Kadıköy’ün güzel semti Bahariye’de; alışveriş, sinema, tiyatrolarıyla capcanlı caddeye 30 metre mesafede, Süreyya Operası’nın muhteşem binasının yan sokağında yeni bir sanat merkezi… İstanbul’un ve Atatürk’ün sanat aracılığıyla tanıtımına katkı sağlamak amacıyla iki yıl önce kurulan Galeri 1881’in yeni yeri sanat dolu, kahve kokulu, sıcacık…

Şehrimize ve Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e hayranlığıyla kalplerimizde yer bulan İngiliz ressam ile keyifli bir sohbet imkanı bulduğum için şanslıyım. 53 yaşında olduğuna inanmanın zor olduğu Ned Pamphilon, ilk kez 1988 yılında ülkemize gelmiş. Dört genç müzisyen olarak Fransa, İspanya, İtalya, Yunanistan rotasının son durağı olarak o dönem pek etkilenmedikleri Türkiye’de kısa bir süre kalmışlar.  Yedi yıl sonra en iyi arkadaşı iş için İstanbul’a yerleşip, Pamphilon’u davet edince tekrar gelmiş. İşte ne olduysa o zaman olmuş.

Ned PamphilonKüçük ahşap bir tekne ile Boğaz’da açılıp, bir tarafta Asya, diğerinde Avrupa’yı seyredince bu şehre aşık olmuş! Dört mevsimin yaşandığı, tarihi ve doğasıyla muhteşem İstanbul’a duyduğu aşk, anladığım kadarıyla kolay kolay bitmez. Atatürk ile ilgili bilgisini artırınca Cumhuriyetimizin kurucusuna sevgisi, saygısı, hayranlığı da artmış. Artık her eserinde ya Atatürk var, ya da İstanbul. İki kıtayı birleştiren ilk köprünün alt zemininin gökkuşağı renklerinde boyanması fikrini ortaya atan da Ned Pamphilon! Bu fikir gerçekleştirilmediyse de basında defalarca yer almıştı.

Kapalıçarşı’da açtığı ilk sergi, onu şehrimizin insanıyla kaynaşmasını sağlamış. Geçen yıl Palladium AVM’de ise hayranlık duyulan bir etkinliğe imza attı. 9 Kasım günü başladığı Atatürk resmini 24 saat uyumadan oluşturarak, 10 Kasım günü saat dokuzu beş geçe tamamladı. 2×1 metre boyutlarındaki tabloda Mustafa Kemal Atatürk’ün göz rengi hakim.

Milli bayramlarımızda birbirinden önemli etkinliklerde baş rolü oynuyor. 23 Nisan 2015’te Anıtkabir’de 1.500 çocuğun katıldığı bir sanat olayı yarattı. Yedi yaşından küçük olanlar el izleri ile renk katarken, büyük olan çocuklar “YURTTA BARIŞ, DÜNYADA BARIŞ” sözündeki harfleri oluşturan kalpleri boyadı.  Ned Pamphilon, dev panoya Atatürk ve manevi kızı Ülkü Adatepe, Savarona, Atatürk’ün kayığı ve Yalova’daki yürüyen köşkün resmini yaptı. (Köşke zarar veren çınar ağacının dalının kesilmesine izin vermeyen Mustafa Kemal Atatürk, 1930 yılında köşkünün raylar üzerinde yerinin değiştirilmesini sağlamıştı.)

Ned Pamphilon

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında Ertuğrul Şehitlerine Saygı Töreni’nde  Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın izni ile TCG Gediz Fırkateyni’nde resim yaptı. 2015 yılında 10 Kasım günü yine anlamlı bir etkinliğe katıldı. Maltepe Belediye Başkanı, DAK/SAR (Denizde Arama Kurtarma) ekibi, kürekçiler ve karada izleyen halk ile gerçekleşen olayda Pamphilon’un “Atatürk’ün Gözleri” adlı eseri, dalgıçlar tarafından bayraklar ile deniz altına indirildi, saat dokuzu beş geçtiğinde derinlerde saygı duruşunda bulunuldu. Atamızın “Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir” sözünden ve yazdığı geometri kitabından yola çıkarak 1.500 çocuğun da katkısıyla hazırladığı eseri, Nobel ödüllü ilk Türk bilim adamı olarak tarihe geçen Prof. Dr. Aziz Sancar’a hediye etti.

Ned Pamphilon

Şehrimize aşık İngiliz ressamın eserlerinden oluşan “Ned’en İstanbul / Ned Pamphilon İstanbul Resimleri” sergisini 31 Aralık tarihine kadar izleyebilir; Galeri İstanbul 1881’de göreceğiniz kitap ayracı, kağıt ağırlığı, tişört, yastık, mumluk, çerçeveli saydam tablo gibi hediyelik eşyalardan satın alabilirsiniz.

Ned Pamphilon

ned-pamphilon-istanbul-resimleri-sergisi-acildi-3



k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın