Moda Deniz Kulübü’nde iki ustadan meyhane kültürü

Yazar: Kadir Toprakkaya

Moda Deniz Kulübü’nün Gastro Kültür Etkinlikleri’nde Nisan ayının ilk konukları, Mehmet Yaşin ve Teoman Hünal oldu. “Meyhane Kültürü ve Nereden Nereye?” başlığı altında gerçekleşen etkinlikte, Türk meyhane kültürünün 17. yüzyıldan günümüze uzanan öyküsü anlatıldı.

MEYHANE KÜLTÜRÜ BİZANS İLE BAŞLADI…

Meyhane kültürünün dünyaya Bizans ile yayıldığını dile getiren Mehmet Yaşin; “Kadıköy bölgesinde meyhanecilik vardı, ancak bu konuda Galata ve Tahtakale civarı çok daha yaygındı. O dönemde bölgede rakı satan 100’den fazla mekân, 300’den fazla çalışan olduğu kayıtlarda geçiyor” dedi.

EVLİYA ÇELEBİ’YE GÖRE 2600 YERDE ŞARAP SATIŞI VARDI…

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nden örnekler veren Yaşin, İstanbul’da rakı ile birlikte şarap kültürünün de olduğunu, hatta bunun Galata bölgesinde oldukça yaygın bulunduğu bilgisini aktardı. “Halis ve Berrak Şarap” markasıyla 2600 civarında şarap satan yerin bulunduğuna değinen Mehmet Yaşin; “O zamanki şarapların bugünün kalitesinden çok uzaklarda olduğunu da eklemek isterim” şeklinde konuştu.

Mehmet Yaşin
KADIKÖY’DE MEYHANE KÜLTÜRÜ…

Kadıköy’de meyhane kültürünün İstanbul’un Avrupa Yakası’ndan hayli farklı olduğu bilgisini de paylaşan Yaşin; “İsimleri gözlerinizin önüne getirdiğinizde bu farkı bilenler çok iyi anlayacaklardır. İşte o isimlerden bazıları: Moda’da Koço, Kalamış’ta Vasil ve Todori, Fenerbahçe’de Belvü, Bostancı’da Gaskonyalı Toma” açıklamasında bulundu.

KEBAP KÜLTÜRÜNDE BİRA…

Mehmet Yaşin’in sunumu sırasında rakıya balık ve et ile eşlik edilebileceğini söylemesine karşı çıkan Teoman Hünal ise; “Biz 30 yıllık arkadaşız. Avusturalya hariç bütün dünyayı gezdik, yedik, içtik. Pek çok konuda anlaşamayız ama arkadaşlığımız güçlü biçimde sürüyor. Ben kebap kültüründe biranın daha uygun olduğunu düşünüyorum. Hatta Osmanlı’nın son dönemlerinde bira hayli öne çıkmıştır. Adana’da çay bahçeleri gibi bira bahçeleri vardı” ifadelerini kullandı.

MODALI BAKKALDAN MODA RAKISI…

Hünal, rakının her daim Türkiye’nin gündeminde olduğunu, özellikle Kadıköy bölgesinde farklı bir yorumu bulunduğuna dikkat çekerek; “Moda’da bir bakkal tarafından üretilen, adı da Moda Rakısı olan içkinin oldukça popüler olması bu örneklerden biridir” diye konuştu.

Moda Deniz Kulübü
Moda Deniz Kulübü Genel Müdürü Ayhan Alpakın’ın açılış konuşmasıyla başlayan gecede, “Meyhane kültürü nereden nereye?” sorusu irdelendi…
Etkinliğin sonunda Mehmet Yaşin ve Teoman Hünal’a, katkıları nedeniyle Moda Deniz Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Teoman Taşpınar tarafından teşekkür belgesi verildi…
Geceye katılanlar arasında KA.DER Kadıköy Şubesi Başkanı Arzu Nizamoğlu ile ünlü diyetisyen Murat Gökçen de vardı. Osman Nizamoğlu, Arzu Nizamoğlu, Aysun Gökçen ve Murat Gökçen…
Moda Deniz Kulübü’nün aktif üyelerinden ünlü mimar Ömer Tan, eşi İpek Hanım ile birlikte Mehmet Yaşin  & Teoman Hünal ikilisinin aktardığı bilgileri dikkatle izlediler. Soru-cevap bölümünde ise yaşamı sırasında edindiği bilgileri paylaşan Tan, Kadıköy’ün meyhane kültürü hakkında konuklara ek bilgi aktararak önemli katkı sağladı…
k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın