Türkiye’nin ilk Online Afet Kültürü Eğitimi tamamlandı

Yazar: Cenay Toprakkaya

Dünya çapında örgütlü Genç Liderler ve Girişimciler Derneği’nin (JCI) Türkiye Hibe Fonu’na hak kazanan projeyi uygulamak için derneğin İstanbul Şubesi, Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) ile işbirliği yaptı. Başta olası İstanbul depremi olmak üzere çeşitli afetlere hazırlık amacıyla hazırlanan proje kapsamında, herkese açık ve ücretsiz katılım sertifikalı ilk “Online Afet Kültürü Eğitimi” verildi. JCI İstanbul Sosyal Sorumluluk Proje Direktörü ve Moderatör İlknur Doruker, Türkiye’nin birçok ilinden öğrencilerin interaktif olarak derslere katılım sağlamalarından mutlu olduklarını söyledi.

380 KATILIMCIYA 8 GÜNDE 8 DERS VERİLDİ…

Alanlarında uzman isimlerin 380 katılımcıya 8 günde verdiği 8 ders ile tamamlanan herkese açık ve ücretsiz Online Afet Kültürü Eğitimi ‘nin son bölümünde, “1923-2000 Yılları Arasında Türkiye’de Doğal Afetler: 1999 Marmara Depremleri Hakkında Haber Söylemleri ve Kamuoyu Araştırmaları” konusu üzerine çalışmalar yürüten Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Doç. Dr. Selma Koç Akgül konuşmacı oldu. Doç. Dr. Koç Akgül, günümüzde birbirini tetikleyen birçok afet türü görüldüğünü, Birleşmiş Milletler verilerine göre 2005-15 yılları arasında afetlerde 700 bin kişinin öldüğünü, 1.4 milyon kişinin yaralandığını, 23 milyon kişinin evsiz kaldığını, 144 milyon kişinin göç ettiğini hatırlattı. Akgül, şunları ifade etti:

Online Afet Kültürü Eğitimi
“EN ÖNEMLİSİ İNSANA DOKUNABİLMEK”

“Afetlerle ilgili birçok uzman konuşuyor, fakat en önemlisi insana dokunabilmek. Bir insanı bile hayatta tutabilmek büyük başarı. Afet okuryazarlığına büyük önem vermemiz gerek. Afet sayıları giderek artıyor. Günümüzde bilgiye ulaşmak kolay göründüğü halde hazırlık bakımından yetersiziz. 1999 Marmara Depremi’nden sonra sayısız eğitim yapıldı, ancak geçen yılki Silivri depreminde hazırlıksız olduğumuz görüldü. Toplum olarak gönüllü olmayı kısa dönemli yardım etme olarak anlıyoruz ama bir türlü örgütlü ve bilinçli hareket etmeyi yapamıyoruz.

AFETLERDE BİLİNÇLİ KİŞİLERE İHTİYAÇ VAR…

Bireyin verilen bilgiyi benimsemesi ve bunu uygulaması gerek. Algı ile ilgili süreçte bilginin nasıl anlatıldığı çok önemli. Afet zararlarını azaltmak istiyorsak gerçek ve doğru, uygulanabilir bilgileri vermemiz gerek. Günümüzde digital medya, klasik medyaya alternatif olarak görülüyor. Hiçbir şey gizli kalmıyor. Afetlerde bilinçli ve ne yaptığını bilen kişilere ihtiyaç var. Örneğin, bu eğitimlerde Dr. Oğuz Gündoğdu hocamız da söyledi, sallantı esnasında hedefi küçültmemiz gerek. Çok basit bilgileri öğrenmek, sonra makro pencereye dönmemiz gerekiyor. Hedef kitleleri belirleyerek, basit ve uygulanabilir yöntemleri önermek gerek.”

Online Afet Kültürü Eğitimi
EĞİTİM BAŞLIKLARI…

Genel Afet Kültürü, Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğinin Afetlere Yansıması, Temel Afet Bilinci, Deprem Bilgisi ve Türkiye’nin Depremselliği, İlkyardım Teori, Yangın Eğitimi Teori, KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer) ve Covid-19’un Toplumsal Etkileri, Yaralı Taşıma ve Hafif Arama Kurtarma Teori, Afet Psikolojisi: Gerginlik, Endişe, Kaygı ve Beden İlişkisi, Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve Afet Döneminde Stres Yönetimi, Afet, Acil Durum ve İletişim.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın