Müzik dünyasının iki duayeni Müze Gazhane’de buluştu

Yazar: Yeliz Sancaktaroğlu

Dünden bugüne konumuz müzik tarihi olunca, 50 yıldır Türkiye’nin müzik tarihinde başrollerde yer alan iki konuğu, gerek kalplerimizde gerekse kulaklarımızda özel yerleri olan iki müzik duayenini dinledim: İzzet Öz ve Ahmet San… Müze Gazhane’de büyük mutlulukla katıldığım bu söyleşide, size kendilerinden öğrendiğim bilgileri aktaracağım. Buyurun okuyalım…

1967’den 2023’e…

Bu yıl aynı zamanda İzzet Öz’ün sanat yaşamının 56. yılı. Ankara, 18 Kasım 1947 doğumlu olan İzzet Öz’ün, benim 80’li yıllarda ergenliğe geçiş dönemime başladığım yıllarda TRT Televizyonu’nda müzik programı yaptığı hatırlıyorum. Sanırım cumartesi günleri öğleden sonra gibi, yabancı pop müziği ağırlıklı bir programdı. Çok keyifle bitene kadar dinlerdim. Bana bu zevki yaşattığı için kendisine buradan çok teşekkür ederim. 

Yarım asırdan fazla süredir müzik hayatında olan Sayın İzzet Öz, 1967’de TRT Ankara Radyosu’nda sektöre adım atmış. Bugüne kadar yaklaşık 7 bin radyo programcılığı, sanat danışmanlığı, genel yayın yönetmenliği, öğretim üyeliği ve kliplere imza atmış. Öz, 2016 yılında bir arşiv yolcuğu olan kitabına başladı ve “Zetzet İzzet Öz” adıyla 2022’de yayımladı. Dilerseniz kendisinden bu kitabın çıkış hikayesini dinleyelim:

“Çok fazla arşivi, uzun bir yolculuğu olan bir kitap. İzzet Öz adlı web sitesinden araştırabilirsiniz. Üç büyük ciltten oluşuyor. 2016 yılında başladım, 2022’de yayımlandı. Bir arkadaşımla evi temizlemek ve kitapları düzenlemek için Ankara’ya gittim. Evi temizlerken bir tane ‘Tabiat Ansiklopedisi’ buldum. İçerisinde bir not yazıyordu. Annemden bir not; ‘İzzet’im bugün on yaşını bitirdi.’ Okurken anneme döndüm ve ‘Ben de bu kitaptakileri okuyacağım ve çok çalışkan olacağım’ dedim. Annem ise ‘Bak yavrum, bir söz verince yerine getirmelisin’ diye yanıtladı. Bu konuşmayla 50 yılımı okuyarak ve çalışarak geçirdim.”

Bizler de kendisini tebrik ediyor, daha nice sağlıklı ve başarılı yıllar diliyoruz…

İzzet Öz ve Ahmet San

TAM BİR YETENEK AVCISI; AHMET SAN…

Tarkan, Sezen Aksu, Kenan Doğulu gibi isimlerin menajerliğini yapmış, tam bir yetenek avcısı olan Ahmet San, 1953 yılında İzmir’de dünyaya geldi. Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu. Paris Sorbonne Üniversitesi’nde İşletme Fakültesi’ni tamamladı. Ayrıca, Fransa’da uluslararası halkla ilişkiler ve gazetecilik okudu. Henüz 18 yaşındayken Milliyet ve Hey Dergisi’nin Paris muhabiri oldu. Her röportajıyla olay yarattı, röportaj yaptığı sanatçıların konserlerini organize etmeye başladı.

Türkiye’de plağı olmayan ama Avrupa’da bir numara olan Christian Adam’ı 1973 yılında İstanbul’a getirip, “Si tu savais combien je t’aime” şarkısının plağını yaptı. Bu eser, 1974 yazının en sevilen slow şarkısı seçilip, DJ’lerin 1.lik ödüllerini aldı. Sonrasında organizatörlük yapmaya başladı. Michael Jackson’dan Luciano Pavarotti’ye, Madonna’dan Tina Turner’a, Elton John ve (Mick Jagger) Rolling Stones’tan Ricky Martin’e kadar birçok ünlüyü Türkiye’ye getirdi. Kevin Costner, Hilary Swank, Jean Claude Van Damme, Jan Rouven, Ursula Andress, Bo Derek, Brigitte Nielson, Elizabeth Taylor vb. gibi yıldızları ile birçok uluslararası etkinliğe katıldı. Ahmet San; Armağan Çağlayan, Deniz Seki ve Ercan Saatçi ile birlikte ilk “Pop Star” yarışmasında iki sezon jüri üyeliği yaptı. Tarkan, Burak Kut, Emrah, Mustafa Sandal, Sezen Aksu, Sertab Erener, Mahsun Kırmızıgül, Kenan Doğulu ve Mirkelam’ın menajerliğini de üstlendi.

Yüreğimizde büyük yeri vardır…

Ahmet San Bey sayesinde 16-17’li yaşlarım mükemmel geçti. Madonna, Guns N’ Roses, Metallica, özellikle Michael Jackson konserlerine gitmiştim. Beni mutlu etti, buradan çok teşekkür ediyorum. Sayesinde bu anları ve anıları yaşayan herkes için bir efsane oldu. Şimdi sözü kendisine bırakalım: “1973 yılında ilk röportajımı yaparken, ne yaptığımı bilmek açısından üniversitede okurken Gazetecilik Yüksekokulu’na kaydoldum. Gazeteciliğin farklı derslerini almaya başladım. Magazin ağırlıklı olacağını ama ilmini de alıp, nasıl yapılabildiğini de öğrenme gereği hissetmişim. Üniversite okurken hem gelir kazanmak hem de tamamen ileride hedeflediğim işleri kolay yapmak için çalışmak, röportaj yapmak, bir de buradan gelen büyük talepleri ticarete döndürmek içindi.

Yirmi yaşında İstanbul’a gelip, bir yabancı sanatçı çalıştırmak deliliğine girmişim. Kitap yazdıkça hatırladım ve yazdım. O dönemde müzik endüstrisinde bir radyo vardı, bir de canlı müziklerin yapıldığı gazinolar. Bu zamanda popüler müzik çok genişti ve sektör de kendine göre o şartlarda iyiydi. 9 tane gazino vardı. Her gazinoda aşağı yukarı yemekli 2.000 ve 2.500 oturmalı bir kapasite vardı. Şarkıcı 3-4 ay ay anlaşır ve haftada 10 iş yapardı. Dönemin assolisti Gönül Yazar, 365 günde 500 defa sahneye çıkardı. Gönül Yazar’ın gazino patronu, Bebek Belediye Gazinosu’nun sahibiydi. Ben Galatasaray Lisesi mezunu olarak gazino sahiplerine yabancı sanatçı sağlıyordum. Bu çok ürkücütü. Fotoğraflar o zamanlar olmadığı için, fotoğraf arşivim yok. Şartlar öyleydi. Bunun gibi birçok detay kitabımda yayınlandı. Halen raflarda, adı ise SAN.”

Duayen Ahmet San’a da iş hayatında ve yaşamında başarılı, nice sağlıklı yıllar diliyoruz…

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın