“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Yazar: Elif Türkoğlu

Üsküdar Üniversitesi Ağız Diş Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Ass. Prof. Dr. Dt Fulya Üçem, çocukluk çağında diş sıkmanın dört çocuktan birinde görüldüğünü ve bu durumun başka hastalıkların habercisi olabileceğini söyledi. Dr. Fulya Üçem, hızla tedavi edilmeyen diş sıkma sorununun, çocukların yaşam kalitesini düşürdüğü konusunda anne babaları uyardı.

Ağız ve Diş Çene Cerrahisi Uzmanı Ass. Prof. Dr  Fulya Üçem, özellikle çocuklarda görülen bruksizm yani diş sıkma ve diş gıcırdatma durumu hakkında bilgi verip nedenleri ve tedavisine dair konuştu. Her 100 çocuktan 25’inde görülebilen bruksizme uyku halinde veya uyanıkken olmak üzere iki şekilde karşılaşılabiliyor. İki durumun da sebepleri stres, depresif ruh hali ve mutsuzluk olarak biliniyor. Diş gıcırdatması ve diş sıkma tedavi edilmediğinde ise ciddi sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Tedavinin temelinde ise diş sıkan kişinin karşılaştığı sorunun psikolog gözetiminde giderilmesi yatıyor.

Çocuklarda Bruksizm Nedenleri

Çocukların %7-15’inde bruksizm görülmektedir ve 12 yaşından sonra görülme sıklığı azalmaktadır. Genellikle ebeveynler çocukların uykularında dişlerini gıcırdattıklarını ve sesten dolayı fark ettiklerini ifade etmektedirler.

Çocuklarda bruksizm nedenleri arasında duygusal ve psikolojik stresin yanı sıra, lokal ve sistemik pek çok neden bulunabilmektedir.

Diş sıkma ve gıcırdatma (bruksizm), her yaşta ortaya çıkabilen genellikle uyku sırasında, dişleri bilinçsizce sıkarak yapılan bir eylemdir. Normal olmayan bu durum, oldukça rahatsız edici bir sesin duyulmasıyla ortaya çıkar. Genellikle bu alışkanlık, kişinin kendisi tarafından pek algılanmaz. Ancak aileler, çocukların uyku sırasında dişlerini gıcırdattığını rahatça fark edebilmektedir. Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı; gündüz saatlerinde, gece uykuda veya hem gece hem gündüz ortaya çıkabilmektedir.

“Çocukların Ne Derdi Var Ki Diş Gıcırdatsın” Demeyin!

Çocuklarda ise, özellikle dişlerin değişme dönemlerinde, çok miktarda diş çürüğü oluştuğunda ve yapılmış olan dolgu gibi restorasyonların eskiyerek uyumunu kaybettiğinde ortaya çıkan dişsel nedenlerle; solunum ve sindirim sisteminin kronik rahatsızlıklarında veya hormonal bozukluklarda görülen sistemik sorunlarda; çocuğu strese sokan durumların (kardeşinin doğması, aile içi geçimsizlik, okul problemleri) varlığında oluşan psikolojik etkenler nedeniyle diş sıkma ve gıcırdatma görülebilir.Diş sıkma ve gıcırdatma problemi; dişlerde aşınma ve çürüklere, uyku sorunlarına, özellikle de alt çene ekleminde aşınma ve kazanılmış yapı bozukluğuna neden olması sebebiyle çok önemlidir.

Çocuklarda Diş Sıkma Tedavisi

Diş gıcırdatma problemi olan çocuklarda yapılması gereken ilk uygulama, gece çocuğu izlemek ve diş gıcırdatma sırasında hafif dürterek derin uykudan normal uykuya geçmesini sağlamaktır. Bunu, diş gıcırdatma sıklığı azalana ya da tamamen bitene kadar her gece sabırla uygulamak gerekebilir. Zamanla diş gıcırdatmanın azaldığı görülecektir. Medikal plakların çocuklarda kullanımı gelişim döneminde önerilmemektedir. Çocuğunuz diş gıcırdatma ve diş sıkma durumunda öncelikle bir çocuk diş hekimine gidebilirsiniz. Çocuk diş doktorunuz muayenede sırasında dişlerde hasar olup olmadığını kontrol edecektir. Ayrıca muayene sırasında çocuğunuzun stresli olup olmadığını anlamak için bazı sorular sorulabilir. Gerekli görülmesi durumunda çocuk psikoloğuna veya psikiyatristine başvurmanız tavsiye edilebilir.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın