Kadıköy’de çocuklar için buluşma…

Yazar:

Dilenen çocuklar, botlarla Avrupa ülkelerine gitmeye çalışırken can veren yüzlerce insan… Suriye’de süren savaşın acı bilançosu, Türkiye’de özellikle metropollerdeki yerel yönetimlerin de gündemlerinden biri olmaya başladı.

Kadıköy Belediyesi de şiddet mağduru, mülteci, sokakta yaşayan çocuklarla ilgili yerel yönetim politikasını geliştirmek amacıyla bir çalıştay düzenledi. Belediye Meclis Binası’nda gerçekleşen Risk Altındaki Çocuklar Çalıştayı’na, 42 kurum ve kuruluştan toplam 120 uzman katıldı.

FARKLI DİSİPLİNLERDEN UZMANLAR BİR ARAYA GELDİ…

Açılış konuşmasında söz alan Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Ebru Peştereli, çocuk çalışmalarında deneyimli sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, sosyologlar, çocuk gelişim uzmanları ve hukukçular başta olmak üzere farklı disiplinlerden uzmanları bir araya getirmeye çalıştıklarını ifade etti. Peştereli, kamu kurum ve kuruluşlarından uzmanlar, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerini buluşturan çalıştayın, kurumlar arası iletişim ve eşgüdümün geliştirilmesine de katkı sağlayacağını umduğunu ekledi.

ÇALIŞTAY PANEL İLE AÇILDI…

Çalıştay, “Risk Altındaki Çocukların Ülkemizdeki Durumu ve Yapılan Çalışmalara Genel Bir Bakış” başlıklı panel ile başladı. Moderatörlüğünü, Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği (İMDAT) ve Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Polat’ın yaptığı panelde; İstanbul Valiliği Çocuklar ve Gençlerde Bağımlılıkla Mücadele Programı Koordinatörü Prof. Dr. Sami Şener, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Kliniği ve ÇEMATEM Eğitim Koordinatörü Doç. Dr. Seher Akbaş, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği İstanbul Saha Ofisi Başkanı Mete Lakzadeh konuşmacı olarak yer aldı.

MEVCUT DURUM ANALİZİ YAPILDI…

Panelin ardından tüm katılımcılar, tercih ettikleri alanda çalışma yapmak üzere gruplara ayrıldılar. “Risk Altındaki Çocuklar” çatı kavramı altında “suça sürüklenen”, “sokakta yaşayan”, “sokakta çalışan/çalıştırılan”, “madde bağımlısı”, “cinsel istismar mağduru”, “şiddet mağduru”, “mülteci ve sığınmacı” başlıklarındaki çalışma gruplarında, iki oturumlu bir çalışma gerçekleştirildi. İlk oturumda, uzmanların deneyimleri ve istatistikler üzerinden mevcut durum analizi yapıldı.

SONUÇ BİLDİRGESİ SUNULDU…

Her çalışma grubu, kendi risk başlığı özelinde çocuklara yönelik hizmetler üreten kurumların çalışma alanlarını ve üretilen hizmetleri değerlendirdi. İkinci oturumda ise çocukların erişebildiği hizmetlerin geliştirilmesi ve hizmetlere erişimin artırılması çerçevesinde öneriler geliştirildi. Oturumların bitiminde her grubun sözcüsü, çalışma grubunun tespit ve önerilerini içeren bir sunum gerçekleştirdi. Risk başlığı özelinde gerçekleştirilen grup sunumlarından sonra, Prof. Dr. Oğuz Polat tarafından çalıştayın sonuç bildirgesi sunuldu.

ÇALIŞMALAR AKADEMİ’DE SÜRECEK…

Kadıköy Akademi’de oluşturulacak çalışma gruplarında, çalıştay katılımcılarının katkılarını sürdürmeleri yönünde öneriler yapıldı. Bununla birlikte çocuğun yüksek yararını gözeten bu ilk uzmanlık çalıştayının ardından, çocuk haklarını da gözeten katılımcı bir anlayışla, konunun öznesi olan çocukları da sürece dahil eden çalışmalar yürütüleceği vurgulandı.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın