Büyük Kulüp’te mutlaka görülmesi gereken bir sergi

Yazar: Kadir Toprakkaya

Büyük Kulüp, Leman Belentepe ‘nin “Geçmişin İzleri” adlı sergisine ev sahipliği yapıyor. Çoğunluğu Osman Hamdi Bey eserlerinden oluşan rölyef sergisi, 21-27 Mayıs 2022 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. Serginin bir başka önemli özelliği, elde edilecek olan gelirin tamamının “amasız, fakatsız” bir şekilde burs fonuna aktarılacak olması.

Şimdilerde 92 yaşında olan Leman Belentepe’nin içinde bir türlü sönmek bilmeyen sanat aşkı, hala üretme arzusuyla sürüyor. Belentepe’nin bu serginin açılmasını istemesindeki nedenlerden biri, yıllar içinde biriken eserlerin depolarda veya evlerin bir köşesinde durması yerine daha fazla kişi tarafından görülmesini sağlamak, bir diğer nedeni de eğitime destek olmak.

Leman Belentepe

LEMAN BELENTEPE HAKKINDA…

Subay olan ailesi, Birinci Dünya Savaşı sırasında Selanik’ten göç ederek sırasıyla İzmir, Eskişehir, Çorum ve İstanbul’a gelip, o dönemin sahil kasabası Kartal’a 1923 yılında yerleştiler. Dedesi Mehmet Tenzil Efendi, Belentepe’yi Yunanlılardan alarak paşa oldu ve Atatürk, Soyadı Kanunu ile Belentepe soyadını verdi. Leman Belentepe (Özdiner), 1931 yılında Kartal’da doğdu, deniz ile iç içe bir çocukluk geçirdi. Yaratıcılığı ile doğal malzemelerden oyuncaklar ve yapılar kurgulaması, resme olan yeteneği ile güzel sanatlarda okuması gerekiyordu. Anadolu’dan Balkanlar’a kadar göçebelik yaşayan asker bir aile içinde büyümüş olması, yaratıcılığını hep beslemesine sebep oldu. Akademi mezunu amcası Ressam Mustafa Belentepe’den etkilenmişti ve resim alanında başarılıydı. Ayrıca şiir, düz yazı ve müzik konusunda hep bir şeyler yapıyordu. 1949 yılında Moda Özel Selçuk Kız Enstitüsü’ne gitmeye karar verdiğinde, Kartal-Moda onun için uzun bir yolculuktu. 1952 yılında mezun olduğunda hocaları akademiye teşvik ettiler, ancak o dönemin ulaşım koşulları ile Fındıklı’ya gitmesi mümkün olamadı.

TERAPİ GİBİ OLAN ÇALIŞMALARINI AMATÖR OLARAK DEVAM ETTİRDİ…

1954 yılında evlendi ve eşinin vazifesi ile Kars, Doğubayazıt, Urfa gibi şark bölgelerinde bulundu. 1980’lerde İstanbul’a kesin döndüklerinde, iki kızı da güzel sanatlara girdi. İçindeki sanata olan yoğun hevesini biraz olsun giderdi. 1999 yılında resim ve rölyef çalışmaları yapmaya başladı. 2000’li yılların başında rölyef atölyesinde hocası Hayriye Gürel’den 4 yıl eğitim aldı. Osman Hamdi Bey tablolarından 3 boyutlu çalışmaları 3 boyutlu bir görsele dönüştürmek için atık malzemeleri kullanarak, kendi bakış açısıyla Osmanlı dönemine ait resimleri canlandırmaya başladı. O dönemi belki yeniden canlandırıyor ve içinde yaşıyordu. Terapi gibi olan çalışmalarını amatör olarak devam ettirdi. 2010 yılında 80 yaşında, Tasarım Parkı’nda Anneler Günü’nde “Annem” sergisinde annesine yazdığı bir şiirin vitrine basılması ile ilk karma sergisi gerçekleşti. 2018 yılında 88 yaşında ikinci sergisi gerçekleşti.

Leman Belentepe
Büyük Kulüp’te düzenlenen serginin açılışında, Leman Belentepe’nin kendisi gibi sanatçı olan iki kızı ve ailesi de hazır bulundu.
Aynı zamanda Tasarım Parkı Kurucusu Yüksek İçmimar Nursema Öztürk’ün annesi de olan Leman Belentepe’nin sergisinin küratörlüğünü, Nursema Öztürk ve torunu Alara Öztürk birlikte yaptılar.
k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın