Çevrimiçi hesaplarınız ele geçirilirse ne yapmalısınız?

Yazar: Kadir Toprakkaya

Bir hesaba giriş yapmaya çalışırken birinin hesabı çalmış olduğunu fark etmek, birçoğumuzun başına gelen kabus senaryolarından biridir. Saklanan veri miktarına, kullandığımız web sitelerinin sayısına ve dünya çapında geliştirilen karmaşık yetkisiz erişim uygulamalarına bağlı olarak ne yazık ki hesaplara yetkisiz erişim sağlanması gittikçe yaygınlaşıyor. Bunun başınıza geldiğini düşünüyorsanız, hızlı hareket etmelisiniz. Bu nedenle hesabınıza yetkisiz erişim sağlanmış olabileceğinin işaretlerini, ne yapmanız gerektiğini ve bunun tekrarlanmasını önlemenin en iyi yollarını öğrenmeniz gerekir.

HESABINIZA YETKİSİZ ERİŞİM SAĞLANMIŞ OLABİLECEĞİNE DAİR GÖSTERGELER…

Bunlar, yetkisiz erişim türüne göre değişiklik gösterse de birçok ortak gösterge söz konusudur. Örneğin, bilgisayarınızda fidye mesajları ve cihazınıza kötü niyetli yazılımların bulaştığı gibi mesajlar bulabilirsiniz. Banka ve kredi kartı ekstrelerinde beklenmedik harcamalar da önemli bir gösterge olabilir. Tutar çok düşük olabilir, bazen bilgisayar korsanları durumu fark edip etmediğinizi görmek için kahve veya ucuz bir alışveriş gibi düşük tutarlarla işe başlar, ardından çok daha pahalı bir harcama yapar. Çevrimiçi hesaplar ve e-postalarda parolalarınızın geçersiz olması veya oturumunuzun kapanması ve tekrar oturum açamıyor olmanız ya da abone olmadığınız hizmetler için ödeme yapmadığınıza dair şüpheli aramalar da potansiyel belirtiler arasındadır.

Çevrimiçi hesaplarınız ele geçirilirse ne yapmalısınız

KORSANLARIN HEDEFİ OLDUĞUNUZU DÜŞÜNÜYORSANIZ YAPMANIZ GEREKENLER…

Bilgisayar korsanının verdiği zararı en aza indirmek için hızlı hareket etmelisiniz. Öncelikle kişisel verilerinizi, kredi kartı bilgilerinizi ve benzer bilgileri sakladığınız tüm hesaplarınızın parolasını değiştirin. Ardından yetkisiz erişim sağlanan hesapta bulunabilecek tüm hassas verileri, örneğin kimliğinizi taklit etmek için kullanılabilecek önemli belgelerin ekli olduğu özel e-postaları silin. Arkadaşlarınıza ve ailenize en kısa sürede haber verin ve bilgi veya para talep eden şüpheli e-postaları veya mesajları dikkate almamalarını isteyin. Sosyal medyada hesabınıza bağlı olabilecek uygulamaların erişim yetkini kaldırın ve banka ekstrelerinizde şüpheli ödemeler olup olmadığını kontrol edin. Bankanızı arayıp uyarmak ve şüpheli işlemlere dikkat etmelerini sağlamak da faydalı olabilir. Yetkisiz erişimin türüne bağlı olarak banka kartınızı iptal ettirip, yeni bir kart talebinde bulunabilirsiniz. Bilgisayarınıza erişim sağlandıysa, şüpheli öğeleri taramak ve bilgisayarınızdan silmek için tanınmış kötü amaçlı yazılım tarama uygulamalarını kullanın.

GELECEKTE YETKİSİZ ERİŞİMİ ÖNLEMENİN YOLLARI…

  • Gelecekte hesaplarınıza yetkisiz erişimi önlemenin birçok basit yöntemi bulunmaktadır. Tüm hesaplarınızda farklı ve zor parolalar belirleyin. Bunları unutma ihtimaline karşı güvenli bir parola yöneticisi kullanın. Mümkün olduğunda hesaplarınıza güvenli bir telefon numarası veya e-posta ekleyerek, iki faktörlü kimlik doğrulama kullanın ve bilgisayar korsanlarının erişimini zorlaştırın.
  • Bilgisayarınızda iyi bir kötü amaçlı yazılım tarama uygulaması kullanın ve virüslere karşı düzenli olarak tarama yapın. Risklere açık torrent sitelerinden film veya müzik indirmekten uzak durun. Her defasında baştan girmek zaman kaybettirse de kart bilgilerinizi alışveriş sitelerinde kaydetmeyin.
  • Bankanız veya alışveriş yaptığınız bir kuruluş sizden bilgi isteyen e-posta veya SMS mesajı gönderirse ya da arama yaparsa, telefon numarasının veya gönderim adresinin doğruluğunu kontrol edin. Emin olamazsanız, size gelen mesajdaki telefon numarası yerine kuruluşun kendi web sitesinde veya kredi kartınızda yer alan numarayı arayın.
  • Bankanız PIN veya parola bilgilerinizi hiçbir zaman telefonda istemeyecektir, bu yüzden bu bilgileri vermeyin. Sosyal medya hesaplarınızda kişisel bilgilerinizi mümkün olduğunca paylaşmayın ve gizlilik ayarlarınızı bilgi paylaşımını arkadaş listenizle sınırlayacak şekilde düzenleyin.
  • Son olarak, sosyal medyada tanımadığınız birinden ekleme isteği alırsanız, bu isteği kabul etmeden önce istekte bulunan kişinin gerçek olup olmadığını kontrol edin. Az sayıda fotoğrafı varsa ve ortak arkadaşınız yoksa, isteği reddetmek daha mantıklı olabilir.

Dünyada siber saldırılardan en çok etkilenen ülkeler arasında 5. sırada yer alan ülkemizde, ortalama olarak dakikada bir saldırı gerçekleşiyor. Bu saldırılara karşı farkındalığın artırılması kapsamında ekim ayı, “Siber Güvenlik Farkındalık Ayı” olarak belirlenmiş olup, bu ay boyunca kullanıcıların dikkat etmesi gereken hususlara dikkat çekilmektedir.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın