Hayattayız ama korkuyoruz, peki ya çocuklarımız?..

Yazar:

Terör saldırıları günlük hayatımızı sekteye uğratmaya çalışıyor. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyük şehirlerde yaşayan insanlar sokağa çıkmaktan, işe ve okula gitmekten korktuğunu söylerken, bebeklerimiz ve çocuklarımız neler hissediyor? Ve biz onlara nasıl yardımcı olabiliriz?

Ülkemiz karanlık günlerden geçerken son aylarda ardı ardına gelen bombalama haberleri, psikolojimizi olumsuz yönde etkiliyor. Sosyal medyanın da yardımıyla kulaktan kulağa yayılan bomba uyarıları, duyulan kaygıyı ve telaşı artırıyor. Günlük hayatı sekteye uğratmayı hedefleyen ve birçok yetişkini karamsarlığa yönelten bu gelişmeler, şüphesiz bebeklerin ve çocukların da duygu durumunu değiştiriyor. Ama uzmanların önerdiği 10 altın kurala kulak vererek, çocuklarımıza korkularını yenmekte yardımcı olmamız mümkün…

ÇEVRELERİNDE OLAN BİTEN BİRÇOK ŞEYİ ANLIYORLAR…

Zannedilenin aksine, bebeklerin ve çocukların çevrelerinde olan biten birçok şeyi anladığını, ayrıntılarıyla anlamasa bile bir sorun olduğunu rahatlıkla sezdiğini ifade eden pedagog Zehra Dicle Öztürk, bu konuda anne babalara seslenerek dikkatli olmaları çağrısında bulunuyor. İstanbul’da Akatlar ve Ataşehir’de de şubeleri bulunan Play to Learn Okul Öncesi Eğitim Kurumları Koç Üniversitesi Kampüsü’nde pedagog olarak görev yapan Öztürk, bebek ve çocukların olanlardan etkilenmemesi için alınabilecek önlemleri şöyle sıralıyor:

1. Kaygı ve korku uyandıran durumun çocuğun üzerindeki etkisini ciddiye alın. Çocuklarınızın yanında TV haberlerini izlemeyin ve kaygı uyandıran şiddet içerikli durumlardan söz etmeyin.

2. Tedbiri elden bırakmayın ama olanların hayatınızı etkilemesine izin vermeyin.

3. Anneanne, dede ve babaanne gibi ailenizin diğer bireyleriyle de sık sık görüşerek, aile içi birlik ve beraberlik duygularını pekiştirin.
4. Dikkatinizi sadece sosyal medyadaki asılsız olabilecek ihbarlara odaklayıp, çocuğunuzu ilgisiz bırakmayın ya da ertelemeyin.

5. Çocuğunuzda huzursuzluk hissettiğinizde, onunla her zaman olduğundan daha fazla ilgilenin. Onunlayken ona odaklanın ve onu dinleyin.

6. Siz ebeveynlerin korku ve kaygıları çocuklara yansıdığında, sakinliğinizi koruyup dokunarak ve de somut ifadelerle iletişim sağlayarak korkular üzerine konuşun ve resim yaptırarak çocuğunuzun duygularını ifade etmesini sağlayın.

7. Her durumda anne ve babanın yardım etmek için orda olacağını söyleyin ve ev içinde yapabilecekleri sorumluluklar vererek, sahip oldukları güvenli ev kavramını pekiştirin.

8. Anne ve baba arasında olan sorunlardan çocuğunuzu uzak tutmaya özen gösterin. Hep birlikte bir aile etkinliği yapın, oyunlar oynayın ve kaliteli zaman geçirin.

9. Çevreden, arkadaşlarından ya da oyunlardan öğrenebileceği savaş, silah, öldürmek gibi kavramları onlardan duyduğunuzda önce bu kavramların olumsuzluğunu ve zarar vericiliğini anlatın, daha sonra üzerinde çok durup pekişmesini sağlamadan dikkatlerini çok daha farklı oyunlara çekin.

10. Dışarı çıktığınızda her zamankinden daha temkinli olun ve onu bir an olsun yanınızdan ayırmayın. Ona da yanınızdan ayrılmaması gerektiğini tedirgin olarak değil, bunun bir kural olduğunu belirterek bir kez daha anlatın. Adını soyadını, ev adresinizi ve telefonunuzu çeşitli oyunlar ya da şarkılarla öğrenmesini sağlayın.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın