Nurbiye Uz’dan heykelde anıtsal ve çağdaş soyut yönelimler…

Yazar:

Bahariye Sanat Galerisi, genç heykel sanatçımız Nurbiye Uz’un heykellerine ev sahipliği yapıyor.

25 Şubat günü açılan ve 10 Mart 2010 tarihine kadar açık kalacak sergide, sanatçının son dönemde yapmış olduğu mermer, bronz ve polyester malzemelerden ürettiği eserler sergilenmekte.

1973 yılında Eskişehir’de doğan Nurbiye Uz, 1994 yılında Anadolu Üniversitesi G.S.F. Heykel Bölümü’nden mezun oldu. 1996 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Heykel Anasanat Dalı’nda yüksek lisans eğitimini tamamladı.

2002 yılında, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Heykel Anasanat Dalı’nda Sanatta Yeterlilik programını tamamladıktan sonra, aynı fakültenin Heykel Bölümü’nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başlayan Nurbiye Uz; bir yandan üretmeye, öte yandan üretecek öğrenciler yetiştirmeye devam ediyor…

nn

Sanat eleştirmeni ve Bahariye Sanat Galerisi’nin kurucusu Ümit Gezgin’in, sanatçımız Nurbiye Uz için yazdığı “HEYKELDE YARATICI İMGELEM” başlıklı yazısı şöyle:

“Heykel, uzam içinde kendine özgü bir kimliği oluşturmanın adı olarak var olduğu andan beri, özgün bir kimlik, giderek estetik bir gerçeklik olarak kendini var etti. Mağara döneminden günümüze uzanan süreç içinde, heykel sanatı türlü evrelerden geçti geçmesine; ama her aşamada sanatçının anlatımını, sanatçının evren karşısındaki konum alışını anlamlı kılmanın da aracı oldu.

Nurbiye Uz da, gerek anıtsal heykellerinde, gerekse de heykel kavramına getirdiği çağdaş, soyut yönelimler doğrultusunda, hep değişimi imleyerek yoluna devam etti. Tek tek eserleri incelendiğinde, onun tekniğin ustalığını, yaratıcılığın özgünlüğüyle çok iyi harmanladığı gözlemlenecektir. Bunun yanında da, hep bir üst aşamaya geçmeye çalışan estetik gayreti, bu gayrete eşlik eden teknik beceri ve malzeme çeşitliliğini üstkurmacaya çıkaran ve bunu üslup içinde değerlendiren yapısı, takdirle karşılanan bir plastik ifade olarak nitelenecektir.

Nurbiye Uz, birçok usta heykeltıraş gibi süreklilik içinde bir devingenliği, insandan yola çıkan ve onu yaşamsal bir realite, çağdaş bir form olarak değerlendiren bakış açısıyla etkileyici, giderek bu etkiyi yitirmeyen bir görsel derinlik ve anlam katmanı yaratmasıyla da çağdaş heykel sanatçıları arasında hakkıyla yer almaktadır.”

nn (3)

 

 

 

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın