İstanbul’un en görkemli bahçeleri…

Yazar:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş tarafından yayınlanan kitapta, İstanbul’un en güzel ve gösterişli 100 bahçesi tanıtılıyor.

“Bahçeler”, “Bostanlar” ve “Mesire Yerleri” olarak üç ana başlıkta toplanan kitapta, Bizans İmparatorluğu ailesinin yazlık olarak kullandığı Fener Bahçesi’nden şarap ve şifa veren bitkileri ile meşhur manastır bahçelerine; mitolojide doğa ve çoban tanrısı olarak bilinen Pan’ın flütünü çalarak dolaştığı Yıldız Korusu’ndan, selvileriyle meşhur Bebek Bahçesi’ne kadar İstanbulluların en sevdiği 100 bahçe yer alıyor.

Kitapta yer alan bilgilere göre, Bizans döneminde bahçeler genellikle saraya yakın yerlerde, yani Suriçi’nde bulunuyordu. Güvenlik ve ulaşım zorluğu sebebiyle Boğaz sırtları, birkaç manastır bahçesi dışında boştu. Günümüzde de örnekleri bulunan, genellikle haç şeklinde düzenlenmiş manastır bahçeleri ise Bizans ahalisi tarafından kitap okuma, dinlenme, düşünme ve dinsel arınma amaçlı kullanılıyordu.

OSMANLI BAHÇELERİ NASILDI?

“İstanbul’un 100 Bahçesi” adlı kitapta, Osmanlı bahçelerinin genel özellikleri de anlatılıyor ve Osmanlı bahçeleri için “Çin ve İngiliz bahçelerinin aksine doğayı yeniden işleyip anlamlandırmaktan ziyade, insanın doğa karşısındaki sınırını kabul eden bir anlayışa sahiptir. Osmanlı; bahçeleri setler, merdivenler, rampa ve yollarla bölüp biçimlendirmek yerine ağaçları, çiçekleri ve hayvanlarıyla bir bütün olarak algılayıp, insanı da bunun bir parçası olarak görmeyi tercih eder” deniliyor.

BAHÇELERİN ALTIN DÖNEMİ: LALE DEVRİ

İstanbul bahçelerinin altın döneminin Lale Devri’nde yaşandığının anlatıldığı kitapta, bu dönemde tüm eski bahçelerin elden geçirildiği, pek çok sayıda yeni bahçenin kurulduğu ve İstanbul’un en yoğun ağaçlandırma faaliyetinin yine bu dönemde gerçekleştirildiği, İstanbul’un tepe ve yamaçlarının İzmit, Kocaeli ve Yalova’dan getirtilen fidelerle yeşillendirildiği vurgulanıyor.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın