Diş eti hastalığı, Covid-19 ölüm riskini 9 kat arttırıyor!

Yazar: Haber Merkezi

Hepimiz, vücudumuzu ve savunma sistemimizi baskı altına alan bakteri ve virüslere maruz kalıyoruz. Vücudumuz sağlıklı olduğunda bağışıklık sistemimiz, virüs ve bakterilere karşı kendini savunulabilir. Ancak vücudumuzun savunması zayıfladığında, bağışıklık sistemleri tükendiğinde ağızdaki normal bakteriler, ağız içerisindeki dokular üzerinde daha büyük bir zararlı etkiye sahip olabilir. Bunun ağız içinde artan iltihaplanma, dişlerin etrafındaki diş eti ceplerinin artması, artan kanama ve şişlik ile kendini gösterdiğini biliyoruz. Bu, vücudun savunmasının zayıflaması nedeniyle oluşuyor.

Son 4 ay içerisinde yayınlanan bazı makalelerde, diş ve diş eti sağlığı ile Covid-19 enfeksiyonunun neden olduğu komplikasyonlar arasında ilişki bulunabileceği bildirilmiştir. Medical Hypotheses dergisinde yayınlanan bir makalede, özellikle periodontal hastalıkların Covid-19 için bir risk faktörü olup olmadığı sorgulanmıştır.

Fulya Üçem diş eti

Yakın zamanda Avrupa Periodontoloji Federasyonu (EFP) tarafından yayınlanan bir makalede ise Covid-19 hastalarının eğer diş etleri ile ilgili rahatsızlıkları varsa, komplikasyon oranlarının en az 3 kat arttığı belirtilmiştir. Covid-19 olan 500 hasta ile yürütülen çalışmada, diş eti hastalığı olanlarda yoğun bakım ihtiyacının 3,5 kat, ventilasyon ihtiyacının 4,5 kat ve ölüm oranlarının ise 9 kat arttığı ortaya konmuştur.

Vücutta enflamasyon tespitinde kullanılan kan markerları, diş eti hastalığı olan Covid-19 hastalarında, diş eti hastalığı olmayanlara kıyasla ciddi oranda yüksek bulunmuş olup, bu değerler diş eti hastalığının Covid-19 açısından komplikasyon oranını arttırdığını ortaya koymaktadır. Bu yapılmış olan çalışmanın sonuçları, ağız bölgesindeki enflamasyonun koronavirüsün girdiği vücutta çok daha yıkıcı olduğunu ortaya koymuştur. Covid-19 komplikasyonlarını azaltabilmek için alınacak sağlık önlemlerinde, ağız hastalığımızın önemi çok iyi bilinmelidir.

Çalışmacılar, yayınlarının sonunda bu dönemde ağız hijyeninin tam sağlanmasının önemini vurgulamışlardır. Eğer yetersiz olan ağız hijyeni artırılmaz ise, SARS-CoV-2 enfeksiyonu sırasında ağızdaki bakteri yükünün süper enfeksiyon için rol alabileceği bildirilmiştir. Dolayısıyla iyi bir ağız hijyeninin, koronavirüs nedenli gelişebilecek komplikasyonların risklerini azaltmada rol alabileceği unutulmamalıdır.

DR. DT. FULYA ÜÇEM

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın