Türkiye’de ilk kez “İsviçre Hukuku ile Mukayeseli Türk Haksız Rekabet Hukuku Mevzuatı” yayımlandı

Yazar: İrem Toprakkaya

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı’ndan emekli öğretim üyesi Dr. Remzi Tamer Pekdinçer, teorik alt yapısını uzun yıllardır mahkemeler nezdindeki resmi bilirkişilik göreviyle pratiğe dökerek harmanladığı haksız rekabet hukuku uzmanlığını, yeni çıkardığı mevzuat ile okuyucularıyla paylaşıyor.

haksız rekabet hukuku

Aynı zamanda İstanbul Barosu Fikri ve Sınai Haklar Komisyonu Başkanı olan Av. Dr. Tamer Pekdinçer, fikir ve sanat eserleri hukuku ile haksız rekabet hukuku alanında akademik çalışmalar yapan doktora öğrencisi Av. Ozan Ali Yıldız ile kaleme aldığı çalışmasına ilişkin şunları söyledi: “Haksız rekabet hukukunu, ticaret hukukunun içerisinde bir başlık olarak incelemenin, haksız rekabet hukukunun kapsamını tam anlamıyla yansıtmaya yeterli olmadığı kanaatindeyiz. Bu kısımdaki hükümlerin, birtakım değişiklikler de yapılmak suretiyle özel bir kanun haline getirilmesi, haksız rekabet hukukunun ülkemizdeki gelişimi açısından son derece faydalı olacaktır. Nitekim, İsviçre ve Alman hukuklarında haksız rekabet hukuku, bu şekilde özel kanunlarla düzenlenmiştir.

Bu kitapta TTK madde 54’ün ve TTK madde 55’in her bir bendinin altında, bunlara mehaz teşkil eden İsvHRK hükümlerinin güncel Fransızca metinlerine ve bunların tarafımızca yapılan çevirilerine yer verilmiştir. Haksız rekabet hukukunun gelişimi açısından önem arz eden bir diğer önemli husus, bu kısımdaki hükümlerin mahkemelerce ne şekilde yorumlandığıdır. Zira haksız rekabet hallerine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken somut olayın şartları büyük önem taşımaktadır. Bazen ufak detaylar dahi varılacak sonucu farklılaştırabilmektedir.

Kitapta her bir maddeye ilişkin seçilmiş mahkeme kararlarına yer verilmek suretiyle, kitabın bu alanda çalışma yapan akademisyenlere ve uygulamacılara faydalı olması amaçlanmıştır. Yine bu amaçla İsviçre Federal Mahkemesi ve İsviçre’deki kanton mahkemelerinin verdiği ve önemli gördüğümüz bazı kararların tarafımızca yapılan çevirileri de kitaba eklenmiştir. Son olarak kitapta her bir maddenin altında, ilgili maddeye veya o maddedeki alt bentlere ilişkin olarak Türk hukukunda ortaya konmuş bilimsel eserler derlenerek, haksız rekabet hukukuna ilişkin bir bibliyografya oluşturulmuştur. Bu çalışmanın haksız rekabet hukuku ile ilgilenen araştırmacılara, uygulamacılara ve öğrencilere yararlı olmasını umarız.”

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın