“Yalçın Küçük Arşivi ve Kütüphanesi” Kadıköy’e geliyor

Yazar: Kadir Toprakkaya

Araştırmacı, yazar, düşünür, ekonomist, isim-bilimci, edebiyat eleştirmeni, Kürdolog, Sovyetolog, siyaset bilimci, teorisyen, gençlik önderi gibi onlarca haklı unvan taşıyan Yalçın Küçük’ün kütüphanesi, arşiviyle birlikte Kadıköy’e geliyor. Kadıköy Belediyesi, Prof. Dr. Yalçın Küçük ’ün yılların birikimi olan binlerce kitabını, notlarını ve bazı şahsi eşyaları Kadıköy’ün kütüphanelerine taşıyor.

Yazarımız, ünlü araştırmacı Barış Terkoğlu’nun katkılarıyla tasnif edilmekte olan arşiv, Kadıköy Belediyesi’nin kütüphanelerinde yer alacak. Eserlerin çoğunluğunun farklı dillerde basılmış, az bulunabilen tarih, siyaset ve felsefe kitaplarından oluştuğu söyleniyor.

Yalçın Küçük Arşivi ve Kütüphanesi

YALÇIN KÜÇÜK HAKKINDA…

1 Temmuz 1938 tarihinde Hatay’ın İskenderun ilçesinde doğdu. Kabataş Lisesi’nde öğrenim gördü. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında Fikir Kulüpleri Federasyonu, Sosyalist Fikir Kulüpleri Federasyonu, Dev-Genç ve Türkiye Halk Kurtuluş Partisi gibi çeşitli federasyonlarda görev aldı. 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin ardından Devlet Planlama Teşkilatı’nda çalışmaya başladı. Daha sonra Amerika’ya giderek Yale Üniversitesi’nde lisans eğitimi aldı. Bunun yanında Yön, Emek ile Ant dergilerinde sosyalist devrim yanlısı yazılar yazdı.

1968-1970 yılları arasında Birmingham Üniversitesi Rus ve Doğu Avrupa Araştırmaları Merkezi’nde bulundu. Bu dönemde Sovyetoloji araştırmalarını kitaplaştırmasından dolayı sekiz yıl hapse mahkum edildi. 1971’dedoçentliğe yükseldi. 1970 yılında Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) kuruluşuna katıldı. 1973 senesinde de Cumhuriyet gazetesinin yöneticiliğine getirildi. Aynı yılın sonlarına doğru askere alındı ve Kıbrıs Barış Harekatı’na katıldı. 1978’de TİP’ten ihraç edildi. 1979 yılında kendisiyle birlikte partiden tasfiye edilen bazı kişiler ile birlikte Sosyalist İktidar dergisini çıkarmaya başladı. Aynı yıl içerisinde Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde öğretim üyesi oldu.

12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından üniversiteden uzaklaştırıldı. Bu dönemde aydınların yönetime karşı örgütlenmesinde büyük çaba gösterdi. 1987’de Gazi Üniversitesi’ne profesör olarak tayin edildi. 1993 yılında Süleyman Demirel’in cumhurbaşkanı seçilmesini ve Matild Manukyan’ın vergi rekortmeni olmasını öne sürerek Fransa’ya gitti. Burada İranoloji ile Kürdoloji alanında çalışmalar yaptı. Daha sonra Suriye’de Bekaa Vadisi’ne giderek PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüştü. Bunun yanında örgütün medya organı olan MED-TV’de de programlar sundu.

16 Eylül 1996 tarihinde yurt dışından Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na, Refah Partisi’nin kapatılması için harekete geçmenin zorunluluğunu ifade eden bir dilekçe sundu. 29 Ekim 1998’de Türkiye’ye geri döndü. Bu dönemde “Kürtçülük Propagandası” yapmaktan suçlu bulunarak iki yıl hapis cezası aldı. 2000 senesinde tahliye edildi. 2009 yılında Ergenekon soruşturması kapsamında Ankara’da gözaltına alındı. Mahkemeye çıkarılmak üzere İstanbul’a sevk edilen Yalçın Küçük, 11 Ocak 2009 tarihinde tutuklandı, ancak 12 gün sonra serbest bırakıldı. 3 Mart 2011’de aynı davadan yeniden gözaltına alındı. 6 Mart 2011’de de çıkarıldığı nöbetçi mahkemede tutuklandı. 5 Ağustos 2013 tarihinde, 22 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. 10 Mart 2014’te 5 yıllık tutukluluk süresinin dolmasının ardından tahliye edildi.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın