Irmak Okulları öğrencileri “ustaları” ile buluştu…

Yazar:

Irmak Okulları 4. sınıf öğrencileri, “İlk Yıllar Programı (PYP) Sergi Ünitesi” sosyal sorumluluk projesi kapsamında bir ilke imza atarak; kamuoyunun ilgisini kaybolmaya yüz tutan mesleklere ve yerel değerlere çekmek, bu mesleklerin yeniden canlanmasını sağlamak ve meslek ustalarının deneyimlerinin geleceğe taşınmasını sağlamayı amaçlayan Anadolu Sigorta’nın yürüttüğü “Bir Usta Bin Usta” projesi ustalarını ağırladı.

“Bir Usta Bin Usta” projesinde kültürümüzü yansıtan, ancak günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin gelecek kuşağa aktarılması amacıyla görev alan ustalar ile Irmak Okulları 4. sınıf öğrencileri, Irmak Okulları’nda atölye çalışmasıyla bir araya geldiler.

Tokat – Yazma Baskı alanında Cengiz Demir ve Yasemin Ertaştan, Rize – Sepet Örme alanında Beyhan Yaşayan, Bursa – Hacivat Karagöz alanında Hüseyin Ulusoy, Çinicilik alanında Elif Ayırga gibi ustalarla birlikte atölye çalışması gerçekleştiren 4. sınıf öğrencilerinin mutlulukları ve heyecanları gözlerinden okunuyordu.



İLK YILLAR PROGRAMI (PYP)…

Irmak Okulları Kurum Koordinatörü Nazan Fettahoğlu; “Biz ‘İlk Yıllar Programı (PRP)’ adı verilen uluslararası bir eğitim programı uyguluyoruz. Bu eğitim programında 4. sınıf öğrencileri, İlk Yıllar Programı’nı bitirmenin mezuniyetini yaşarlar ve bu son yılda ‘sergi ünitesi’ olarak adlandırdığımız bir üniteyi, dolu dolu bir projeyle yaşayarak bitirirler. Bu, çocukların birebir işin içine girmesini, toplumsal bir soruna parmak basmalarını, bunun sonucunda kazanımlar elde etmelerini sağlayan bir mezuniyet projesidir” diyerek, projeyi ve amacını açıkladı.

“Bu yıl proje konumuz ‘kültür’. Biz de çocuklara; bize, Türkiye’ye, topraklarımıza özgü kültürel öğeleri anlatmak istedik. Daha sonra bize, Anadolu Sigorta’nın İş Bankası sponsorluğunda yaklaşık 8 yıldır yürüttüğü ‘Bir Usta Bin Usta’ projesi fikir verdi. Onlarla bazı görüşmeler yaptık ve Anadolu Sigorta’nın çalıştığı ustalardan 4 ustayı okulumuza davet ettik” şeklinde konuşmasına devam eden Nazan Fettahoğlu; “Çocuklar hem bu mesleği tanıdılar, hem bizim kültürümüzdeki önemini anladılar, hem de birebir ustalarımızla atölye çalışması yaptılar” dedi.

Bu projenin bitiminde sınıflarda çalışmaların süreceğini, öğrencilerin kendi yaptıkları bu ürünleri satıp, onlardan elde edilen gelirle bir sosyal sorumluluk projesi ile bağış yapacaklarını da belirten Nazan Fettahoğlu, 30 Mayıs’ta ise yapılan bütün çalışmaların velilere sergileneceğini, öğrencilerin bir sunumla beraber diplomalarını alacaklarını açıkladı.

Tokat – Yazma Baskı Ustası Yasemin Ertaştan; “Benim asıl mesleğim muhasebecilik, ama ben hiçbir zaman sevemedim. Daha sonra evlilik, çocuk derken işi bıraktım. Ancak evde oturmak hiçbir zaman bana göre değildi ve ben de kurslara başladım. Birçok şey denedim, fakat yazma baskı sanatını, bayan sanatı olmamasına rağmen çok severek yaptım. 18 yıldır da büyük bir emekle devam ediyorum” şeklinde açıklama yaparken, burada olup, çocuklara bu sanatı öğretip, onlarla atölye çalışması yapmaktan dolayı büyük bir haz duyduğunu ve bu sanatı gelecek nesillere aktarmanın çok önemli olduğunu belirtti.

Rize – Sepet Örme Ustası Beyhan Yaşayan; “Ben bu mesleğe aile büyüklerinden öğrenerek başladım. Çok zevkli bir iş, çok mutluyum” şeklinde açıklama yaparken, çocuklara bu sanatı öğretmekten ve onların yüzlerindeki heyecanı gördüğünden dolayı çok heyecanlı ve mutlu olduğunu belirtti.

Bursa – Hacivat Karagöz Ustası Hüseyin Ulusoy; “Ben emekli olduktan sonra kardeşimin tiyatrosunda Hacivat-Karagöz oynadım ve oyunu oynarken tasvirlerin derinliği bana hitap etti. Kurslara gittim ve zamanla bu alanda usta oldum. Daha önce de böyle kurslara gittim, fakat okullarda yapılan kursları daha çok seviyorum. Çocuklarla buluşup, onların sorularına cevap vermek, Hacivat-Karagöz’ü onlara anlatmak çok önemli… Çünkü, bu bizim kültürel mirasımızdır. Gençler bunun peşinde koşmalı ve bu sanatlara daha çok önem verilmeli.” şeklinde açıklama yapan Ulusoy, üyesi olduğu Unima’ya da teşekkürlerini iletti.

Çinicilik Ustası Elif Ayırga; “Bu işe Uludağ Üniversitesi İznik Çinicilik Meslek Yüksekokulu’nda 2 yıl eğitim aldıktan sonra başladım. Oraya gidene kadar pek fazla fikrim yoktu, fakat öğrendikten sonra çok sevdim ve devam ettirdim” şeklinde açıklama yaparken, bu sanatı daha fazla insanın öğrenip, yapmasının çok büyük keyif verdiğini ve öğrencilerle birlikte burada buluşmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirtti.

Ustalarla atölye çalışması için buluşan 4. sınıf öğrencileri, büyük bir heyecan ve mutlulukla bugünü beklediklerini ve ustalardan öğrendikleri sanatların beklediklerinden daha zor olduğunu belirtti.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın