerek sürekli olması temennimizdir” açıklamasını yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı



k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın