Kadıköy’ün Heredot’u Dr. Müfid Ekdal anıldı

Yazar: Kadir Toprakkaya

Yaşamını hekimliğe ve Kadıköy tarihi üzerine yaptığı araştırmalara adayan, Haydarpaşa Numune Hastanesi eski başhekimlerinden Dr. Müfid Ekdal, vefatının beşinci yılında ailesi, sevenleri ve okurlarınca anıldı. Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi’nde (TESAK) gerçekleşen etkinliğe; Özalp Birol, Ali Ekdal ve Burak Çetintaş konuşmacı olarak katıldılar.

Toplantıyı kalabalık bir grupla izleyenler arasında Arif Atılgan, Emekli Tümgeneral Tarık Özkut, Deniz Kanbay, Turgut Demirkazık, Ömer Butur ve Demir Alp Serezli’nin de üyeleri arasında bulunduğu “Düşlerdeki Kadıköy Gönüllüleri” dikkat çekti. Söyleşi sonrasında söz alan Demir Alp Serezli’nin, geçmişte Moda Yaver Bey Sokağı merkezli 11 sokak ve 2 caddede uygulanmış olan Mahalle Meclisi’ni anımsatarak, bu uygulamanın öncülerinden Dr. Müfid Ekdal’ın pek bilinmeyen örgütçü kimliğini vurgulaması ilgiyle karşılandı.

Müfid Ekdal
DR. MÜFİD EKDAL HAKKINDA…

Dr. Müfid Ekdal, 1918’de İstanbul’da doğdu. 1942’de İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1950’de Kadıköy Numune Hastanesi’nde dâhiliye uzmanı oldu. 1963-65 yılları arasında kardiyoloji ihtisası için İngiltere’ye gitti ve bu dalda uzman oldu. 1979’da Numune Hastanesi’nde Dâhiliye Servis Şefi, daha sonra da Başhekim oldu. 1983’te emekli oldu.

DOĞDUĞU KÖŞKTE YAŞADI VE ÖLDÜ…

Dr. Müfid Ekdal, 11 Temmuz 2014 tarihinde 96 yaşında vefat etti. Hayatı boyunca Feneryolu’nda doğduğu köşkte yaşadı. 2012 yılında Kadıköy Belediyesi, Ekdal’ın evinin bulunduğu sokağın devamındaki Gazi Muhtar Paşa Çıkmazı’na, ilçeye yaptığı katkılardan dolayı “Dr. Müfid Ekdal Çıkmazı” adını verdi.

Müfid Ekdal
KADIKÖY’ÜN YAKIN TARİHİNİ KİTAPLARIYLA ÖLÜMSÜZLEŞTİRDİ…

Müfid Ekdal’ın “Kardiovasküler Sistem Hemodinamiği”, “Tıphaneden Numuneye” gibi tıbbi yayınlarının yanı sıra “Kapalı Hayat Kutusu: Kadıköy Konakları”, “Prenses Ela”, “Eski Bir İhtilalciden Dinlediklerim”, “Tanıdığım İnsanlar, Yaşadığım Olaylar”, “Bir Fenerbahçe Vardı”, “Bir Konak, Bir Ömür, Bir Devir”, “Bizans Metropolünde İlk Türk Köyü Kadıköy” ve “Kadıköy Sokakları” adlı eserleri bulunuyor.

Yaşamını hekimliğe ve Kadıköy tarihi üzerine yaptığı araştırmalara adayan Dr. Müfid Ekdal, vefatının beşinci yılında ailesi, sevenleri ve okurlarınca Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi’nde anıldı…
Melih Bey’in eczanesinde Moda’nın sorunları görüşülüyor. Niyazi Yılmazay, Cahit Kayra, Dr. Müfid Ekdal, Melih Ziya Sezer, Ayten Türel… Yıl 1998
Kadıköy Kültür Dostları Yönetim Kurulu Toplantısı… Betül Demirağ, Ergün Başak, Dr. Müfid Ekdal, Ergün Başak, Demet Taner, Demir Alp Serezli… Yıl 2000
Kadıköy Kültür Dostları Kültür Komitesi çalışması…
k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın