Ömer Seyfettin, Kadıköy’de yaşatılmaya devam edilecek

Yazar: Kadir Toprakkaya

Türk edebiyatının önemli isimlerinden Ömer Seyfettin, doğduğu Balıkesir’in Gönen ilçesinin yanı sıra eserlerinin önemli kısmını kaleme aldığı ve yaşama veda ettiği Kadıköy’de de yaşatılmaya devam ediliyor. Gönen Belediye Başkanlığı, Gönen Ömer Seyfettin Sivil İnisiyatif Grubu, Balıkesirli Bürokrat ve İş Adamları Derneği (BABİAD) ile birlikte yapılan çalışmalar başarıyla sonuçlandı ve Ömer Seyfettin adının Kadıköy’de yaşaması için gerçekleştirilen çalışmalar hız kazandı.

Bilindiği gibi dilde sadeleşmenin öncülerinden Ömer Seyfettin için, “2020 Ömer Seyfettin Yılı Ulusal ve Uluslararası Kurumsal Etkinlik Programları” kapsamında Kadıköy Belediye Başkanlığı ve Kadıköy Kent Konseyi ile bağlantılı sürdürülen etkinlik çalışmaları da gündeme alınmış ve devam etmekteydi. Bu kapsamda, 3 Ekim Salı günü Kadıköy Belediye Başkanlığı ile bir görüşme gerçekleştirildi. Kadıköy’de yaşamının önemli bir kısmını Vişne Sokak, Süleyman Bey Sokak ve Kalamış’ta geçiren Ömer Seyfettin’in adının yaşatılması amacıyla Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ziyaret edilerek, karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.

Ömer Seyfettin

BAŞKAN ODABAŞI: KONUYU ARAŞTIRARAK GÜNDEME TAŞIYACAĞIZ…

Ziyarete önemli katkıda bulunan Ömer Seyfettin Gönüllüsü Prof. Dr. Ahmet Özol, Celal Yılmaz, Av. Emine Aygören Hacıhamdioğlu, BABİAD Başkanı Deniz Dinçer, BABİAD üyeleri Kemal Temren, Utku Canbaz, Nusret Başlar ve Av. Simla Nur Dinçer’in katıldığı görüşme sonrasında Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, bu ziyaretten memnuniyet duyduğunu ve konuyu araştırarak çalışma gündemine taşıyacağını ifade etti.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

1 yorum

EMİNE AYGÖREN HACIHAMDİ0ĞLU 4 Ekim 2023 - 22:37

Gönen Ömer Seyfettin Çalıştayı (2018), Unesco kriterleri vb. bilgi kaynaklarından yararlanılarak geliştirilen potansiyel anma ve yaşatma konular kapsamında Ömer SEYFETTİN, doğduğu Gönen, Balıkesir’in yanı sıra, eserlerinin önemli kısmını kaleme aldığı ve yaşama veda ettiği Kadıköy‘de de YAŞATILAMAYA DEVAM EDİY0R.

Ömer Seyfettin 1884 yılında Balıkesir’in Gönen ilçesinde dünyaya gelmiş olup, babası bir yüzbaşı olan Ömer Şevki Bey annesi ise Fatma Hanımdır. Öğrenimine doğduğu ilçe olan Gönen’de bir mahalle mektebine başlayan Ömer Seyfettin babasının görev değiştirmesi nedeni ile Gönen’den ayrılmışlardır.

Ömer Seyfettin 1893 yılında Eyüp Askeri Baytar Rüştiyesine başlamıştır. Burada bir özel sınıfa kaydedilir. 3 yılda bu okulu bitirdikten sonra Edirne Askeri İdadisine kaydolan Ömer Seyfettin daha sonra İstanbul’da Harbiye mektebinde eğitim hayatını tamamlamıştır (1903). Edebiyata Edirne’de iken ilgi duymuş ve buradaki öğrenciliği sırasında ilk eserlerini yazmaya başlamıştır.

1911 yılında Ziya Gökalp’in de tavsiyesi ile tazminatını ödeyip askerlik görevinden ayrılan Ömer Seyfettin edebi yazı ve dilde sadeleşme öncüleri arasında yerini alır.

Hikayeleri Türk Yurdu’nda yayımlandı. 1914 yılında Kabataş Sultanisi’nde öğretmenliğe başladı. Ömer Seyfettin ölüm tarihi olan 6 Mart 1920’ye kadar geçen zamanda birçok eser kaleme aldı. Bu dönemde 10 kitap dolduran yazar 125 de hikaye yazdı. Hikayeleri yanı sıra kaleme aldığı şiir, nesir vb toplam kalem tecrübeleri 500’ü aşmaktadır

Duyarlılığınıza ,dilde sadeleşme akımı öncülerinden Ömer Seyfettin ‘i Yaşatma Platform üyeleri ve Babiad ,Gönen Belediye Başkanlığı adına teşekkür eder ,saygılar sunarız
Müş.Av.Emine Aygören Hacıhamdioğlu

Cevap Ver

Bir yorum bırakın