İstanbul Barosu Fikri ve Sınai Haklar Komisyonu’nda “Fikri Haklarda Zaman Damgası ve Blokzincir Teknolojisi” tartışıldı

Yazar: İrem Toprakkaya

Teknoloji ve internetin hayatımızın vazgeçilmezlerine dönüştüğü dijital çağda, İstanbul Barosu Fikri ve Sınai Haklar Komisyonu’nun “Fikri Haklarda Blockchain (Blokzincir) Teknolojisi ve Zaman Damgası” konulu toplantısı, Corona Virüs endişesine rağmen rağbet gördü. Fikri ve Sınai Haklar Komisyonu’nun her ay düzenlediği Çarşamba Buluşmaları’nın 11 Mart 2020 tarihinde gerçekleşen Mart ayı toplantısında, telif hukukunun en önemli uyuşmazlık konularından biri olan ispat vasıtaları tartışıldı.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından İstanbul Barosu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sunumda; blockchain (blokzincir) teknolojisi ile eserin tespiti, tescil işlemleri, eserin kullanımı halinde telif ücretinin tahsili, zaman damgasının eser tespiti ve umumi mahallerde yapılacak tespitlerde nasıl kullanılacağı konularını irdelendi. Sunumda kayıt zincirinin fikri haklarda kullanımı, akıllı sözleşmeler, lisanslama, hak ve lisans yönetimi, YouTube müzik yayınları sırasındaki reklam bannerlarının geliri, reddedilemez kayıt, blockchain protokolleri, Proofstack projesi ile cep telefonundan zaman damgası ile tespitlerin nasıl yapıldığı ve hukuki mahiyeti hakkında bilgi verildi.

Toplantıya, müzik meslek birliklerinden de katılım sağlandı. Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG) Genel Sekreteri Av. Dr. Barış Şensoy, özellikle eserin tespiti bakımından zaman damgasını ilk kez kullanan meslek birliği olduklarını, “tasdix” ve “sahiplen” uygulamaları ile işbirliği halinde online eser sahipliği tespiti yapılabildiğini belirtti.
Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku’nun en önemli uyuşmazlık konularından birinin eser sahipliğinin tespiti olduğunu vurgulayan İstanbul Barosu Fikri ve Sınai Haklar Komisyonu Başkanı Av. Dr. Tamer Pekdinçer ile Başkan Yardımcısı Av. Oğuz Müftüoğlu ise bu hususta teknolojinin önemine değinerek, 5070 sayılı Kanun uyarınca zaman damgası kullanımının önümüzdeki yıllarda artacağını ve tüm meslektaşlarımızın bu hususta uygulamaya yönelik soruları için komisyon çalışmalarına katılabileceğini belirtti.

Blokzincir blockchain
Katılımcılar arasında Av. İrem Toprakkaya Babalık, Dr. Öğretim Üyesi R. Eda Giray, Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG) Genel Sekreteri Av. Dr. Barış Şensoy, Av. Metin Çetin, Av. Ceyhan Gürten, MÜYAP Lisanslama Birimi Sorumlusu Berat Şimşit gibi isimler yer aldı…
k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın