Uzmanından saç ekimi hakkındaki herşey…

Yazar:

Saç dökülmesi birçok insanın en büyük sıkıntılarından biri. İster estetik kaygılar olsun, ister kariyer planları olsun, ister eş seçimi olsun, saçları dökülmüş insanların başvuracakları yolların başında saç ekimi geliyor. Biz de saç ekimi konusunda , saç ekim koordinatörlüğü yapan Uzm. Dr. Ali Karahan ile merak edilenleri konuştuk. İşte uzmanından saç ekimi hakkındaki herşey: 

Saç ekimi nedir, ilk olarak bunu açıklar mısınız? 

Saç ekimi, kafamızın arkasındaki hormonlarla veya genetik kodlarla dökülmeyen saçların, mikromotor dediğimiz cihazlarla toplanıp, kafamızın ön tarafında yer alan açık bölgelere aktarılması işlemidir. 

Peki, saç dökülmesi nedir? 

Öncelikle erkek tipi dökülmeden bahsedelim. Erkeklerde ve kadınlarda çok sık görülür. Büyük çoğunluğunu erkekler yaşamaktadır. Erkeklik hormonlarına bağlı olarak kafamızın ön tarafındaki ve tepe bölgesindeki saçların dökülmesidir. Kafamızın arka tarafındaki saçları da ön tarafta açtığımız kanallara yerleştirerek, saç ekimi gerçekleştiriyoruz. 

İnsanlar neden saç ekimini tercih ediyor? 

Yaşamımızda görüntü çok önemli… Kariyerimizde çok önemli… Saç dökülmesi, genç yaşlarda kişinin yaşını daha büyük gösterebiliyor. Yani insanlar yaşlarının büyük gösterdiğini, kariyerlerini etkilediğini, eş seçiminde sorunlar yaşadıklarını düşünüyorlar. İş değiştirirken çok ciddi başvurular olabiliyor.

3

Hayat standardını yükseltme talebi hepsinde ortak… 

Kesinlikle. Söylediğim gibi insanların iş değiştirme esnasında saç ektirme eğilimleri olduğunu gözledik. Evlenmek üzere olan kişilerde saç ekimi talebi var. Bayanlarda genel kozmetik talebi olarak saç ekim talebi var. Bayanlarda rastlanan erkek tipi dökülmelerde ciddi talep olmakta… Ayrı bir konu olsa da bayanlar çok sık kaş ekimi talebinde de bulunuyorlar. Çok sık inceltilen kaşlarda kayıplar olmakta. O bölgelere kaş ekimi yapılıyor. 

Hastalarınızın yaş ortalaması nedir? 

Her yaş gurubundan hastamız var. Genel olarak 25’li yaşlarda başlıyor talepler. Bu 45’li yaşlara kadar yoğunlaşıyor. Tabii 60’lara kadar gidebilmekte ama 25-40 yaş arasında çok ciddi bir talep var yurtiçi ve yurtdışından. 

Saç ekimi için ilk ne zaman gelebilir hastalar? 

Bunun önce analizinin ve konsültasyonunun yapılması gerekiyor. Saçın dökülüyor olması, tamamen kayıp olduğu anlamına gelmiyor. Günde yüz tane saçın dökülmesini normal kabul ediyoruz. Bu dökülen saçlar yerine tekrar çıkabiliyor. Bu normal saç dökülmesi. Ama erkek tipi dökülme olup olmadığını görüp, orada saç çıkıp çıkmadığını algılamamız gerekiyor. Eğer erkek tipi dökülmeyse bunun üzerine tedavi protokolünü oluşturuyoruz. Öncelikle bir muayenenin ve planlamanın yapılması gerekiyor. 

Saç ekilemeyecek kişiler var mı? 

Donör alanın yeterli olması gerekiyor saç ekimi için. Çünkü buradaki saçı alıp, ön tarafa koyabiliyoruz. Oradaki saç eğer yetersizse ve koyacağımız yer çok açıksa, saç ekimi çok başarılı olmuyor. Amaç doğal görünmesi ve başarılı bir sonuç elde edilmesi… 

2

Peki, sizce toplumda saç ekimine duyulan tepki neden kaynaklanıyor? 

Doğal görünümlü olmayan saçlar tepki alıyor. Sizin bunu kırmanız gerekiyor. Herkesin korkusu “çim adam olacak mıyım?” şeklinde. Biz yaşınıza göre 10 yıllık bir planlama yapıyoruz. “10 yılda Ahmet Bey’in saçı nasıl olacak, nasıl dökülecek?” 10 yıllık plan doğrultusunda da bir ön saç çizgisi planlıyorsunuz. Ön saç çizgisinden sonra da ilk ön sıraya ince ve tek telli saçları koymanız gerekiyor. Bu çim adam olmayı engeller. Bunların açıları da çok önemli… Saç köklerinin açılarını ayarlamak gerekiyor. Her yöne taranabilecek saç köklerinin tercih edilmesi gerekiyor. Dik koymayacaksınız, daha yatay olacak. Bunlar gibi birçok detay var. Bu detaylar doğrultusunda doğal görünüm elde edebiliyorsunuz. Saçların ön bölgesinin sıklığı da çok önemli… Ön bölgeye seyrek koyarsanız, tabii ki çim adam görüntüsü olabiliyor. Ne kadar da olsa kafamızın arkasındaki saç telleri çok kalın. Saçları topladıktan sonra çok ciddi tasnif oluyor. Bu tasnifi yapsanız da, ön bölgedeki saçlar daha zayıf. Saç ekimi tamamı ile kişiye özel bir planlama gerektiriyor. Bunun bir kitabı yok. 

Hasta ne kadar zamanda normal hayatına dönebiliyor? 

Saç ekiminin ardından saç yıkaması çok önemli. Bunu kendimiz yapıyoruz ve hastaya gösteriyoruz. Kabukların temizlenmesine kadar geçen bir süre var. Bu süre yaklaşık sekiz gündür. Sekizinci gün yıkamayı yapmak gerekiyor. İkinci günden itibaren işinizde olabilirsiniz. Görüntü olarak da sekizinci günden itibaren kimse sizin saç ektirdiğinizi anlamayacaktır. Hastalarımızdan öncesi ve sonrası fotoğraflarını alıyoruz. Çünkü hastalar eski hallerini unutabiliyorlar. Ya da mevcut saçlarda dökülmeler olabiliyor. Hastamızı sürekli kontrol altında tutuyoruz. 6 aya kadar her ay bize fotoğraflarını yollarlar. Altı aydan sonra da üç ayda bir yollarlar. Ekilen saçların tamamının çıkması bir yılı bulur. Ama ilk altı ayda saçların yüzde altmıştan fazlasını elde ederiz. 

Peki, saçı aldığınız yerde eksilme oluyor mu? 

Kafamızın arkasındaki saçların sıklık oranı çok yüksek… Bu sıklık nedeniyle aldığımız saç köklerinin farkedilmesi imkânsızdır. Kafa arkasından saç ekimi için üç defa kök alabiliyoruz. Görünümdeki değişikliği çıplak göz algılayamıyor. 

Ekilen saçlar uzuyor mu ve tekrar dökülme oluyor mu? 

Normal olarak saçlar uzuyor, beyazlıyor. Normal tıraşınızı olabiliyorsunuz. Belli süreleri var. Örneğin bir ay sonra kuaföre gidip makasla kesim yaptırabiliyorsunuz. Kafamızdaki saçlar genetik kod olarak dökülmeyen saçlar. Bundan dolayı dökülme olmuyor. 

Operasyon ne kadar sürüyor? 

Operasyonun başlangıcı ve bitişi arasında yaklaşık yedi saatlik bir zaman geçmektedir. Hasta ilk geldiğinde patolojik bir muayenesi oluyor. Daha sonra bir planlama yapıyoruz. Bu planlama doğrultusunda alacağı bazı ilaçlar var. Birtakım gıdaları almaması gerekiyor. Daha sonra operasyon günü geliyor. Aç gelmesini istiyoruz. 

Operasyonda ağrı duyuluyor mu? 

Bu genel bir kaygıdır. Lokal anestezi dediğimiz bir yöntem kullanıyoruz. Cilt altına lokal anestezik ilaçlar veriyoruz. Dolayısıyla hasta, o bölgedeki ağrıyı duymuyor. Bunun yanında bir damar yolu açıyoruz her ihtimale karşılık. O bölgeden sakinleştirici ilaçlar vererek operasyonun daha konforlu olmasını sağlıyoruz. Çünkü sekiz saat aynı pozisyonda yatmak rahatsızlık veriyor. Verdiğimiz ilaçlarla o sekiz saati kişinin algılamasında bir saate indiriyoruz.

Hastalarınızın en çok memnuniyetlerini ve şikâyetlerini duyduğunuz konular neler? 

Söylediğim gibi her hasta kendine özeldir. Öncelikle hastanın beklentisini çok iyi algılamak gerekiyor. Bu beklentiler doğrultusunda adım atmak gerekiyor. Hastayı fazla beklentiye sokmak veya olmayacak şeylere yönlendirmek, vaatlerde bulunmak, o beklentiyi karşılayamamak anlamına geliyor. Bu mutsuzluk getiriyor. Öncelikle operasyondan önce mutabık olmak gerekiyor. 

Operasyon sonrasını bilgisayar teknolojisiyle gösterebiliyor musunuz? 

Bunu yapanlar var ama ben çok sağlıklı bulmuyorum. O sonuçta el yapımı. O da beklentiyi artırıyor. Ama daha önce benzer saç dökülmelerinde yaptığımız operasyonların fotoğraflarını gösterebiliyorum. Bu fotoğrafları gördükten sonra beklenti oluşur. Bundan sonra endişeleri yok ederiz. Daha sonra da beklenen durumları anlatırız. Sağlıklı bir bilgilendirme olduğu zaman hasta herhangi bir sorun yaşamıyor. Örneğin, operasyon sonrasında ağrı olacağı söylenir. Onun da önlemlerini aldıktan sonra, ağrı tedavi protokolü uygulandığında hiçbir ağrı olmaz.

Operasyon sonrası size her şekilde ulaşabiliyorlar mı? 

Tabii ki. Bizim telefonlarımız 24 saat açık. Hasta bana direkt ulaşır. Aracı yoktur. Böyle de olması gerekiyor. Doktorluk bir yaşam şekli sonuçta… Bunu böyle yaşamak zorundasınız. Ancak bu şekilde karşı taraf size güven duyuyor. 

Gece yarısı arayan oluyor mu? 

Doğru bilgilendirme yapıldığında arama ihtiyacı çok azalıyor. Yine de arama oluyor. Ama biz bundan rahatsız değiliz. Yanlış iş yapıp saçı dökmektense, aramalarını tercih ediyoruz. 

Ekimden sonra genel olarak ne gibi hatalar yapılıyor? 

İlk yıkamayı biz yapıyoruz. Bazen hastalar dikkat etmeyip, kuralların dışına çıkarak kıl köklerinde kayıplar yaşayabiliyor. Sürtünme olmayacak, tarama şekli var, şapka takma tekniği var… Bunlara dikkat etmek gerekiyor. Bunlara uymayan hastalarımız oldu mu? Evet oldu. Bazılarını önceden hissediyoruz. Gerekli uyarıları yapıyoruz ama yine de uymayan hastalarımız çıkıyor. 

Bu önlemlere ne kadar uyulması gerekiyor? 

Söylediğim gibi saç kaybı açısından ilk sekiz gün çok önemli. Hastalarımıza bu dönem için bilgi veriyoruz. Hazırlanmış CD’ler var. Biz ne kadar anlatsak da eve gidince unutabiliyorlar. Eve gidince bunları seyredebiliyorlar. En son hastalarımızdan biri Somali’dendi, diğeri ise Arjantinliydi.

Peki, saç ekimi düşünen kişiler size nasıl ulaşabilirler? 

Her türlü detaylı bilgilerimizin olduğu bir internet sitemiz var: www.kozasacekimi.com

Burada hem bizimle ilgili, hem de saç ekimi ile ilgili çok ayrıntılı bilgiler mevcut…

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın