Kurbağalıdere’nin yeni sorunu: Deniz salyası

Yazar: Pınar Baltacı

Uzun yıllar Kadıköy’ün kanayan yarası olan Kurbağalıdere, nihayet bu baharda temizlendi ve yeni düzenlemelerle Kadıköylüler için hoş bir alternatif haline geldi. Fakat Kurbağalıdere’nin güzel zamanları kısa sürdü. Şimdi de deniz salyası ile mücadele eden Kurbağalıdere, yine kötü görüntülere sahne olmaya başladı.

Marmara Denizi kıyılarını kaplayan, halk arasında “deniz salyası” olarak da bilinen “müsilaj”, Kurbağalıdere’de de çevre kirliliği ve kötü kokuya sebep oluyor. Kadıköy kıyılarında biriken ve son günlerde Kurbağalıdere’nin iç kesimlerinde teknelerin bağlı bulunduğu yere kadar ulaşan müsilajın oluşturduğu manzara, çevre sakinlerini rahatsız ediyor.

BÜTÜN KADIKÖY HALKI RAHATSIZ

Derenin büyük bir kısmında su yüzeyi ile kıyıda deniz salyalarının biriktiği ve suyun renginin değişiklik gösterdiği görülürken, sıcak havanın da etkisiyle bu noktalardan hissedilir şekilde kötü koku yayıldığı da vatandaşlarca dile getiriliyor. Kurbağalıdere’de teknesi bulunan ve yaklaşık 20 yıldır profesyonel balıkçılık yapan Yaşar Sekmen, konuyla ilgili Kadıköy Life Dergisi’ne yaptığı açıklamada deniz salyasının sudaki canlılara zarar verdiğini söyledi. Oluşan görüntüden rahatsız olduklarını, lodosla birlikte salyanın dere içine kadar ulaştığını anlatan Sekmen; “Lodos olduğu zaman bütün deniz salyası burada. Deniz kabul etmiyor, veriyor içeri lodosla. Sadece biz değil, bütün halk rahatsız” dedi.

Deniz salyası

DENİZ SALYASI (MÜSİLAJ) HAKKINDA…

Deniz salyası (müsilaj), hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. Yapışkan, sümüksü yapıya sahip olan müsilaj, deniz sıcaklığının yükselmesi ve sıcaklığın yükselmesiyle artan bakteriler sonucunda oluşur. Denizlerdeki müsilaj, özellikle balıkçıların kabusu olur. Balıkçı ağlarına yapışan müsilaj, avlanmayı zorlaştırır. Bitkilerdeki müsilaj, su ve gıdanın depolanmasında, tohum çimlenmesinde ve zar kalınlaşmasında rol oynar. Kaktüsler (ve diğer sukulentler) ile keten tohumları, özellikle zengin müsilaj kaynaklarıdır.

Deniz salyası
k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın