Osman Hamdi Bey’i saygı ve şükranla anıyoruz

Yazar: Kadir Toprakkaya

Hukukçu, ressam, müzeci, eğitimci, arkeolog Osman Hamdi Bey, 189 yıl önce bugün, babası başbakanlık yapmış Osmanlı bürokratlarından İbrahim Ethem Bey ve Fatma Hanım’ın (şanslı) çocuğu olarak dünyaya geldi. 30 Aralık 1842 tarihinde İstanbul’da doğan Osman Hamdi, Beşiktaş’ta ilk mektep eğitimi ve Mektebi Maarifi Adliye’de eğitim gördü, sonrasında Paris’e hukuk okumaya gitti. 12 yıl kaldığı Paris’te, öğrencilik yıllarında resim eğitimi aldı. Dönemin ünlü ressamı Gustave Boulanger’den dersler alarak kendini geliştirdi.

Osman Hamdi Bey

Yurda döndüğünde aralarında Kadıköy’ün ilk belediye başkanlığı görevi de olmak üzere çeşitli devlet görevlerinde bulundu. Arkeoloji, müzecilik ve resim çalışmalarını bir arada yürüten Osman Hamdi Bey, Sanayi-i Nefise Mektebi ve Arkeoloji Müzesi’nin kurucuları arasında yer aldı, müdürlüğünü yaptı. Müze-i Hümayun Müdürü olduğu dönemde, eski eserlerin yurt dışına çıkarılmasını yasaklayan Asar-ı Atika Nizamnamesi’nin 1883 yılında yürürlüğe koyulmasına ön ayak oldu. Müze Müdürü olarak Nemrut, Sayda gibi alanlarda önemli arkeolojik kazılara katılarak, bulguların kitaplaştırılmasını sağladı. 24 Şubat 1910’da Kuruçeşme’deki evinde hayatını kaybeden Osman Hamdi Bey, Ayasofya Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından vasiyeti üzerine çok sevdiği Eskihisar’a defnedildi.

KADIKÖY’ÜN İLK BELEDİYE BAŞKANI, ARKEOLOJİ MÜZESİ’NİN KURUCUSU…

Türk çağdaş sanatına verdiği hizmetleriyle bilinen Osman Hamdi Bey, günümüz koleksiyonerlerinin hayallerini süslüyor. Ancak sanatçının eserlerini bulmak pek de kolay değil. Çünkü kendisinin tek mesleği ressamlık değil. Aynı zamanda arkeolog olan Osman Hamdi, ömrünün çoğunluğunu arkeolojik kazılarda geçirdi, hatta İskender Lahidi’ni ortaya çıkardı ve uluslararası alanda ün kazandı.

Osman Hamdi Bey
Osman Hamdi Bey
k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın