Kadıköy Kent Konseyi çevre kirliliğine dikkat çekti

Yazar: Ceyhun Diribaş

Kadıköy Kent Konseyi Çevre ve Altyapı Çalışma Grubu, Caddebostan Kültür Merkezi’nde “Çevrenin İnsan Sağlığına Etkileri” adlı paneli düzenledi. Moderatörlüğünü Kadıköy Kent Konseyi ve Elektrik Mühendisleri Odası Üyesi Esat Temimhan’ın yürüttüğü panele konuşmacı olarak Türk Toraks Derneği’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Elbek, Makine Mühendisleri Odası’ndan Tayfun Karaca, Ziraat Mühendisleri Odası’ndan Murat Kapıkıran katıldı.

Prof. Dr. Osman Elbek, hava kirliliğinin sağlığımıza zararlarına dikkat çektiği konuşmasında şunları ifade etti: “30 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen ‘Dünya Sağlık Örgütü Dünyadaki Hava Kirliliği’ toplantısına Türk Tabipleri Birliği ve Türk Toraks Derneği katılmasına rağmen, Sağlık Bakanlığı ve belediyeler katılım göstermedi. Hava kirliliğinin sağlığımıza çok yönlü zararlı etkileri var. Türkiye’de hava kirliliği konusunda PM 10 ve PM 2,5 kavramları hiç bilinmiyor. Oysa hep konuştuğumuz check-up, tomografi, botoks vb. kavramlardan çok daha önemli.

KADIKÖY GENELİNDE HAVA KİRLİLİĞİ GİDEREK ARTIYOR…

Hava kirliliği sonucunda inme, otizm, Alzheimer, cilt yaşlanması, diyabet, hipertansiyon, erken doğum, aritmi, astım, akciğer kanseri vb. birçok hastalık oluşuyor. Dünya, çevre kirliliği sebebiyle her yıl 9 milyon erken ölümle karşı karşıya kalırken, Türkiye’de ise çevre kirliliği 42 bin kişinin erken ölümüne yol açıyor. İstanbul’da ölçülen partikül madde kirliliği konusunda Göztepe, Esenyurt ve Aksaray ölçüm istasyonları, Kasım 2016-Ekim 2017 tarihleri arasında çok zararlı değerler gösterdi. Göztepe’de Ekim 2017’de, Dünya Sağlık Örgütü’nün kabul edilebilir sınır değer olarak kabul ettiği 20 mikrogram/m3 değerinin altı katı fazla olarak 120 mikrogram/m3 ölçümü yapıldı. Kadıköy genelinde hava kirliliği her geçen yıl daha artıyor.”

Kadıköy Kent Konseyi

SUDAN TASARRUF EDİLMESİ ŞART…

Elbek’ten sonra söz alan bir diğer konuşmacı Tayfun Karaca ise, çevre sorunlarının içme sularına ve kullanma sularına etkilerinden bahsetti. Suyun iklim değişikliği nedeniyle dünyada her geçen gün öneminin daha da arttığını ifade eden Karaca; sudan tasarruf edilmesi gerektiğini, içme suyu olarak çeşme suyu yerine diğer kullanımda olan pet, damacana su kullanımının insan sağlığına olabilecek zararlarını aktardı.

YANLIŞ POLİTİKALAR SONUCUNDA DIŞA BAĞIMLI HALE GELDİK…

Panelin son konuşmacısı Murat Kapıkıran da çevrenin insan sağlığıyla ilgili olduğunu, ekoloji kavramının tüm canlıları kapsadığını söyledi. Türkiye’de gıda, tarım ve hayvancılık politikalarının olumsuz sonuçlar doğurduğunun altını çizen Kapıkıran, sözlerine şöyle devam etti: “İzlenen yanlış politikalar sonucunda tümüyle dışa bağımlı hale geldik. Üretken-dişil tohumların yerine yabancı gıda üreticilerinin kontrolünde hibrit tohumlara geçiliyor. Hibrit tohumları iyice artıyor ve bu bağlamda kooperatifleşme de ülkemiz açısından oldukça önemli bir yer tutuyor. Kadıköy Kent Konseyi Çevre ve Altyapı Çalışma Grubu’nun düzenlediği panel bitiminde konuşmacılar ve dinleyiciler; iklim değişikliği, hava kirliliği ve çevre sorunlarının Kadıköy’ü, İstanbul’u ve Türkiye’yi ciddi olarak tehdit ettiğini, bu sorunlarla hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini vurguladılar.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın