Kadıköy Meydan Düzenleme Projesi’nde söz mimarlarda!

Yazar: Pınar Baltacı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) ortak çalışmasıyla düzenlenen Kadıköy Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması sonucu seçilen üç proje, geçtiğimiz günlerde halk oylamasına açılmıştı. Projelerini YouTube canlı yayını ile İstanbullulara sunan mimarlar, vatandaşların sorularını da yanıtladı.

İBB, geçtiğimiz haftalarda Kadıköy Meydan Düzenleme Projesi’ne ilişkin bir kentsel tasarım yarışması düzenlemiş; sona kalan 15, 26 ve 53 numaralı projeleri ise 17 Aralık 2020 tarihine kadar sürecek olan halk oylamasına açmıştı. Kadıköy’e daha yeşil ve sakin bir meydan oluşturma amacıyla hareket eden mimarlar, projelerini detaylıca anlatarak soruları yanıtladılar. Projelerin detaylarını sizler için derledik. Detaylara “Konkur İstanbul” isimli YouTube hesabından ulaşabilirsiniz.

Kadıköy Meydan
“İKİ KATMANLI KENT UZANTISI YEŞİLİ”

Sözü ilk olarak 15 numaralı projeyi üreten ekibin temsilcisi Büşra Ala aldı. Projelerinin isminin bir çeşit katman anlamına gelen “Strata” olduğunu ifade eden Ala, şu açıklamalarda bulundu: “Öncelikle bütün kıyı sürekliliğini sağlayacak bir kıyı yeşili ve hemen arkasından kent dokusuyla birlikte düşünülebilecek bir kent uzantısı yeşili diye tanımladığımız iki kademeli bir yeşille alanı örgütlemeye başladık. Buradaki meydan, esasında biraz parçalı bir meydan… Yazıcıoğlu İş Hanı, Türkiye İş Bankası önü, Yapı Kredi önü gibi çeşitli ölçeklerde meydanlar var. Yolun sadece Rıhtım Caddesi’nin kıyı tarafında olan yerini almayı değil, dokunun içerisine sızan meydanları da bütüncül olarak düşündük. Haldun Taner Sahnesi’nin bulunduğu alanı, iskelelerin önüyle beraber entegre olarak ele aldık. Moda Parkı’na doğru giden bölgede otoparkı yerin altına alarak, üstte park dokusunun devam etmesini sağladık. Bununla birlikte özellikle Haldun Taner Sahnesi’nin olduğu bölümü, iskele meydanları ve dokunun içindeki diğer küçük meydanlarla birleştirmeyi önemli buluyoruz.”

“KADIKÖY MEYDANI’NI TARİHSEL DEĞERLERİYLE ZENGİNLEŞTİRDİK”

Projeyi şekillendirirken Kadıköylüler arasında da genel bir kamuoyu araştırması yaptıklarını belirten “In Situ Kadıköy – 26 numaralı proje” ekibi ise, çalışmalarına dair şunları ifade ettiler: “Moda’dan itibaren Haydarpaşa, hatta Salacak’ı hem yaya olarak hem de ekosistem (ağaçlar, kuşlar, çevre düzenlemesi) açısından birbirine bağlayan bir proje kurguladık. Teknik anlamda da otobüsler ve araçlar, hem önemli bir potansiyal hem de problem… Burada yaklaşık yüz tane hat var. Bunların öncelikle depolama ihtiyaçlarını Kadıköy dışına çıkardık. Rıhtım’da sadece indi-bindi yapacaklar. Genel anlamda sakin bir tasarım yaptık. Fazla fonksiyon yüklemeden, mevcut tarihsel değerleriyle zenginleştirmeye çalıştığımız bir proje oldu.”

53 NUMARALI PROJEDE SAHNE KADIKÖY’ÜN…

Son olarak 53 numaralı ‘Sahne Kadıköy’ isimli projelerini sunan mimarlar; “Bu projeye başladığımız noktada fark ettik ki herkesin bir fikri var. Bu bağlamda halkın taleplerini ön planda tuttuk. Araştırmalarımız ve birebir görüşmelerimiz sonucunda, burada esas problemin meydanda oturacak, yürüyüş yapacak bir alanın olmaması olduğunu fark ettik. Çünkü Kadıköy Meydanı, esasında bir duraklar meydanı… İkincil olarak ise ulaşım araçlarına yönelik problemler vardı. Genel anlamda stratejilerimizi beş başlık altında topladık. İlk stratejimiz erişilebilirlik, ikincisi bir meydan yaratmak, üçüncüsü şu an İspark olarak kullanılan alanı nitelikli bir festival ve toplanma alanına çevirmek, dördüncüsü Haydarpaşa kıyı çizgisini özgün duruma kavuşturarak Haydarpaşa’yı tekrar önemli hale getirmek, beşincisi ise Kadıköy Meydanı’nda herhangi bir şekilde kısıtlamaya uğrayan sistemi yeşile entegre ederek, bütüncül bir kıyıda yeşil sistem oluşturmak” şeklinde konuştular.

Kadıköy senin
“DENİZİ VE YEŞİLİ GÖRMEK İSTİYORUZ”

İBB tarafından geçtiğimiz günlerde Kadıköy Meydanı’nda kurulan “Karar Senin” merkezinde, projeler tanıtılmaya devam ediyor. Burada projeleri inceleyerek fikir sahibi olan Kadıköylüler, otobüslerin meydandan kaldırılması konusunda hemfikir… Bu bağlamda dergimize değerlendirmede bulunan Adem Yılmaz; “Bir Kadıköylü olarak Kadıköy Meydanı’nın bu hali beni çok üzüyor. Bir kere otobüsler kaldırılmalı ve halka yeni alanlar oluşturulmalı. Biz mahallemizden çıkıp meydana geldiğimizde otobüsleri değil, denizi ve yeşili görmek istiyoruz. İncelemelerim sonucunda en çok 26 numaralı projeyi beğendim” dedi.

Kadıköy Meydan Düzenleme Projesi
İstanbul’da oturan vatandaşlar, 17 Aralık 2020 tarihine kadar istanbulsenin.org adresi üzerinden seçtikleri Kadıköy Meydan Düzenleme Projesi’ne oy verebilecek…

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın