İstanbul Kadıköy Lisesi’nde 12 Mart etkinliği

Yazar: Nusret Karaca

İstiklal Marşımızın kabulünün 99. yıldönümü (12 Mart 1921), İstanbul Kadıköy Lisesi’nde gerçekleştirilen bir etkinlikle kutlandı. Okul edebiyat öğretmenlerinden Mustafa Sağlık’ın günün anlam ve önemini belirttiği etkinlik, ilk olarak Ulusal Kurtuluş Savaşımızın Önderi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimiz için saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Etkinlikte İstiklal Marşı’nın kaleme alındığı zorlu ortam anlatıldı, şiirler okundu.

12 Mart
İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ…

Türkiye’de ilk defa bir milli marş yazılması teşebbüsü, 1920’de Genelkurmay Başkanı İsmet İnönü tarafından yapıldı. Maarif Vekili Dr. Rıza Nur’u ziyaret eden İnönü; milli heyecanı koruyacak, milli azim ve imanı besleyecek, zinde tutacak bir marşın yazılmasını, ordu adına teklif etti. Yarışma, Maarif Vekaleti’nin genelgesiyle okullara duyuruldu ve basın yoluyla da “Türk şairlerinin nazarı dikkatine” sunuldu.

Yarışmaya 724 parça şiir katıldı. Fakat hiçbiri milli marş olmaya layık görülmedi. Böyle bir marşın ancak Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılabileceği ve para meselesinden dolayı yarışmaya katılmadığı da ağızlarda dolaşıyordu. Hasan Basri Bey, para meselesinin kaldırıldığını söyleyerek, Akif’in yarışmaya katılmasını sağladı. Mehmet Akif Ersoy’un şiiriyle birlikte üç parça orduya gönderilerek, asker üzerinde tesiri en fazla olan eserin tespit edilmesi istendi. Cevap olarak Mehmet Akif’in şiirinin beğenildiği bildirildi, 12 Mart 1921 tarihinde İstiklal Marşı kabul edildi.

Fotoğraflar: Emre Özkaya, İzzet Ergün, Taha Berke Yaşatır

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın