Topbaş kesin konuştu: “İstanbul yenilenecek”

Yazar:

Sevgili okurlarımız, 17 Kasım 2011’i İstanbul tarihi için önemli bir gün olarak kayda alabilirsiniz. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 39 ilçe belediye başkanıyla bir toplantı yaptı ve “Deprem bekleyen rüya kent İstanbul’u nasıl kurtarabiliriz?” sorusuna cevap aradı.

Hemen ardından, katıldığı “Siyaset Meydanı” adlı programda Ali Kırca’nın sorularını yanıtlayan Kadir Topbaş; “Deprem konusu çok büyük bir hassasiyet taşımaktadır. Bu konuda, siyaset üstü bir anlayışla İstanbul’un depremle ilgili sorunlarını çözmek gerekiyor. Bu nedenle İstanbul’u yönetenler olarak toplandık. Ortak bir komisyon kurarak, her ilçede risk taşıyan binaları tespit edip kentsel dönüşüme başlayacağız. Vatandaşların mülkiyet haklarına müdahale edilmeyecek. Kentimizin yenilenmesi gerekiyor.  Sunulan fırsatları değerlendirmelerini rica ediyorum” dedi.

Deprem Bilinçlendirme Komisyonu kurulacak…

Toplantı sonrasında alınan kararları basın mensuplarıyla paylaşan Başkan Kadir Topbaş, üç saati aşan toplantı sonucunda birlikte mutabakat oluşturulduğunu belirterek, Belediye Meclisi’ne bu konuda hassasiyet taşıdığı için teşekkür etti.

Kadir Topbaş, mevcut bulunan Deprem ve Doğal Afet Komisyonu’nun yanı sıra, gerektiğinde uzman takviyesi alınması suretiyle “Deprem Bilinçlendirme Çalışması Komisyonu” oluşturulması kararının da verildiğini açıkladı. Kurulacak komisyonun derhal çalışmalarına başlayacağını ifade eden Başkan Topbaş; belediye başkanları, teknik başkan yardımcıları, bürokratlar, vatandaşlar ve STK’lardan alınan görüşlerin komisyona bildirebileceğini sözlerine ekledi.

1

“Risk taşıyan yapıların tespiti öncelikli hedefimiz…”

“Özellikle yapıların tespiti üzerinde duruyoruz” diyen Kadir Topbaş; “Risk taşıyan yapıların tespiti konusunda ilçe belediyelerimiz çalışmalarına devam ediyor. Halkımız, üniversitelerimize ve bizim Bimtaş şirketimize, kendi yapılarının depremde yıkılma riski taşıyıp taşımadığını kontrol ettirebilirler” dedi.

“Dönüşümden menfaat değil, sıkıntıların giderilmesi beklenmeli…”

Toplumun bir kesiminin kentsel dönüşüm konusundaki algısını düzeltmeyi amaçladıklarını ve dönüşümden maddi menfaat beklemenin ciddi bir sıkıntı doğuracağını vurgulayan Topbaş; “Menfaatin değil, depremin doğuracağı sorunların bertaraf edilmesinin önemli olduğuna dikkat çekmek istiyoruz. Menfaatin ön plana çıkmadığı bir seferberlik bilinciyle sıkıntıları gidermeyi başarmalıyız” dedi.

Vatandaşlara depreme karşı reflekslerinin geliştirilmesi amacıyla kişilerin olası bir depremde kendi ailesine, binasına ve çevredekilere nasıl yardımcı olacağının verilecek eğitimlerle anlatılacağını kaydeden Topbaş; “Okullar da dâhil olmak üzere, eğitim çalışması başlatarak anlatmak istiyoruz. Gerekirse sokaklarda deprem anında nasıl davranılacağını gösteren tatbikatlar da yapılacaktır” şeklinde konuştu.

“Siyaset üstü bir koordinasyonla İstanbul’u deprem riskinden kurtarmayı amaçlıyoruz…”

Kadir Topbaş, İstanbul yapı stoku içinde bulunan yaklaşık 1 milyon 600 bin binanın birden dönüşümünün mümkün olmadığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İlçelerimizin bölgelerinde bir öncelik sırası ve bir etaplama yapacağız. Bu kapsamda, arazi ve mülk sorunlarının da çözülmesi için gerekli çalışmalar ilgili bakanlıklar ve belediyelerimizce yapılıyor. Arsa mülkiyet sorunlarımız var. Bunların çözülmesi gerekiyor. 2B Yasası meclisimizde bulunuyor. Siyaset üstü bir koordinasyonla İstanbul’u en kısa sürede deprem riskinden kurtarmayı amaçlıyoruz. İnşallah bunu hep birlikte başaracağız ve İstanbullular da rahat bir nefes alacak. Demokratik bir ülkede, mülkiyet haklarına müdahale etmek gibi bir durumumuz yok. Bu nedenle vatandaşlarımızdan, vereceğimiz imkânları değerlendirerek ve bir araya gelerek çözüme yardımcı olmasını bekliyoruz.”

Başkan Kadir Topbaş, dönüşümün ekonomik boyutunu soran bir gazeteciye; “İstanbul paha biçilmez bir değer. 1 milyon 600 binanın bulunduğu bir kentte maliyet çok fazla. Kent ekonomisine ve istihdama da katkı sunmuş olacak. 500 bin konut yapılabiliyor bir yılda. 50-60 bin bina var acil yapılması gereken. Tespit edilen riskli yapılarla ilgili başkanlar vatandaşı uyarmakta. Belediye başkanlarımız da riskli alanlardaki yapılarla ilgili dönüşüm süreçlerine girebilir. Çalışma Grubu, İmar Komisyonu ile birlikte çalışarak dönüşüm kararlarını alacak” cevabını verdi.

İstanbul olarak, TBMM’de hazırlanan Deprem Dönüşüm Kanunu’na katkı sunacaklarını ve kanunun çıkmasıyla yakın zamanda radikal adımlar atacaklarını aktaran Kadir Topbaş; vatandaşları da muhtemel sahtekârlıklara karşı şöyle uyardı: “Birileri yarından itibaren çantasıyla kapınızı çalabilir, ‘Belediyeden geliyorum, tespit yapacağım’ diye. Sakın ha bu tip insanlara müsamaha göstermeyin. İçeri almadan hemen belediyeyi arayın ve gelen kişileri teyit edin.”

3

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın başkanlığında Saraçhane Belediye Sarayı’nda yapılan toplantıya; İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Ergün Turan, CHP Gurup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan, İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Adem Baştürk ile 39 ilçe belediyesinin başkanları ve teknik başkan yardımcıları katıldı…

2

Saraçhane Belediye Sarayı’nda düzenlenen toplantıyı, aralarında yabancı gazeteceilerin de bulunduğu dev bir basın ordusu izledi…

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın